Opel ADAM R2 kot vihar prihrumel na evropsko reli sceno

Avtomobilizem, Šport

Odkar je bil pri mednarodni avtomobilski federaciji FIA homologiran kot dirkalnik, je Opel ADAM R2 v zadnjih sedmih mesecih močno zaznamoval evropsko reli sceno. ADAM R2 z največjo močjo motorja 190 KM je na 15 nastopih na dirkah dosegel že 12 zmag na državnih prvenstvih Nemčije, Španije, Francije in Avstrije. V španskem državnem prvenstvu Esteban […]

Odkar je bil pri mednarodni avtomobilski federaciji FIA homologiran kot dirkalnik, je Opel ADAM R2 v zadnjih sedmih mesecih močno zaznamoval evropsko reli sceno. ADAM R2 z največjo močjo motorja 190 KM je na 15 nastopih na dirkah dosegel že 12 zmag na državnih prvenstvih Nemčije, Španije, Francije in Avstrije.

V španskem državnem prvenstvu Esteban Vallin in sovoznik Borja Odriozola z ADAMOM R2 španskega zastopnika Opla, vodita v tekmovalnem razredu R2. V državnem prvenstvu Francije je v svojem tekmovalnem razredu vodilna posadka Yoann Bonato in Thierry Michaud, v dirkalniku moštva Opel Motorsport Team France. Po ponesrečenem začetku sezone, sta v avstrijskem državnem prvenstvu Daniel Wollinger in Bernhard Holzer ujela zmagovalni ritem in slavila v tekmovalnem razredu na obeh zadnjih relijih prvenstva. ADAM R2, ki so ga pripravili pri nemškem moštvu Audex Motorsport iz Extertala, je z nizozemskim voznikom Timom van der Marelom slavil na svoji prvi dirki državnega prvenstva Nizozemske. Nemško-luksemburška posadka Julius Tannert in Jennifer Thielen iz vrha razvrstitve pokalnega tekmovanja ADAC Opel Rallye Cup pa je prepričljivo osvojila drugo mesto na Rallye Luxemburg v težki konkurenci tekmovalnega razreda R2, v katerem je nastopilo kar 19 posadk.

Opel je z ADAMOM postal močen konkurent v konkurenci divizije R2

Opel je z ADAMOM postal močen konkurent v konkurenci divizije R2

Vsaj toliko, če ne še več veselja in zadovoljstva nad doseženim, zagotavljajo tudi vozniki moštva ADAC OPEL Rallye Junior Team. Posadki Marijan Griebel/Alexander Rath in Fabian Kreim/Josefine C. Beinke sta dosegli prepričljive zmage v vseh dosedanjih preizkušnjah letošnjega prvenstva ADAC Rallye Masters divizije 5. Praktično vedno, razen enkrat, sta dosegli celo dvojno zmago. Ti nadarjeni mladi avtomobilski športniki so status Oplovih tovarniških dirkačev pridobili skozi skupni promocijski program mladih dirkaških talentov Opla in ADAC-a. Bili so namreč najboljši v lanskem pokalnem tekmovanju 2013 ADAC Opel Rallye Cup, s posebnim izbirnim sistemom. Cilj dirkaškega programa Opel/ADAC je namreč v srednjeročnem obdobju pripeljati mlade nemške voznike relija v evropski vrh, seveda za volanom dirkalnikov znamke Opel.

Izjemne zmogljivosti je Opel ADAM R2 potrdil tudi 20. in 21. junija tudi na GEKP Ypres Rallye v Belgiji. Na startu relija je bilo kar 44 avtomobilov razreda R2, dirkalnikov vseh znamk, ki imajo tovrstna vozila v dirkaški ponudbi. Na reliju je tako nastopilo vseh 15 posadk letošnjega prvenstva FIA Junior European Championship. V tej izjemni konkurenci, na enem najbolj zahtevnih asfaltnih relijev v Evropi, se je posadka Marijan Griebel/Alexander Rath borila za stopničke vse do konca. A so ju žal na začetku zadnje, 20. hitrostne preizkušnje, ko sta zasedala tretje mesto, zaustavile težave s pogonskim sistemom. Izjemno je svoj prvenec v ADAM R2 na belgijskem reliju opravil tudi bivši evropski prvak Bruno Thiry, dokler ni zadel skale in odstopil. Podobno usodo sta na zadnji preizkušnji doživela tudi Fabian Kreim in Josefine C. Beinke, a sta kljub temu, ko sta vožnjo nadaljevala po zamenjavi kolesa, na koncu zasedla deveto mesto v tekmovalnem razredu R2.

ADAM R2 je požel zanimanje številnih evropskih reli ekip

ADAM R2 je požel zanimanje številnih evropskih reli ekip

»ADAM R2 je doslej v popolnosti uresničil vsa naša pričakovanja,« pravi direktor Opel Motorsporta Jörg Schrott. »Avtomobil je hiter in zanesljiv. Moštva, ki nastopajo z njim hvalijo njegove vozne značilnosti in odzivnost na spremembe nastavitev. V veliko zadovoljstvo nam je tudi to, da so izjemne zmogljivosti ADAMA R2 sprožile zanimanje številnih moštev po vsej Evropi.«