Opel predstavlja OnStar, Karla in Corso OPC

Saloni

Opel si z vse več informacijami, storitvami in višjo stopnjo varnosti v svojih avtomobilih tlakuje pot v avtomobilsko prihodnost. Na letošnjem avtomobilskem sejmu v Ženevi (od 5. do 15. marca) izdelovalec avtomobilov iz Rüsselsheima predstavlja storitev Opel OnStar in tako izpolnjuje lansko obljubo, ob oznanitvi, da bo sistem OnStar pripeljal v Evropo. Na tem sistemu […]

Opel si z vse več informacijami, storitvami in višjo stopnjo varnosti v svojih avtomobilih tlakuje pot v avtomobilsko prihodnost.

Na letošnjem avtomobilskem sejmu v Ženevi (od 5. do 15. marca) izdelovalec avtomobilov iz Rüsselsheima predstavlja storitev Opel OnStar in tako izpolnjuje lansko obljubo, ob oznanitvi, da bo sistem OnStar pripeljal v Evropo.

Na tem sistemu delujoč vseobsežen paket zagotavljanja brezskrbne uporabe avtomobila in številnih storitev bo Opel, s pomočjo prenosa podatkov visoke hitrosti preko mobilnega omrežja, zagotovil v vseh avtomobilih znamke.

Oplovo produktno ofenzivo bosta izpostavila tudi dva, v svetovnem merilu premierno predstavljena avtomobila. S kombinacijo notranje prostornosti in kompaktnih zunanjih mer bo osrednja pozornost namenjena Karlu. Petvratni avtomobil je posebej atraktiven za vse, ki posvečajo posebno pozornost ceni, a ob tem ne zapostavljajo skladnost z vsakdanjo uporabo, majhno porabo goriva in sodobne tehnologije. Druga Oplova svetovna avtomobilska premiera pa bo nagovarjala povsem drugo skupino. Corsa OPC namreč neposredno odkriva celotno razsežnost dinamičnosti nove generacije Corse. S svojim zmogljivim motorjem s turbinskim polnilnikom, odzivno in natančno vodljivostjo ter športno podobo popolnoma prepriča. Približno štiri metre dolg športni avtomobil dirkaškega duha je pravšnji za vožnjo po progi Nordschleife na Nürburgringu in za vsakdanjo uporabo po urbani džungli.

Opel OnStar

V drugi polovici leta 2015 bo v osebna vozila znamke uveden sistem Opel OnStar. Sistem predstavlja naslednjo stopnjo omreženja in povezljivosti v avtomobilih v Evropi. V ZDA, Kanadi, Kitajski in Mehiki že danes približno sedem milijonov uporabnikov uporablja številne mobilne storitve in storitve pomoči v sili na osnovi internetne Wi-Fi vstopne točke. Vedno in povsod je namreč je namreč uporabniku zagotovljen svetovalec. V primeru, da se v avtomobilu sproži varnostna zračna blazina, pa se bo delovanje sistema zažene samodejno.

Sistem zagotavlja tudi stalen pretok informacij o delovanju avtomobila. Preko aplikacije za pametne telefone Opel OnStar lahko uporabnik sledi podatkom o tlaku v pnevmatikah, kakovosti in količini olja v motorju ter še marsičem drugem. Tudi zaklepanje in odklepanje vozila je mogoče upravljati s pomočjo aplikacije pametnega telefona. OnStar pa se ob kraji avtomobila prelevi v ‘tesnega sodelavca policije’, ki pomaga odkriti lokacijo vozila. Funkcije avtomobilske diagnostike prav tako večajo uporabno vrednost sistema. Opel OnStar ob tem pošilja mesečna poročila o delovanju vozila, z najbolj relevantnimi podatki. Ob tem omogoča tudi diagnostiko avtomobila s pomočjo preprostega pritiska na stikalo.

S sistemom Opel OnStar bodo avtomobili znamke postali zmogljive mobilne Wi-Fi vstopne točke. Z njimi bo mogoče povezati do sedem mobilnih naprav, s katerimi bodo potniki preko družbenih omrežij v nenehnem stiku z družino in prijatelji. Povezava bo omogočala uporabo priljubljenih storitev pretočnih vsebin za gledanje filmov, televizijo, ponujala bo vsestransko podporo za igranje iger ter ob tem omogočala še marsikaj drugega. Voznik bo lahko s pomočjo sistema ob postanku iz avtomobila opravljal delo, kot iz lastne pisarne.

Opel Karl

Za vstopni model petvratnega avtomobila za pet oseb, s prostornino prtljažnika do 940 litrov in dolžino zunanjosti le 3,68 metra, bo namreč potrebno odšteti 9500 evrov (maloprodajna cena v Nemčiji). Kupci bodo lahko izbirali med tremi stopnjami opremljenosti in desetimi barvami zunanjosti. Skladno z Oplovo filozofijo oblikovanja, Rüsselsheimski novinec ne bo le privlačne podobe, marveč bo prepričal tudi z vsebino. Pod pokrovom motorja je namreč skrita najnovejša generacija Oplove pogonske tehnologije, novi motor 1.0 ECOTEC največje moči 55 kW/75 KM. Povsem iz aluminija izdelanemu bencinskemu trivaljniku, z delovno prostornino enega litra, je namenjen ročni petstopenjski menjalnik. S paketom ecoFlex je poraba goriva zmanjšana na 4,3 litra na 100 km v kombiniranem ciklu, kar predstavlja ekvivalent izpustu 99 g CO2 na kilometer vožnje.

Opel-v-Zenevi-2015-KARL

Ob tem je Karl opremljen s številnimi varnostmi sistemi in sistemi zagotavljanja udobja, ki jih kupci ne pričakujejo v tem cenovnem razredu. Med izstopajoče varnostne sisteme sodita sistem pomoči pri speljevanju navkreber Hill Start Assist in s kamero spredaj združen sistem opozarjanja na vožnjo preko vzdolžnih oznak Lane Departure Warning. Tako kot Adam in Corsa je tudi Karl opremljen s posebnim programom delovanja City mode, za zmanjšanje potrebne moči za obračanje volana v mestnem prometnem vrvežu. Delovanje programa City mode se sproži s preprostim pritiskom na stikalo (od stopnje opremljenosti Enjoy dalje). Serijski pri stopnji opremljenosti Enjoy* so tudi sistemi, kot sta Park Assist in Cruise Control s funkcijo omejitve hitrosti. Meglenke izboljšujejo vidljivost v najbolj zaostrenih vremenskih razmerah, poseben sistem osvetlitve v zavojih in ob obračanju pa zagotavlja višjo stopnjo varnosti tako vozniku, kot ostalim udeležencem v prometu.

Nova Opel Corsa OPC

Nova Opel Corsa OPC bo pred svetovno javnost prvič postavljena na ogled s posebno mislijo na izkušene športne voznike. Skladno s tradicijo OPC bo Corsa z vrha ponudbe, v posebni modri barvi flash blue, nemudoma prepoznana kot nesporna članica avtomobilov ustvarjenih v Opel Perfomance Centru. Dirkaški sedeži Recaro, usnjen in na dnu sploščen volanski obroč, športne stopalke, velike odprtine za zajemanje hladilnega zraka spredaj, prepoznaven pokrov motorja, bočne obrobe, izstopajoč spojler in usmerjevalnik zraka na spodnjem delu zadaj, med dvema izpušnima cevema, zgovorno pričajo o zmogljivostih nove generacije Corse OPC.

Opel-v-Zenevi-2015-Corsa-OPC

Nestrpno pod motornim pokrovom čaka 152 kW/207 KM moči, da jo voznik sprosti. Štirivaljnik OPC delovne prostornine 1,6 litra doseže največji navor 245 Nm. S funkcijo overboost časovno omejeno še dodatnih 35 Nm. Velika moč in navor OPC se na prednji kolesni par prenašata preko šeststopenjskega menjalnika, s kratkimi in ostrimi, a natančnimi gibi. Corsa OPC pospeši od nič do 100 km/h v 6,8 s. Ob tem doseže največji hitrost 230 km/h. Da bi zmogljivosti bile v kar največji meri prenesena na cesto, so se Oplovi inženirji povezali s strokovnjaki specializiranega podjetja Koni in razvili vrhunski sistem blaženja. Z novo tehnologijo FSD (Frequency Selective Damping) se zmorejo blažilniki z delovanjem prilagoditi frekvenci nihanja avtomobila, s čemer je doseženo izjemno ravnovesje med vrhunsko športnostjo in uglajenostjo z visoko stopnjo udobja. Za vožnjo na meji možnega na dirkališču lahko izkušeni vozniki popolnoma izključijo delovanje programa stabilnosti ESP. Izpušni sistem z dvema izpušnima cevema Remus zagotavlja želeno in prepričljivo zvočno kuliso v vožnji.