Novi Smart fortwo in forfour

Aktualno, Novosti, Top

V Berlinu so včeraj predstavili tretjo generacijo Smart fortwo in na novo obudili Smart forfour, ki ga bodo izdelovali v novomeški tovarni Revoz. Avtomobila temeljita na skupni platformi z Renault Twingom, s katerim si delita tudi veliko delov.  Predsednik uprave koncerna Daimler je novo generacijo napovedal z besedami: “Več kot polovica svetovnega prebivalstva danes že […]

V Berlinu so včeraj predstavili tretjo generacijo Smart fortwo in na novo obudili Smart forfour, ki ga bodo izdelovali v novomeški tovarni Revoz. Avtomobila temeljita na skupni platformi z Renault Twingom, s katerim si delita tudi veliko delov. 

Predsednik uprave koncerna Daimler je novo generacijo napovedal z besedami: “Več kot polovica svetovnega prebivalstva danes že živi v mestih in to število le narašča. Verjamem, da je danes pravi čas za oba nova smarta. Pri njiju je treba izpostaviti urbanost, digitalizacijo vsebine, nižanje mase in prilagodljivost voznikom. Ta je že prerasla pojem trenda.” 

smart fortwo, BR C453, 2014 / smart forfour, BR W453, 2014

Smart do sedaj koncernu ni prinašal želenih uspehov. Z novincema želijo napasti konkurenco malih mestnih avtomobilov. Kmalu lahko pričakujemo še električno različico. Smart Fortwo bodo še naprej izdelovali v Hamburgu. Dolžina avtomobila ostaja enaka – 2,69 metra. Prtljažnik ima 260 litrov prostora. Avtomobil je mogoče naročiti v 40 kombinacijah zunanjosti (barva in celica tridon). Paketi opreme so sedaj passion, prime in proxy. Zaradi cilja doseči 5 euro ncap zvezdic je avtomobil opremljen z asistenco za bočni veter, opozorilom pred naletom, in za doplačilo še asistenco za ohranjanje smeri.

V notranjosti hitro opazimo veliko podobnosti z modeli Renault. Sistem i-link je odet v grafiko podjetja Smart. Novost je 6 stopenjski avtomatski menjalnik z dvojno sklopko, serijsko sta oba modela opremljena z Renaultovim 5 stopenjskim ročnim menjalnikom. Notranjost ima veliko možnosti kombiniranja barv in materialov.

Der neue smart forfour, 2014The new smart forfour, 2014

Smart Forfour bo izdelan v Sloveniji

Štirisedežna različica bo prihajala iz tekočega traku v Novem mestu. Zaradi konstrukcije bo imel podobno kot Twingo izjemen obračalni krog. V Nemčiji bo treba za fortwo odšteti 11.000 evrov, štirisedežna različica bo 600 evrov dražja.