Legenda se vrača: Ognjeni krst za Forda GT v Silverstonu

Avtomobilizem, KHD, Šport

Fordov povsem novi dirkalnik GT – predstavljen v Le Mansu junija – se bo aprila na dirkališču Silverstone v Veliki Britaniji prvič pomeril na dirkah v Evropi. Dva avta se bosta udeležila otvoritvene dirke prvenstva 2016 FIA World Endurance Championship (WEC), kjer bosta v razredu GT-Endurance Pro tekmovala za nagrado Royal Automobile Club Tourist Trophy. Dirka […]

Fordov povsem novi dirkalnik GT – predstavljen v Le Mansu junija – se bo aprila na dirkališču Silverstone v Veliki Britaniji prvič pomeril na dirkah v Evropi. Dva avta se bosta udeležila otvoritvene dirke prvenstva 2016 FIA World Endurance Championship (WEC), kjer bosta v razredu GT-Endurance Pro tekmovala za nagrado Royal Automobile Club Tourist Trophy.

FordGT_LeMansRaceCar_09

Dirka je prva od devetih v prvenstvu WEC, ki jih je FIA napovedala za leto 2016. Ford se bo nato vrnil na progo Le Sarthe v Franciji, kjer je pred 50 leti Fordov GT40 osvojil prvo od štirih zaporednih zmag v Le Mansu.

“Verjamemo, da bo Ford GT z napredno aerodinamiko, majhno maso in močjo motorja EcoBoost vrhunski dirkalnik, ki se bo znova pomeril na globalnem odru,” je povedal Raj Nair, podpredsednik Fordove skupine in tehnični vodja globalnega razvoja izdelkov. “Isti duh, ki je zagotovil inovativnost prvega dirkalnika Ford GT, je še vedno gonilo našega podjetja. Naj se dirkanje začne!”

FordGT_LeMansRaceCar_13

Dirkalnik Ford GT, ki temelji na januarja predstavljenem povsem novem superšportniku Ford GT, je izdelan iz naprednih lahkih kompozitov z ogljikovimi vlakni za izjemno togo, a lahko podvozje. S ‘civilno različico’ si deli tudi Fordov 3,5-litrski motor EcoBoost. Tako dirkalnik kot proizvodna različica prihajata v letu 2016 ob 50. obletnici uvrstitve dirkalnikov Ford GT40 na prvo, drugo in tretje mesto dirke 24 ur Le Mansa leta 1966. Ford je v Le Mansu zmagal še leta 1967, 1968 in 1969. Poleg tekmovanja v celotnem prvenstvu 2016 FIA WEC se bo dirkalnik GT pomeril še v prvenstvu IMSA WeatherTech SportsCar Championship (WTSCC), globalni tekmovalni ognjeni krst pa ga čaka januarja na dirki Rolex 24 v Daytoni na Floridi. Podatki o voznikih bodo objavljeni naknadno.