13 odstotkov lažji in 18 odstotkov močnejši

Aktualno, Novosti

BMW je pred skoraj četrt stoletja predstavil prvi motocikel GS in kmalu se ga je prijel glas trpežnega enduro motocikla. Novi BMW R1200 GS se od svojega leta 1999 predstavljenega predhodnika R1150 GS precej razlikuje….

BMW je pred skoraj četrt stoletja predstavil prvi motocikel GS in kmalu se ga je prijel glas trpežnega enduro motocikla. Novi BMW R1200 GS se od svojega leta 1999 predstavljenega predhodnika R1150 GS precej razlikuje. Predvsem je lažji in močnejši, z novimi tehničnimi rešitvami pa je dostojen naslednik uspešnih prednikov.

18 odstotkov več moči in navora

Za pogon novega BMW R1200 GS so inženirji namenili prostorninsko največji motor do sedaj v tem segmentu. Pogonski agregat je tradicionalno dvovaljni oljno-zračno hlajeni bokser, v osnovi enak motorju iz R1150 GS, vendar z veliko na novo razvitimi deli. Vrtina in gib znašata 101 × 73 mm, slednji je daljši za 2,5 mm, tako da delovna prostornina sedaj znaša 1.170 kubičnih centimetrov (prej 1.130). Z 2 mm večjim premerom vsakega od štirih ventilov in s po dvema svečkama z različnim kotom vžiga nad posameznim valjem ter višjim kompresijskim razmerjem 11:1 (prej 10,3:1) sta za skoraj 18 odstotkov večja moč in navor. Največjo moč 100 KM razvije pri 7.000 vrtljajih (prej 85 KM pri 6.750 vrtljajih) in največji navor 115 Nm pri 5.500 vrtljajih na minuto (prej 98 Nm pri 5.250 vrtljajih). Ob boljših zmogljivostih in ugodnejših krivuljah moči in navora pa je celoten agregat lažji za tri kilograme in porabi za okoli osem odstotkov manj goriva.

Boljše zmogljivosti

Zaradi večje prostornine in večje moči so spremenjeni tudi nekateri ostali deli. Tako je na primer izpušni sistem z 10,7 kilogrami za kar 33 odstotkov lažji kot prejšnji, zaradi večje moči in navora pa je večja tudi sklopka in meri v premeru 180 mm (prej 165 mm). Menjalnik je prav tako razvirt popolnoma na novo in se ponaša z nekoliko krajšimi prestavnimi razmerji, predvsem šesta prestava je manj potovalno usmerjena in primerno kratka za dinamično vožnjo tudi pri višjih hitrostih. Tovarniški podatki za BMW R1200 GS navajajo najvišjo hitrost 208 kilometrov na uro (prej 195) in pospešek do stotice v 3,4 sekunde (prej 4,3).

Drugačna geometrija in drugačno vzmetenje

Prenos moči na zadnje kolo je speljan preko kardanske gredi. Tak sistem BMW pri motociklih uporablja že od samega začetka, se pravi celih 80 let, prednost pred verižnim prenosom pa je predvsem veliko enostavnejše vzdrževanje. Sistem vzmetenja Paralever zadaj se ponaša z drugačno geometrijo in hodom 200 mm, prav tako pa je tudi nihajna roka razvita popolnoma na novo. Zaradi uporabe izjemno trdnih alumijastih litin je bolj toga in obenem za okoli 10 odstotkov lažja kot do sedaj. Skupaj z lažjim zadnjim platiščem manjše nevzmetene mase pripomorejo k boljši legi. Okvir je sestavljen iz dveh delov, sprednjega in zadnjega, oba pa sta iz varjenih jeklenih cevi. Sprednje vzmetenje Telelever se prav tako ponaša z drugačno geometrijo, hod znaša 190 mm. Sprednje vzmetenje je mogoče nastavljati v devetih stopnjah, medtem ko je zadaj vzmetenje nastavljivo zvezno.

Na voljo so tudi platišča iz lahke litine

BMW R1200 GS je lahko poleg običajnih platišč z naperami opremljen tudi s platišči iz lahke litine. Sprednje platišče je ob tem lažje za 0,1, zadnje pa kar za 1,6 kilograma. Ne glede na njihov tip je motocikel obut v pnevmatike dimenzij 110/80-19 spredaj in 150/70-17 zadaj. Zavorni sistem EVO je opremljen z integriranim protiblokirnim zavornim sistemom ABS, ki omogoča dva režima delovanja. Tako ob uporabi katerekoli zavore vedno zavirata obe kolesi, pri vožnjah po terenu pa je mogoče izbrati režim, kjer zavorna stopalka deluje le na zadnje kolo. Sicer pa sta spredaj nameščena dva diska premera 305 mm s štiribatnimi zavornimi čeljustmi, zadaj pa en disk premera 265 mm in dvobatna zavorna čeljust.

Drugačna zunanja podoba

Tudi celotna podoba novega BMW R1200 GS je nekoliko osvežena. Najopaznejše spremembe so na sprednjem delu, ki se ponaša z drugače oblikovano asimetrično lučjo in nastavljivim vetrobranom v petih stopnjah. Tudi sedež je nastavljiv po višini, med 840 in 860 mm. Za voznike nižje oziroma višje rasti pa sta na voljo tudi različici z nižjim (810 mm) in višjim (890 mm) sedežem. Novo podobo nosi tudi armaturna plošča, ki je zaradi uporabe najnovejše tehnologije zelo lahka, nova in bolj ergonomsko oblikovana pa so tudi stikala na krmilu. Zaradi zmanjševanja teže pri praktično vseh na novo razvitih komponentah je suha teža motocikla tako 199 kilogramov, kar je v primerjavi z 228 kilogrami pri BMW R1150 GS omembe vreden dosežek.

Veliko dodatne opreme

Novi BMW R1200 GS je obarvan v tri barvne kombinacije, rumeno, rdečo ali modro. Na voljo je tudi veliko dodatne opreme, kot so na primer kovčki za prtljago, platišča iz lahke litine, alarmni sistem proti kraji, ogrevane ročice na krmilu, satelitska navigacija in še marsikaj drugega. BMW R1200 GS bo na trg zapeljal predvidoma marca, cene pa zaenkrat še niso znane.