Letos v Sloveniji 25 roadsterjev z bleščečo zvezdo

Aktualno, Novosti

Po osmih letih je tudi na slovenske ceste zapeljal novi SLK. Prejšnja generacija je bil prvi avtomobil z elektrohidravlično kovinsko streho, skupaj so jih prodali več kot 308 tisoč, od tega v Sloveniji 120. Za…

Po osmih letih je tudi na slovenske ceste zapeljal novi SLK. Prejšnja generacija je bil prvi avtomobil z elektrohidravlično kovinsko streho, skupaj so jih prodali več kot 308 tisoč, od tega v Sloveniji 120. Za letošnje leto je Slovenskemu uvozniku, podjetju AC-Intercar d.o.o., uspelo zagotoviti 25 vozil, enako kvoto pa so si izborili tudi za prihodnje leto. Sprva je na voljo SLK 200 kompressor, junija se mu pridružuje SLK 350, za najmočnejšega, SLK 55 AMG, pa bo potrebno počakati do oktobra.

Predstavnik nove generacije

Oblikovno novi mercedes SLK išče vzporednice pri večjem in prestižnejšem hišnem roadsterju SL, pa tudi pri eksotičnemu SLR. Trikraka zvezda je elegantno oblikovana, a manj mišičasta od prestižnejših bratov, SLK pa je tudi prvi predstavnik nove generacije mercedesov. Od predhodnika je daljši za 72 mm, v širino pa je novi SLK zrasel za 65 mm. Tako je potniška kabina prostornejša, čeprav še vedno roadstersko utesnjena. Prav tako v njej primanjkuje odlagalnih mest za drobnarije, prtljažni prostor pa je s 300 litri ob zaprti in 208 litri ob odprti strehi večji kot pri predhodniku.

‘Airscarf’ za ogrevanje vratu

Potniška kabina je sinteza športnosti, funkcionalnosti in prestiža. Izdatno nastavljiva sedež in volan nudita ugoden položaj tudi višjeraslim voznikom, najpomembnejša novost pa je sistem za ogrevanje voznikovega vratu ‘airscarf’ (doplačilo 145 tisoč tolarjev). V vzglavnikih so nameščene posebne šobe, ki dovajajo topel zrak neposredno na voznikov oziroma sopotnikov vrat, kar vožnjo z odprto streho ob nižjih temperaturah naredi še udobnejšo.

Štiri, šest in osemvaljnik od 163 do 360 KM

Sprva je na voljo SLK 200 kompressor, ki ga poganja prisilno polnjen 2,0-litrski štirivaljnik s 163 KM. Pospešek od nič do sto kilometrov na uro znaša 7,9 sekunde, največja hitrost pa je 230 kilometrov na uro. Moč se na zadnji kolesi prenaša preko šeststopenjskega ročnega ali petstopenjskega avtomatskega menjalnika (doplačilo 650 tisoč tolarjev). Junija bo na slovenski trg zapeljal SLK 350 z novim 3,5-litrski šestvaljnim V6 pogonskim agregatom z močjo 272 KM. Največja hitrost je elektronsko omejena na 250 kilometrov na uro, stotico pa doseže v 5,6 sekunde. Prav tako je opremljen z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, za doplačilo (687 tisoč tolarjev) pa tudi s sedemstopenjskim avtomatskim menjalnikom 7-G-Tronic. Najmočnejši, SLK 55 AMG, k nam prihaja oktobra, poganja pa ga 5,5-litrski V8 osemvaljnik z močjo 360 KM. Moč preko serijskega 7-G-Tronic menjalnika zadostuje za pospešek od nič do sto kilometrov na uro v 4,9 sekunde, končna hitrost pa je prav tako elektronsko omejena na 250 kilometrov na uro.

V osnovnem SLK-ju je potrebno klimatsko napravo doplačati

Cena za osnovni model, SLK 200 kompressor, znaša 10,10 milijona tolarjev, SLK 350 po ceniku velja 13,14 milijona, najdražji pa je SLK 55 AMG z 19,22 milijona. Oprema osnovne različice je skromna, saj je treba celo za klimatsko napravo doplačati od 441 do 633 tisoč tolarjev. Direktor Marko Kryžanowski to opravičuje s politiko Mercedes-Benza oziroma z rezultati evropskih raziskav, da se kar 30 odstotkov kupcev tovrstnih avtomobilov ne odloči za klimatsko napravo. Usnjeno oblazinjenje zahteva dodaten poseg v denarnico v višini 386 do 496 tisoč tolarjev, kovinska barva stane 200 tisočakov, audio sistem od 240 tisoč tolarjev dalje, DVD satelitska navigacija z večopravilnim barvnim zaslonom na sredinski konzoli pa več kot milijon tolarjev. Ko vse tri primerjamo med seboj, se kot najugodnejši paket cene in avtomobila izkaže SLK 350, ki za dodatne tri milijone nudi 109 KM večjo moč ter za približno milijon tolarjev več serijske opreme kot osnovni SLK 200 kompressor.

Foto: Anže Jamnik


Sorodne vsebine