Plinovod Južni tok: Končna točka evropskega dela plinovoda v Avstriji

Aktualno, Poslovno

Na sedežu družbe OAO Gazprom je potekalo delovno srečanje med predsednikom upravnega odbora družbe Gazprom, Aleksejem Millerjem in predsednikom uprave družbe OMV, Gerhardom Roissom. Med srečanjem je bil podpisan Memorandum o soglasju glede izvajanja avstrijskega dela plinovoda Južni tok. Memorandum opredeljuje namen podpisnic, da izvedeta projekt izgradnje avstrijskega dela plinovoda Južni tok, katerega zmogljivost bo […]

Omv

Na sedežu družbe OAO Gazprom je potekalo delovno srečanje med predsednikom upravnega odbora družbe Gazprom, Aleksejem Millerjem in predsednikom uprave družbe OMV, Gerhardom Roissom.

Med srečanjem je bil podpisan Memorandum o soglasju glede izvajanja avstrijskega dela plinovoda Južni tok. Memorandum opredeljuje namen podpisnic, da izvedeta projekt izgradnje avstrijskega dela plinovoda Južni tok, katerega zmogljivost bo do 32 milijard kubičnih metrov na leto ter njegove končne točke v Baumgartnu (plinovod prihaja iz smeri bolgarske obale Črnega morja preko Srbije ter Madžarske in se konča v Avstriji). Vsa dovoljenja, potrebna za gradnjo, naj bi bila pridobljena do konca leta 2015. Dobave prvih količin plina pričakujejo v letu 2017, medtem ko je poln zagon avstrijskega dela plinovoda predviden do januarja leta 2018.

»Potreba po izgradnji Južnega toka ter koristi tega projekta so za Evropo očitne. Projekt Južni tok je namenjen krepitvi energetske varnosti evropskih porabnikov, ki je bila vedno obravnavana kot prednostna naloga družbe ОАО Gazprom. Omeniti velja, da sta družbi Gazprom in OMV z medvladnim sporazumom med Rusijo in Avstrijo, podpisanim aprila leta 2010, že vzpostavili trdno mednarodno pravno podlago za izvedbo tega projekta,« je povedal Aleksej Miller.

Gerhard Roiss je povedal: »To je pomemben korak k znatnemu povečanju zanesljivosti oskrbe Avstrije s plinom in bo še dodatno okrepil vlogo plinskega vozlišča Baumgarten kot ključnega v srednji in vzhodni Evropi. Naše, skoraj 50 let trajajoče partnerstvo z družbo Gazprom je prispevalo k temu uspešnemu koraku pri nadaljnji diverzifikaciji evropskih energetskih oskrbovalnih poti.«

omv-press

Gerhard Roiss je ob tem Alekseju Millerju izročil tudi pismo ministra za gospodarstvo Republike Avstrije, Reinholda Mitterlehnerja, v katerem je Mitterlehner izrazil podporo prizadevanjem podpisnic pri izvajanju projekta Južni tok na avstrijskem ozemlju.

Memorandum obravnava tudi sodelovanje družbe Gazprom pri Srednjeevropskem plinskem vozlišču (“CEGH”) in zagotovitev skladiščnih zmogljivosti družbe OMV za družbo Gazprom v Avstriji, kar bo še dodatno okrepilo zanesljivost oskrbe v Avstriji.