Dvanajstvaljnik s slavnim obrazom

Aktualno, Novosti

Tako dolgo ime bo odslej nosil najbolj zmogljivi A8 z dvanajst-valjnim motorjem, ki so mu v spomin na slavne čase dirkalnikov znamke Auto Union nadeli novo, s kromom obrobljeno masko motorja. Audijeva nova admiralska ladja…

 

Tako dolgo ime bo odslej nosil najbolj zmogljivi A8 z dvanajst-valjnim motorjem, ki so mu v spomin na slavne čase dirkalnikov znamke Auto Union nadeli novo, s kromom obrobljeno masko motorja. Audijeva nova admiralska ladja naj bi simbolizirala najbolj športno luksuzno limuzino na zemeljski obli, tej filozofiji pa je blizu tudi cena, ki se giblje od 117.000 evrov navzgor.

 

Športnik kljub orjaškim meram

 

V primerjavi s predhodnikom ima novinec ob enaki prostornini 30 konjev in 20 Nm več, kar številke dvigne na 450 KM in orjaških 580 Nm največjega navora. S tolikšno silo šest-stopenjska avtomatika s funkcijo ročnega pretikanja tiptronic zagotovo nima lahkega dela. A8 ima takšen motor le v podaljšani različici (za 130 mm), ki v dolžino meri 5,19 m. Kljub veliki teži luksuzni športnik sto kilometrov na uro doseže v pičlih 5,2 sekundah. Najvišja hitrost je omejena na 250 km/h, poraba goriva pa naj bi se v primerjavi s predhodnikom spustila za 0,8 litra na povprečno 13,8 litra. A8 W12 ima nameščene zmogljivejše zavore in od hitrosti odvisen krmilni sistem.

 

Spomin na slavne prednike

 

Na zunaj najzmogljivejšega A8 prepoznamo po novi maski motorja, ki se spusti globoko v odbijač in močno spominja na dirkalnike znamke Auto Union iz tridesetih let prejšnjega stoletja. Takšen obraz naj bi postopoma nadeli vsem audijem. Druge na zunaj vidne posebnosti so napis W12, 18-palčna platišča iz lahke litine z dvanajstimi prečkami ter žarometi z LED diodami, ki so precej bolj energijsko varčne, kot običajne žarnice. Razkošna notranjost razvaja z vsemi možnimi pritiklinami, kot so možnost štirih posameznih sedežev ali bolje rečeno foteljev z masažno in prezračevalno funkcijo. Zadnje potnike po želji zabava multimedijski sistem z dvema 6,5-palčnima LCD zaslonoma, ki ju napaja v prtljažniku nameščen izmenjevalnik za šest DVD plošč.