Peugeot, zmagovalec Dakarja 2016

Aktualno, Avtomobilizem, Reli, Šport

Dvajset let po svojem zadnjem uspehu je Peugeot osvojil peto zmago na reliju Dakar v svoji zgodovini. Peugeot 2008 DKR na dvokolesni pogon slavi s svojo najbolj slavno posadko te dirke: Stéphane Peterhansel-Jean-Paul Cottret. Peterhansel in Cottret v Peugeotu 2008 DKR št. 302 sta zbrala vse svoje strokovno znanje in na ciljno rampo v Rosariu zapeljala kot […]

Dvajset let po svojem zadnjem uspehu je Peugeot osvojil peto zmago na reliju Dakar v svoji zgodovini. Peugeot 2008 DKR na dvokolesni pogon slavi s svojo najbolj slavno posadko te dirke: Stéphane Peterhansel-Jean-Paul Cottret.

Peterhansel in Cottret v Peugeotu 2008 DKR št. 302 sta zbrala vse svoje strokovno znanje in na ciljno rampo v Rosariu zapeljala kot zmagovalna posadka. Za njiju je to že šesta skupna zmaga, Stéphane Peterhansel pa si je s tem kot šestkratni zmagovalec med motoristi priboril že dvanajsto zmago. 25 let po svojem prvem uspehu je še izboljšal svoj rekord in znova potrdil svoj slavni naziv “Mr. Dakar”!

Poleg 9500 kilometrov, ki jih je treba prevoziti v dveh tednih med Argentino in Bolivijo v ekstremnih vremenskih razmerah in na nadmorski višini vse do 4800 metrov, si je ekipa Team Peugeot Total zadala strašljiv izziv z eno izmed najbolj osupljivih posadk specialcev, kar smo jim bili kadarkoli doslej priča na startu te preizkušnje. Posadkam iz leta 2015
Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, Carlos Sainz/Lucas Cruz in Cyril Despres/David Castera, ki so skupno na Dakarju zbrale že 17 zmag, sta se pridružila devetkratna svetovna prvaka v reliju Sébastien Loeb in Daniel Elena, ki sta se odločila za velik debi na tej legendarni preizkušnji.

Vse ekipe so se za volanom svojih Peugeotiv 2008 DKR na tem reliju odlično izkazale. Inženirji Peugeotove ekipe so se lansko leto na prvi udeležbi ekipe v Južni Ameriki naučili nekaj zelo koristnih lekcij in od takrat neprekinjeno delali na izboljšavah dirkalnika. Nižji, širši, daljši in zmogljivejši novi Peugeot 2008 DKR je kaj hitro dokazal svoj potencial. Dirkalnik, ki je ohranil “dvokolesni pogon”, se je v primerjavi s klasičnimi dirkalniki s pogonom 4×4 zelo dobro izkazal na vseh vrstah terenov, in s tem dokazal učinkovitost tehničnih odločitev, ki so bile sprejete na začetku projekta.

Zmagovalna Peugeotova ekipa

Zmagovalna Peugeotova ekipa

Posadke ekipe Team Peugeot Total so prevzele vodilno mesto relija že na prvi pravi etapi preizkušnje. Sébastien Loeb je kar se da najbolje izkoristil svoj talent reli voznika in ekipi priboril prvo etapno zmago, toda Stéphane Peterhansel in Carlos Sainz sta ga zelo kmalu posnemala. V prvem tednu so dirkalniki Peugeot 2008 DKR stalno zasedali prva tri mesta in si na šestih etapah priborili šest dvojnih zmag, od tega celo dve trojni zmagi, kar je celotni ekipi dalo ogromno elana. Ko je po nekaj težavnih etapah na visoki nadmorski višini v Boliviji na reliju nastopil dan počitka v Salti, je prva tri mesta zasedala trojica Loeb – Peterhansel – Sainz.

Drugi teden dirke je poskrbel za novo dozo pustolovščin po bolj spremenljivem terenu, z veliko več odsekov po neutrjenih poteh in voženj čez peščene sipine. Na tem zelo nevarnem terenu, kjer se zgodijo številni preobrati, sta se morala Sébastien Loeb (prevračanje) in Carlos Sainz (odstop zaradi mehanske okvare na 10. etapi) posloviti od upanja na zmago. Cyril Despres si je zamudo nabral že v peti etapi (težave s turbokompresorjem), zato je Stéphane Peterhansel prevzel vlogo možnega dobitnika zmage za ekipo Team Peugeot Total. Uspela mu je zmaga na zelo pomembni preizkušnji skozi slavne sipine Fiambala in ekipa je na deseti od trinajstih etap povedla s prednostjo ene ure. Nato pa je moral dobljeno prednost le še ohraniti do cilja.

Stéphane Peterhansel (zmagovalec dirke): “Neizmerno sva zadovoljna. Pred startom nama tak rezultat še zdaleč ni bil zagotovljen. Občutek sem imela, da je ekipa še nekoliko premlada, vendar se je vse zelo dobro razpletlo. Na specialnih preizkušnjah, podobnih reliju WRC, sva z velikim presenečenjem ugotovila, da je najin dirkalnik izjemno zmogljiv. Na teh etapah sem poskušal le ohraniti čim manjši zaostanek, saj sem vedel, da sta Carlos in Séb hitrejša. Reli sva oddirkala zelo natančno, od tega sva en dan močno napadla in si priborila vodstvo z zelo lepo prednostjo: 50 minut in trije dnevi do cilja. Zatem, pa je bilo treba k tej prednosti pristopiti zelo inteligentno in jo ohraniti. Ko sem se prvih relijev Dakar udeležil kot voznik motorja, sem sanjal o tem, da bi nekega dne vozil za Peugeot. Dejstvo, da sem se lahko tej ekipi pridružil in skupaj z njo zmagal, pa mi prinaša neizmerno zadovoljstvo.”

Končna razvrstitev:

1. Stéphane Peterhansel (FRA)/Jean-Paul Cottret (FRA), Peugeot 2008 DKR, 45 h 22 min. 10 sek.

2. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA), Mini, +34min58sek

3. Giniel De Villiers (ZAF)/Dirk Von Zitzewitz (DEU), Toyota, +1h02min47s

4. Mikko Hirvonen (FIN)/Michel Perin (FRA), Mini, +1h05min18s

5. Leeroy Poulter (ZAF)/Robert Howie (ZAF), Toyota, +1h30min43s

7. Cyril Despres (FRA)/David Castera (FRA), PEUGEOT 2008 DKR, + 1h49min04s

9. Sébastien Loeb (FRA)/Daniel Elena (MC), PEUGEOT 2008 DKR, +2h22min09s