Mercedes s slovensko podobo

Aktualno, Zanimivosti

V ponedeljek je Maribor obiskal najuspešnejši slovenski avtomobilski oblikovalec – Robert Lešnik. Na Fakulteti za strojništvo je imel gostujoče predavanje o avtomobilskem oblikovanju pri Mercedes-Benzu in njegovem zadnjem izdelku – mercedesu CLA. Mercedes-Benz Klub Slovenija mu je za izjemne dosežke podelil tudi častno članstvo. Zgodba Roberta Lešnika se prične v kraju Limbuš pri Mariboru. Že […]

Robert Lešnik in Mercedes CLA

V ponedeljek je Maribor obiskal najuspešnejši slovenski avtomobilski oblikovalec – Robert Lešnik. Na Fakulteti za strojništvo je imel gostujoče predavanje o avtomobilskem oblikovanju pri Mercedes-Benzu in njegovem zadnjem izdelku – mercedesu CLA. Mercedes-Benz Klub Slovenija mu je za izjemne dosežke podelil tudi častno članstvo.

Zgodba Roberta Lešnika se prične v kraju Limbuš pri Mariboru. Že kot najmlajši je izjemno rad risal in skiciral avtomobile. Tako se je tudi odpravil na Likovno akademijo v Ljubljani, kjer je bil kar trikrat neuspešen na sprejemnih izpitih. Želja in veselje do dela sta ga peljali naprej. Kot je sam povedal, je potrebno kdaj pogledati tudi »čez rob krožnika«. In tako se je prvič v življenju odpravil v Nemčijo na sprejemne izpite v Pforzheim. Uspelo mu je že v prvem poskusu in tam je pridobil ogromno znanja. Kot počitniško delo je želel opravljati delo oblikovalca pri bližnjem Volkswagnu. Tako se je pričela zgodba o uspehu našega najboljšega avtomobilskega oblikovalca.

Robert Lešnik - mercedes-benz CLA

Robert Lešnik med študenti fakultete za strojništvo v Mariboru (foto: Anže Bitenc)

Pri Volkswagnu je opravil  najprej obvezno študijsko prakso, kmalu se je tam tudi zaposlil. Leta 2006 je prejel nagrado Oblikovalec leta 2006, nagrado, ki jo podeljuje strokovna žirija prireditve Mesec oblikovanja. Odgovoren je bil za podobo Passata 6 generacije, kupe-kabrioleta EOS, športnika Scirocco.

Leta 2009 je postal vodja zunanjega oblikovanja pri najstarejši avtomobilski znamki – Mercedes-Benzu. Sedaj vodi oblikovalsko ekipo, ki je odgovorna za podobo serijskih vozil mercedes. Njegov prvi izdelek je bil novi razred B, kasneje razred A in najnovejši razred CLA. Gre za prvi kupe s štirimi vrati v tem razredu. Novinec povzema oblike in športnost po največjem hišnem kupeju – razredu CLS, ki je prav začetnik razreda štirivratnih kupejev. Mercedesova zunanjost bo še naprej temeljila po celostni skladnosti vozila v kombinaciji z zgodovinskimi elementi. Izpostavil je prav mercedesovo navezanost na legendarne oblike in obline, ki jih imajo klasiki z zvezdo, kot je 300 SL. Tudi v prihodnosti se bodo zavzemali za razlikovanje med hišnimi modeli, ki bodo vseeno vsebovali tipične elemente, ki so potrebni, da vsak na cesti prepozna avtomobil mercedes.

Robert Lešnik - mercedes-benz CLA

Robert Lešnik – proces oblikovanja avtomobila

Velik entuziazem in poznavanje avtomobilskega oblikovanja je Robert Lešnik pokazal tudi pri predavanju ob najnovejšem primerku. Z velikim navdušenjem je razložil precej oblikovalskih detajlov, ki zaznamujejo ta avtomobil. Njegovi dosežki so mnogim mladim oblikovalcem vzor pri svojem delu. Sam pa ostaja skromen in mlade vzpodbuja, da naj počnejo to, kar sami najbolj želijo. Po lanskoletni svetovni predstavitvi razreda A, ki se je odvijala v Sloveniji in dosežkih Roberta Lešnika, je tudi Slovenija postala pomemben del podobe prestižnih vozil Mercedes-Benz. Za izjemne dosežke so naziv častni član Robertu podelili tudi člani Mercedes-Benz Klub Slovenija. Tudi sami želijo negovati kulturo in tradicijo znamke, katere zunanjo podobo ustvarja prav Slovenec. 

Častno članstvo

Častno članstvo je Robertu Lešniku podelilo tudi vodstvo Mercedes-Benz Klub Slovenija, ki ga sestavljajo Rok Britovšek, Anže Bitenc, Anej Ferko in Jan Poravne.