Po rampi 22 metrov visoko za še dodatne metre

Aktualno, Saloni

Štirikolesnik in motor, ki s pomočjo 22-metrske rampe poletita še nekaj metrov višje, jemljeta dih obiskovalcem štirih sejmov Avto in vzdrževanje, Moto boom, Logotrans in Gospodarska vozila. »Vse je do centimetra natančno premišljeno, višina, nakloni, zato s te strani ne moreš zgrešiti. Lahko se pojavi le kakšna tehnična napaka oz. okvara na motorju ali štirikolesniku, […]

Štirikolesnik in motor, ki s pomočjo 22-metrske rampe poletita še nekaj metrov višje, jemljeta dih obiskovalcem štirih sejmov Avto in vzdrževanje, Moto boom, Logotrans in Gospodarska vozila. »Vse je do centimetra natančno premišljeno, višina, nakloni, zato s te strani ne moreš zgrešiti. Lahko se pojavi le kakšna tehnična napaka oz. okvara na motorju ali štirikolesniku, česar ne moreš predvideti,« pomiri občinstvo voznik štirikolesnika Aleš Rozman, ki se s tem športom ukvarja od leta 2006, skupino FMX Airmada, ki navdušuje na celjskem sejmišču, pa je ustanovil leta 2009.

Aleš Rozman je profesionalni športnik, frčanje po zraku in izvajanje različnih trikov, je njegova služba

Aleš Rozman je profesionalni športnik, frčanje po zraku in izvajanje različnih trikov, je njegova služba

Aleš Rozman je profesionalni športnik, frčanje po zraku in izvajanje različnih trikov, je njegova služba. »Od 4. leta sem na motorju, 18 let sem vozil motokros, potem pa finančno ni bilo več vzdržno, pojavile so se poškodbe. Že prej sem imel rad skoke, igral sem se na motorju, delal različne trike in, ko se je leta 2000 pojavil free style, sem naredil prvo rampo,« razloži Rozman. Doda, da so bili začetki zelo boleči, saj ni imel koga povprašati, kako se lotiti športa. »Učil sem se torej na svojih napakah, na poškodbah.« Domači se navadijo tega, saj vedo, da to ni šport, ki bi se ga lotil brezglavo. »Prisotnega je zelo veliko treninga, premišljenosti, saj mora biti rampa, doskok, zelo natančno postavljen.«

Na šovih kot so ti, ki jih dnevno izvajajo na celjskem sejmišču, po Rozmanovih besedah delajo izključno trike, za katere so v popolnosti prepričani, da jih bodo lahko izvedli. »Na treningih, ko se učimo novih trikov, se zna zgoditi kakšen čuden pristanek, a se še vedno tega ne lotevamo brezglavo.« Aleš Rozman letno sodeluje na približno 40 šovih. Na njih bodo letos in prihodnje leto tudi nastopili z največjimi mojstri teh vragolij, ekipo Masters of Dirt. Konec aprila bo tako del največjega adrenalinskega spektakla v Zuerichu v Švici in nato še v avstrijskem Linzu.

Ekipa FMX Airmada ima trenutno tri člane in po Rozmanovih besedah bi bili veseli vsakega novega člana. Še posebej zdaj, ko imajo nov park za motokros na progi v Brniku. Ima velik doskok iz zemlje, park je še bolj varen, širok in dopušča tudi napake.