Peugeot 2008 DKR16 zdaj še bolj mišičast

Avtomobilizem, Reli, Šport

Od trenutka, ko je dirkalnik 2008 DKR zapeljal čez ciljno črto zadnjega relija Dakar, so si v študijsko-razvojnem oddelku nepretrgoma prizadevali razviti še bolj zmogljiv dirkalnik. Izkoristili so prednosti vsega tistega, kar so se naučili letos januarja, in hkrati ostali zvesti drznemu konceptu “dvokolesnega pogona”. Že na prvi pogled ugotovimo, da ima Peugeot 2008 DKR16 […]

Od trenutka, ko je dirkalnik 2008 DKR zapeljal čez ciljno črto zadnjega relija Dakar, so si v študijsko-razvojnem oddelku nepretrgoma prizadevali razviti še bolj zmogljiv dirkalnik. Izkoristili so prednosti vsega tistega, kar so se naučili letos januarja, in hkrati ostali zvesti drznemu konceptu “dvokolesnega pogona”.

Že na prvi pogled ugotovimo, da ima Peugeot 2008 DKR16 precej drugačno morfologijo. Širši koloteki in podaljšana medosna razdalja razkazujejo še bolj mišičaste linije zgradbe. Prednji in zadnji previs, ki sta bila že tako ali tako kratka, sta zdaj še dodatno skrajšana, kar je dalo temu pustolovskemu dirkalniku še več možnosti za premagovanje najzahtevnejših terenov. Peščene sipine, kamnite proge, rečne struge … Dirkalnik je pripravljen na spopad z vsemi pastmi, ki jih skriva Dakar kot ena izmed največjih pravih pustolovščin, ki obstajajo na zemlji.

Carlos Sainz - Action

Poleg omenjenih izboljšav je bila seveda občutno preučena tudi aerodinamika. Pokrov motornega prostora in odprtina za dovod zraka na strehi sta bila povsem prenovljena za zagotovitev bolj optimalnega aerodinamičnega ravnovesja med prednjim in zadnjim delom ter bolj učinkovitega pretoka zraka. Ti popravki dajo dirkalniku še bolj agresiven videz.

Pod karbonskimi vlakni Peugeot 2008 DKR16 skriva kar precej predelav. Vzmetenje je bilo deležno občutnih predelav, da se bo lahko dirkalnik spopadel z najrazličnejšimi in zahtevnimi tereni. Nova platišča z enodelno zgradbo iz magnezija so vgrajena skupaj s pnevmatikami Michelin, ki so prav tako bolj vzdržljive, lažje in bolj zmogljive.

Tudi pod pokrovom motornega prostora se skriva veliko novosti. Navkljub omejevalniku pretoka zraka ima 3-litrski dizelski motor V6 z dvojnim turbokompresorjem zdaj še več moči. Deluje v širokem razponu uporabe, kar bo še posebej dobrodošlo na ovinkastih hitrostnih preizkušnjah.

Seveda so bile vse omenjene nadgradnje uvedene postopoma, preizkusili pa so jih vozniki ekipe Peugeot Total v okviru intenzivnega programa testiranj. Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz in Cyril Despres, ki so si na reliju Dakar skupno priborili že sedemnajst uspehov z dvokolesniki in štirikolesniki, so aktivno sodelovali pri razvoju njihovega najnovejšega dirkalnika. Nekateri sestavni deli Peugeota 2008 DKR16 so se že izkazali za uspešne v dirkalnikih, ki sta slavila zmago na kitajskem reliju Silk Road.

Carlos Sainz - Action

Direktor oddelka Peugeot Sport, Bruno Famin, ki se je v Maroku udeležil testiranj, na podlagi katerih so potrdili še zadnje tehnične opcije dirkalnika 2008 DKR16, je o njegovi zasnovi povedal naslednje: “Na dirkalniku nismo izvedli samo ene velike spremembe. V resnici je prestal celo serijo sprememb na raznih področjih, za katere upamo, da bodo skupno pripomogle k vsesplošni nadgradnji. Med področja, na katera smo se osredotočili, sodita tudi stabilnost vozila in enostavna uporaba motorja. Pod karoserijo pa sta bila občutnih sprememb deležna tudi vzmetenje in motor. Testiranja, ki smo jih opravili, in pa tudi naša dvojna zmaga v Kitajski, dokazujejo, da smo na pravi poti. Zdaj smo veliko bolje pripravljeni kot pred enim letom, pred našim prvim nastopom na Dakarju. Takrat nam je bilo vse tako novo! Zavedamo pa se, da bomo morali pridobiti še veliko izkušenj, preden bomo zares pripravljeni na Dakar, za katerega vemo, da skriva najrazličnejše vrste poti in razmere na cestah.”

Stéphane Peterhansel in Carlos Sainz sta prisostvovala raznim fazam razvoja tega novega dirkalnika in ugotavljata, da je bil narejen občuten napredek na področju lege na cesti, zmogljivosti in pogona. Francoski voznik, Peterhansel, že nestrpno pričakuje, da se bo lahko na tekmovanjih pomeril za volanom dirkalnika za leto 2016: “Kot voznik zares občutiš, da je dirkalnik daljši in širši, ter da ima nižje težišče. Postal je veliko bolj stabilen! To nam bo omogočilo hitrejšo vožnjo čez ovinke. Poleg tega občutiš tudi razliko v motorju, ki pa ni zgolj bolj zmogljiv, temveč ti omogoča izkoristiti vso njegovo moč že pri nizkih vrtljajih. Zdaj bomo morali ugotoviti, kako na najbolj učinkovit način uporabiti vse te konje. Seveda pa je to zelo prijeten izziv! Še vedno nismo maksimalno izkoristili vseh naših zmogljivosti, toda testiranja so bila do sedaj zelo produktivna.”

Medtem ko sta njegova moštvena kolega osvojila prvi dve mesti na kitajskem reliju Silk Road, se je Carlos Sainz posvečal dokončnim nastavitvam dirkalnika Peugeot 2008 DKR16. Španski voznik, ki je za volanom dirkalnika privozil že veliko kilometrov, ima natančno predstavo o njegovem potencialu: “Testne vožnje so bile uspešne in dirkalnik ni naletel na nobeno težavo. V primerjavi z lanskim dirkalnikom ima zdajšnji veliko večji potencial! Poleg tega je tudi zelo zanesljiv. Zamenjali smo veliko sestavnih delov, in to na mnogih ključnih področjih. Pravzaprav bi lahko rekli, da je v primerjavi z dirkalnikom iz leta 2015 zdaj to povsem novo vozilo.”