Zmaga za Alpine na Red Bull Ringu

Avtomobilizem, Šport

Mesec dni po uvrstitvi na stopničke v dirki 24 ur Le Mansa se je Alpine A450b v Avstriji na dirkališču Red Bull Ring v tretji dirki letošnjega prvenstva European Le Mans Series spet pomerila s tekmeci. Po petem mestu v sobotnem prostem treningu se je moštvo Signatech-Alpine v nedeljskih kvalifikacijah uvrstilo v tretjo štartno vrsto […]

Mesec dni po uvrstitvi na stopničke v dirki 24 ur Le Mansa se je Alpine A450b v Avstriji na dirkališču Red Bull Ring v tretji dirki letošnjega prvenstva European Le Mans Series spet pomerila s tekmeci.

Po petem mestu v sobotnem prostem treningu se je moštvo Signatech-Alpine v nedeljskih kvalifikacijah uvrstilo v tretjo štartno vrsto in samo za 224 tisočink sekunde zgrešilo uvrstitev v prvo vrsto. Nelson Panciatici je dirko začel s petega štartnega mesta in se z zelo ofenzivno vožnjo že v prvem krogu prebil na tretje mesto. Panciatici se je vso prvo izmeno borbeno prebijal mimo zaostalih tekmecev in tretje mesto ohranil do predaje volana Paul-Loupu Chatinu, ki je z Alpine A450b še napredoval. Do prvega postanka za dolivanje goriva se je Chatin prebil na drugo mesto, na polovici dirke pa je bil že v vodstvu. Sledil je veličasten dvoboj z dirkalnikom Jota Sport, zmagovalcem razreda LMP2 v letošnji dirki 24 ur Le Mansa. Po številnih zamenjavah v vodstvu je Paul-Loup Chatin svojo trojno izmeno zaključil na drugem mestu. Oliver Webb po prevzemu volana ni rabil več kot šest minut dirkanja, da je spet prevzel vodstvo in ga obdržal do cilja. Britanec je mimo kariraste zastavice pripeljal z dvanajstimi sekundami prednosti.

Dirkalnik Alpine je na Red Bull Ringu dosegel prvo letošnjo zmago

Dirkalnik Alpine je na Red Bull Ringu dosegel prvo letošnjo zmago

Zahvaljujoč prvi zmagi Alpine v letošnji sezoni je v nedeljo popoldan med avstrijskimi Alpami odmevala francoska himna, moštvo Signatech-Alpine pa se je povzpelo na prvo mesto v skupni razvrstitvi.

Bernard Ollivier, direktor Alpine je dejal: “Pomenljivo je, da se je Alpine na vrh povzpela z novo zmago prav med Alpami. Moštvo je pokazalo pristop, ki je bil vedno prepoznaven sestavni del projektov znamke Alpine. Odlikuje ga značilen preplet borbenega duha in želje po zmagi. Ta uspeh je dosežek celotnega moštva in to v velikem slogu!”

Philippe Sinault, vodja moštva Signatech-Alpine: “Za dosego tega rezultata je ves konec tedna vsakdo v moštvu delal zelo zavzeto. Zato čestitam celotni ekipi v najširšem pomenu. Med prostimi treningi nismo bili nujno med najhitrejšimi, a so dirkači in inženirji uspeli zaostanek zmanjšati. Poleg tega smo našo strategijo prilagodili tako, da bi povečali naše možnosti za zmago. Nelson je dirko začel izjemno in sledil ritmu vodilnega. Paul-Loup je potem kljub hudi vročini skozi tri izmene ohranil enak ritem, Oliver pa se je v zaključku dirke povzpel na prvo mesto in ga ohranil do cilja. Kadar je bilo potrebno, smo vozili na vso moč, ko je bilo mogoče, pa smo varčevali z gorivom. Deloma so izid dirke določili tudi postanki v boksih in naši so bili brezhibni. To je res lepa zmaga celotnega moštva, dosežena v odličnem slogu, vendar pa se smemo prepustiti uživanju na teh lovorikah. Kandidatov za zmago še vedno veliko. Naš cilj je bil, da ostanemo v igri za naslov prvaka. Z vzponom na prvo mesto v skupni razvrstitvi imamo zdaj seveda dober položaj …”

Nelson Panciatici: “Vedel sem, da moram odlično startati in potem ohraniti stik z vodilnim. Boril sem se, da bi bil kar se da blizu … Paul-Loup in Oliver sta izvrstno odpeljala svoji izmeni, čestitke pa si zasluži celotno moštvo. Bolj kot zaradi same hitrosti je ta zmaga čudovita zaradi sloga, s katerim smo jo osvojili!”

Paul-Loup Chatin: “Moštvo je izvrstno opravilo svoje delo, strategija pa nam je zagotovila pomembno prednost. V pravih trenutkih smo sprejeli prava tveganja. Moje tri izmene skupaj so bile dobra izbira. Zdaj imamo zelo lep zagon!”

Oliver Webb: “Po dveh zaporednih uvrstitvah na stopničke je to moja prva zmaga z Alpine, za povrh pa smo se prebili na vodilno mesto na lestvici! Naši postanki v boksu so bili brezhibni in čestitati je treba celotnemu moštvu. Poletje lahko uživamo kot vodilni v prvenstvu. To nam daje še več motivacije za priprave na zaključek sezone s ciljem, da ohranimo vodilni položaj.”

Alpine A450b

Alpine A450b

Naslednja dirka European Le Mans Series bo 13. in 14. septembra na dirkališču Paul Ricard na jugu Francije, kjer je moštvo Signatech-Alpine lani osvojilo naslov prvaka ELMS.

Izid dirke 4 ure Red Bull Ringa
1. Signatech Alpine 36 (Chatin/Panciatici/Webb) 160 krogov, 4 h 00 m 16,248 s
2. Jota Sport 38 (Dolan/Tincknell/Albuquerque) + 12,385 s
3. Race Performance 34 (Frey/Mailleux) +18,772 s
4. Greaves Motorsport 28 (Bacheta/Schulzhitskiy) + 1 m 10,184 s
5. Newblood by Morand Racing 43 (Hirsch/Klien/Ragues) – 2 kroga
6. Greaves Motorsport 41 (Kimber-Smith/Dyson/McMurry) – 2 kroga …

Skupna razvrstitev za European Le Mans Series (po treh dirkah)
1. Signatech Alpine – 50 točk
2. Jota Sport – 46 točk
3. Race Performance – 39 točk
4. Thiriet by TDS Racing – 35 točk
5. Greaves Motorsport – 32 točk …