Pavlic v finalu ugnal Žagarja

Motociklizem, Spidvej, Šport

Stadion Milenium v hrvaškem Goričanu je gostil uvodno od štirih dirk letošnjega skupnega slovensko hrvaškega državnega prvenstva v spidveju. Po pričakovanjih sta največ pokazala glavna favorita, 11 kratni državni prvak Slovenije Matej Žagar in hrvaški domačin Jurica Pavlic. Slednja sta se prvič spopadla že v deveti vožnji, prepričljivo pa je bil boljši Žagar, ki je […]

Stadion Milenium v hrvaškem Goričanu je gostil uvodno od štirih dirk letošnjega skupnega slovensko hrvaškega državnega prvenstva v spidveju. Po pričakovanjih sta največ pokazala glavna favorita, 11 kratni državni prvak Slovenije Matej Žagar in hrvaški domačin Jurica Pavlic. Slednja sta se prvič spopadla že v deveti vožnji, prepričljivo pa je bil boljši Žagar, ki je v dvajsetih vožnjah rednega dela dirke tudi edini ostal s čistim kombinezonom.

V finale sta se ob Žagarju in Pavlicu uvrstila še Krčan Samo Kukovica z enajstimi točkami ter novopečeni član ST Lendava Aleksander Čonda. Pravico do prve izbire startnega mesta je Žagar unovčil s pozicijo B, Pavlic se je zato odločil za povsem zunanjo pozicijo D, ki pa je bila očitno precej hitrejša. Hrvat je že v prvem zavoju prevzel vodstvo, ki ga več ni izpustil iz rok. Žagar je bil tako prvič premagan in to prav v najpomembnejši vožnji popoldneva. Za obema favoritoma je tretje mesto vse do tretjega kroga držal Kukovica, ki pa ni vzdržal napadov Čonde, le ta ga je na vhodu v zadnji krog prehitel in si privozil svoje prve letošnje stopničke.

speedway

 

»Res sem razočaran, saj verjamem, da sem si po prikazanem danes najbolj zaslužil zmago,« je hitel razlagati Žagar in dodal: »Žal se nisem zanašal na svojo presojo in sem poslušal nasvet iz moje ekipe, ki pa se je na koncu izkazal za napačnega. Šola, ki me bo morala nekaj naučiti za prihodnost.«

Vsekakor velja omeniti, da je na dirki še posebej razočaral lanski slovenski podprvak Maks Gregorič, ki je na koncu zbral vsega 7 točk, ki so zadostovale za zgolj osmo mesto, več bi lahko prikazal tudi njegov klubski ljubljanski kolega Matic Voldrih, a mu je v drugem nastopu med vodstvom odpovedal glavni motor in tri pomembne točke so šle po zlu. V nasprotnem primeru bi bil tudi Matic, ki je v nadaljevanju vsaj po njegovih besedah vozil s precej počasnejšim motorjem, zanesljiv finalist.

Za dobre vožnje in skupno peto mesto velja omeniti tudi Denisa Štojsa, obenem pa je verjetno več točk pričakoval tudi Matic Ivačič. 

speedway

Pozitivna je zagotovo samozavest Čonde, ki je vozil zelo suvereno, podobno pa lahko trdimo tudi za Sama Kukovico. Očitno so fantje vsaj po rezultatih prve dirke sodeč kar dobro delali čez zimo in to kljub pomanjkanju pravih treningov na motorju. Veseli pa tudi dejstvo, da imamo sedaj s prestopom Čonde bolj izenačeno stanje in se lahko na stopničkah tako znajdejo vozniki iz vseh treh slovenskih klubov.

Naslednja dirka za državno prvenstvo posameznikov in prva priložnost za popravljanje vtisov bo že to soboto ob 15. uri na stadionu AMTK Ljubljana na Iliriji v Zgornji Šiški.

Rezultati:

1. Jurica Pavlic (Hrv), 2. Matej Žagar (AMTK Ljubljana) oba 17 točk, 3. Aleksander Čonda (ST Lendava) 13, 4. Samo Kukovica 11, 5. Denis Štojs (oba AMD Krško) 10, 6. Matic Voldrih 9, 7. Jernej Pečnik 8, 8. Maks Gregorič 7 (vsi AMTK Ljubljana), 9. Žiga Radkovič (AMD Krško), 10. Renato Cvetko (Hrv) oba 6, 11. Matic Ivačič (AMD Krško), 12. Ladislav Vida oba 5, 13. Dalibor Bot (oba ST Lendava) 4, 14. Karlo Majnič (Hrv), 15. Jan Mesiarik (Slk) oba 2, 16. Karlo Pigac (Hrv) 0.