Opel Design Studio, prvi svoje vrste v Evropi

Poslovno

Leta 1964, ko so potekale XI. zimske olimpijske igre v Innsbrucku in je bil nekaj mesec kasneje prižgan olimpijski ogenj na prizorišču XVIII. poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, so iz Rüsselsheima, na številne naslove poslali vabilo na posebno slovesnost. Izbrane goste so pozvali, da kot prvi vstopijo v novi Opel Design Studio, v stavbi N10. […]

Leta 1964, ko so potekale XI. zimske olimpijske igre v Innsbrucku in je bil nekaj mesec kasneje prižgan olimpijski ogenj na prizorišču XVIII. poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, so iz Rüsselsheima, na številne naslove poslali vabilo na posebno slovesnost. Izbrane goste so pozvali, da kot prvi vstopijo v novi Opel Design Studio, v stavbi N10.

Za številne je bilo to hkrati tudi zadnjič, da so obiskali prostore novega oblikovalskega centra, saj so ga po slovesnosti ponovno tesno zaprli za javnost. Od junija 1964 dalje so oblike, barve in funkcionalnost avtomobilov znamke razvijali in določali prav tam. »Lažje je vstopiti v Fort Knox, kot v N10,« je dejal eden izmed poznavalcev razmer v centru.

Formalna otvoritev je predstavljala enega izmed pomembnih mejnikov evropske avtomobilske zgodovine. Šlo je za največji oblikovalski studio v lasti avtomobilskega izdelovalca v Evropi. Do takrat je večina evropskih izdelovalcev avtomobilov, pri razvoju avtomobilov nove zasnove, sodelovala z zunanjimi strokovnjaki. Severna Italija, posebej področje okoli glavnega mesta Piemonta Torina, je veljala za meko avtomobilskega dizajna. Pietro Frua, Guiseppe »Nuccio« Bertone in Pininfarina so zagnali svoja podjetja za snovanje in izdelavo karoserij med Alpami in Apenini. Njihovi so bili številni serijski in študijski avtomobili tistega časa.

Oplova zamisel o lastnem oblikovalskem centru se je porodila na osnovi izkušenj matične ameriške družbe GM. V Warrenu v Michiganu, blizu sedeža družbe v Detroitu, je GM Styling, od poznih petdesetih let prejšnjega stoletja ustvarjal avtomobilsko prihodnost. A je bil študijski avtomobil, ki je požel veliko pozornost javnosti, predstavljen pod okriljem GM že dolgo prej. Po zagonu delovanja Art & Color Section leta 1927 pod vodstvom Harleya Earla, so oddelek leta 1937 preimenovali v GM Styling. Le leto pozneje je GM javnosti predstavil Buick Y-Job, prvo čistokrvno študijsko vozilo v avtomobilski zgodovini. Vozilo je nastalo zato, ker so hoteli pri Buicku želeli razviti nov kabriolet in z njim seznaniti javnost. V Rüsselsheimu so nato izdelali natančen posnetek centra v Warrenu, s primerljivo funkcionalnostjo, le da je bila stavba manjša.

50-let-Opel-dizajn-studia

Naloga dizajn studia v Rüsselsheimu je bila izjemno kompleksna. Ni bil zadolžen le za razvoj oblikovalskega jezika nove družine modelov, marveč je moral pogledati daleč v prihodnost, vizionarsko preseči vsakdanji avtomobilski posel in razviti avtomobile prihodnosti. Dizajn je namreč bil prepoznan, kot strateško osredotočenje na uspešno poslovanje v prihodnje in ni bil namenjen le sam sebi. Prav to je botrovalo preskoku. Če so bili drugi uspešni v snovanju novih struktur in oblik, so v Rüsselsheimu z oblikovalski jezikom govorile emocije in odkrivale kaj in kakšen značaj avtomobilov, lahko kupci pričakujejo v prihodnosti.

Advanced Studiu, ki ni bil obremenjen z vsakdanjimi dizajnerskimi nalogami, so namenili zgradbo N10. Njegovo osebje ni bilo zadolženo, da razvije to, kar bo na cesti jutri, ali pojutrišnjem, marveč je moralo zasnovati možnosti in temelje za produkte, ki bodo zmogli prepričati in zadovoljevati uporabnike dolga leta. To je bil tisti pravi izziv dizajnerskega centra. Oblikovalci so tovrstno usmeritev komentirali z razlago, da morajo biti korak pred uveljavljenimi splošnimi merili in okusom. »Potrebno je storiti odločen in pogumen korak naprej in s tem prehiteti večino, tudi, če ta trenutno ne razume, kaj počnemo,« so dejali. Povedano naravnost, če bi kdo v devetnajstem stoletju stopil v kraljevo palačo s tabličnim računalnikom, bi se moral zavedati, da bi najverjetneje pristal v zaporu zaradi prevratniškega obnašanja. Morda zato nekateri študijski avtomobili postanejo nezanimivi in dolgočasni le nekaj let po premierni predstavitvi.

Oplov oblikovalski center je zaradi nalog, ki so mu bile naložene, postal in ostal avtomobilski oblikovalski studio v Evropi s posebno veljavo. Hitro je namreč postal svojevrstna evropska šola dizajna, z magično privlačnostjo za najboljše v avtomobilski industriji.

Prav tako bogat in raznolik je seznam avtomobilskih ikon, ki so petdeset let nastajale v Opel Advanced Design Studiu. Prva izjemna stvaritev studia je bil Opel Experimental GT, predstavljen le leto po začetku delovanja, za katerim je stala mlada ekipa predanih oblikovalcev. Izjemen športni avtomobil je bil premierno predstavljen na avtomobilski razstavi IAA v Frankfurtu leta 1965. Kmalu mu je leta 1969 sledil Opel CD, oblikovno racionalen coupé, z motorjem V8. GT2 z drsnimi vrati leta 1975 in ekstremno aerodinamično optimizirani Tech1, z vrednostjo količnika zračnega upora le 0,235, iz začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja, sta bili vsekakor pravi senzaciji. Oblikovalci Advanced Design Studia so predstavili svoj zadnji dosežek na lanski avtomobilski razstavi IAA v Frankfurtu. Opel Monza Concept je predstavil dizajnerske rešitve in tehnične možnosti, ki bodo označevale avtomobile znamke v naslednjih letih.