Mazda CX-5 s polno vitrino nagrad

Aktualno

Tudi več kot leto dni po pričetku prodaje evforija okoli Mazde CX-5 ne pojenja. Vedno daljši seznam priznanj za Mazdin kompaktni crossover SUV sovpada tudi z odlično prodajo, ki presega vsa pričakovanja. Ob vsem naštetem je morda še najbolj zanimivo dejstvo, da Mazda CX-5 nagrade pobira v popolnoma različnih kategorijah ocenjevanj, od zmogljivosti in inovativnih […]

Tudi več kot leto dni po pričetku prodaje evforija okoli Mazde CX-5 ne pojenja.

Vedno daljši seznam priznanj za Mazdin kompaktni crossover SUV sovpada tudi z odlično prodajo, ki presega vsa pričakovanja. Ob vsem naštetem je morda še najbolj zanimivo dejstvo, da Mazda CX-5 nagrade pobira v popolnoma različnih kategorijah ocenjevanj, od zmogljivosti in inovativnih tehnologij, pa do oblike, varnostnih lastnosti ali varčnosti.

Model CX-5 se je dobro prijel tudi pri nas.

Model CX-5 se je dobro prijel tudi pri nas.

Najnovejšo nagrado, SUV Trophy, je Mazda CX-5 osvojila decembra lani, ko je na izboru francoske revije l’Argus de l’Automobile zmagala pred Oplom Mokka in Land Roverjem Range Rover. Še pomembnejši je naslov japonskega avta leta za obdobje 2012-13, ki so ga razglasili 29. novembra lani, zmaga Mazde CX-5 pa je tudi tukaj bila izjemno prepričljiva. 60-članska žirija je še posebej pohvalila vozne lastnosti in napredne tehnične rešitve SKYACTIV, na čelu z varčnimi SKYACTIV-D dizelskimi motorji.

V Nemčiji je Mazda CX-5 prvo mesto osvojila na izboru Auto + Verkehr, ki ga organizira televizijska postaja SWR. Za njo sta se uvrstila Volvo V40 in Hyundai i30, v Avstriji pa so se v izboru ARBÖ (organizira ga avstrijski avtomobilski klub) za Mazdo CX-5 uvrstili Audi A3, BMW serije 3 in Mercedes razreda A. Med ostalimi nagradami velja omeniti naslov Britain’s Best Crossover revije Auto Express, nagrado Auto Bild 2012 European Design Award in naziv SUV of the Year 2012 španske publikacije motor mundial. Mazdin kompaktni crossover SUV je številne nagrade osvojil tudi na področju Severne Amerike in Azije.

Ni slabo, še posebej, če upoštevamo, da gre za prvi Mazdi kompaktni SUV. Evropski kupci so nad avtomobilom navdušeni, kar dokazujejo tudi prodajne številke. Na Nizozemskem ima CX-5 kar 11,6-odstoten tržni delež v svojem segmentu (obdobje jan-nov 2012), na Danskem 7,6 in na Norveškem 6,7-odstotnega. Mazda je letos že dvakrat povečala napoved števila izdelanih vozil v enem leto in sicer iz 160.000 na 200.000 in kasneje na 240.000.

Dejstva govorijo sama zase: atraktivna oblika je odraz izraza oblikovalskega jezika KODO, skupaj z naborom naprednih tehnologij SKYACTIV pa Mazda CX-5 ob nekonvencionalnosti ponuja tudi vrhunske zmogljivosti, najvišji nivo varnosti, izjemne vozne lastnosti, vse skupaj pa ob varčnosti in minimalnih emisijah ogljikovega dioksida, ki spadajo v sam vrh segmenta. Vsi SKYACTIV pogonski agregati (dva dizelska in bencinski) so opremljeni s sistemom i-stop, ki dodatno prispeva k zmanjševanju porabe goriva, dizelska agregata pa izpolnjujeta tudi najstrožje normative Euro6.

Motorji, ki se od ostalih razlikujejo že po izjemnem kompresijskem razmerju, dodatno poudarjajo nekonvencionalnost Mazde CX-5, ki blesti tudi s prostorno potniško kabino in velikim prtljažnim prostorom. Obenem je CX-5 tudi eden najbolj varnih avtomobilov na cesti, saj je na testiranjih Euro NCAP in ANCAP (v Avstraliji) dosegel maksimalno število zvezdic, v ZDA pa mu je agencija IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) podelila celo naziv Top Safety Pick 2012.

»Mazda CX-5 je vitalnega pomena za Mazdino prodajo in uspeh znamke v Evropi,« je povedal Ičiro Hirose, direktor oddelka za raziskave in razvoj in nadaljeval, »zato smo še posebej zadovoljni z vsemi pozitivnimi ocenami, ki jih je avtomobil deležen, saj tudi sami verjamemo, da si zaradi svojih atributov tudi zasluži.«