Poln nahrbtnik skandinavskih dobrot

Testi, Volvo

Švedskemu Volvu pravzaprav ni lahko. Vedno je bil nekako v senci nemške velike trojice, ki jo sestavljajo BMW, Mercedesov in Audi, vendar pa je že od nekdaj znal privabiti kupce s svojo kakovostjo, zanesljivostjo, predvsem…

Švedskemu Volvu pravzaprav ni lahko. Vedno je bil nekako v senci nemške velike trojice, ki jo sestavljajo BMW, Mercedesov in Audi, vendar pa je že od nekdaj znal privabiti kupce s svojo kakovostjo, zanesljivostjo, predvsem pa varnostjo. Nekoliko predolgo nas je nagovarjala le njegova škatlasta oblika, pa čeprav so tudi to nekateri znali ceniti. Danes iz Goteborga prhajajo privlačnejši avtomobili z največjo limuzino S80 na čelu, mi pa smo tokrat pod drobnogled vzeli različico z 2,5-litrskim turbo motorjem in štirikolesnim pogonom. 

Razrahljana konzervativnost oblike

Trditev, da so avtomobili znamke Volvo škatlasti in okorni, ne drži več. Novodobne hišne linije, ki krasijo tudi limuzino višjega srednjega razreda S80, so precej mehkejše in prijaznejše, četudi avtomobil še vedno deluje robustno in zanesljivo. Za moj okus je najlepši sprednji del z nezmotljivo masko motorja, ki je nekoliko izbočena, njeno obliko pa nadaljuje valovit pokrov motorja. Žarometi so precej veliki in podloženi s črno barvo, v isti višini se nadaljuje nagubana bočna linija vse do zadnjega dela s stopničastimi lučmi. Karoserija zaradi tega po dolžini (4822 mm) deluje zelo zajetno, hkrati pa tudi elegantno. Še največ polemik se vrti okoli zadka, ki je za marsikoga preveč konzervativen. Medosna razdalja meri 2791 mm, kar je posledica tega, da kolesa niso porinjena v skrajne kote karoserije. Slednje je lepo vidno pri novi BMW-jevi »petici«, kjer ob skoraj enaki dolžini medosje meri slabih deset cm več (2888 mm). Podpovprečen je z osnovnimi 460 litri (BMW 5 in Mercedes E : 520 l) tudi prtljažnik, ki ga z zlaganjem zadnje klopi povečamo na 902 l.

Domačnost in varno počutje

Kljub povprečnim meram medosja notranjost volva S80 deluje zelo prostorno in zračno. Potnike razvajajo radodarno odmerjeni sedeži, ki prevlečeni z usnjem spominjajo na udobne fotelje. Občutek razkošja potencirajo vložki temnega lesa, ki jih v izobilju najdemo na armaturni plošči, sredinski konzoli, volanu, prestavni ročici in vratih. Izbrani plastični materiali so odlične kakovosti, posamezni elementi se drug drugemu dobro prilegajo, na visoki ravni pa je tudi ergonomija. Stikala so brez izjeme dobro dosegljiva in logično razporejena, merilniki so v vseh svetlobnih razmerah pregledni, le lesen volan se zaradi slabše oprijemljivosti ne zdi najboljša izbira. Zanimivo je, da Švedi že dolgo dajejo poudarek analognemu upravljanju posameznih sistemov, kar odpravi potrebo po majhnih in nepreglednih zaslončkih, pa tudi rokovanje je po zaslugi vrtljivih gumbov (klima in avdio sistem) prijetnejše. Prednja sedeža sta bogato nastavljiva in ogrevana, sredinska opora za roke jo dovolj široka za dva razvajena komolca, nič slabše se ne godi niti potnikom na zadnji klopi. Predvsem je dovolj prostora za glave, saj se streha le počasi spušča proti zadku. Ob vzvratni vožnji so dobrodošla električno zložljiva zadnja naslonjala, kar skupaj s parkirnimi senzorji tudi olajšajo parkiranje. Posebej je potrebno omeniti še zmogljiv avdio sistem, ki je eden boljših doslej.

Kombinacija motorja in menjalnika za sladokusce

Testnega volva je poganjal 2.5-litrski petvaljni vrstni bncinski motor s turbinskim polnilnikom, ki zmore 154 kW oziroma 210 KM, ponuja pa precej več, kot Šved obljublja s svojo klasično zunanjostjo. Motor se izkaže za izjemno prožnega, saj je največji navor 320 Nm na razpolago že pri nizkih 1.500 vrtljajih v minuti, samodejni menjalnik pa pri umirjeni vožnji zaradi tega nima veliko dela. Sicer se slednji izkaže s hitrostjo in uglajenostjo, prestavljanje pa poteka brez posebnih pojemkov. Kombinacija motorja in menjalnika iz volva naredi pravega športnika, ki do hitrosti sto km/h potrebuje vsega 7,3 s, merilnik pa se ustavi pri številki 235 km/h. Zvok motorja je pri nizkih vrtljajih komaj slišen, v višjem območju vrtenja pa postreže z rezkim športnim zvokom, ki je zaradi petvaljne zasnove motorja nekaj posebnega. Variabilno krmiljenje sesalnih in izpušnih plinov zagotavlja dobro izgorevanje in optimalno delovanje pri vseh obremenitvah, odtod tudi sprejemljiva povprečna poraba okoli 12 l/100 km. S polno 70-litrsko posodo za gorivo lahko torej S80 prevozi okoli 600 km.

Udobno križarjenje na prvem mestu

Kljub 1,5 tone, kolikor tehta S80, je vodljivost po zaslugi temeljito dodelanega podvozja zelo solidna. To zagotavljajo prednje obese z vzmetnimi nogami MacPherson in večvodilna zadnja prema. Lega na cesti je vselej zanesljiva, čeprav je nastavitev podvozja bližje udobju, kot športni trdoti. Tako je pri hitri vožnji skozi ovinke zaznati rahlo nagibanje in pri daljših neravninah nekaj nihanja, zato pa kratke grbine s cestišča S80 odlično blaži, nič drugače ni pri polni obremenitvi. Kljub temu se s Švedom lahko tudi hitro vozite, nekaj zaslug zato ima tudi lahkoten in neposreden volanski obroč, ki pa je lesen in na otip hladen, ob višjih temperaturah pa se tudi hitro začnejo potiti roke. Idealnega položaja za volanom ni težko najti, dober je tudi pregled iz vozila, čeprav se je potrebno na velike mere avtomobila najprej privaditi. Veliko k dobri legi na cesti in visoki meji zdrsa pogonskih koles pripomore tudi štirikolesni pogon.

Popolna oprema

Za pasivno varnost skrbijo ojačena potniška kletka, štiri varnostne blazine in varnostne zavese spredaj in zadaj, tritočkovni varnostni pasovi z zategovalniki spredaj in zadaj in ISO-FIX pritrdišča za otroški sedež, popolna je tudi aktivna varnostna oprema. Testna različica je bila založena skoraj z vsem, kar Švedi ponujajo pri dodatni opremi. Tako se avdio sistem ponaša z izmenjevalnikom zgoščenk in prostorskim zvokom Dolby Pro-Logic, ki ga omogoča dodatni zvočnik na sredini. Na krovu so še ogrevana in zložljiva bočna ogledala, ksenonski žarometi z napravo za pranje, parkirni senzorji, v potniški kabini pa usnjeni sedeži, dvo-področna samodejna klimatska naprava, navigacijski sistem, tempomat in še ni lahko naštevali. Cena za osnovnega S80 2.5T znaša 8,975,382 SIT, z opremo premium se povzpne na 9,648,125 SIT, testna različica, ki pa je bila opremljena še s štirikolesnim pogonom, pa vas bo olajšala za 10.789.737 slovenskih tolarjev.

Kar torej dobite za slabih enajst milijonov?

Družinsko naravnano športno limuzino velikega formata s švedskim poreklom in vsem, kar temu pritiče. To pa je zvrhana mera udobja, popolna oprema, zanesljivost, minimalističen, a prijeten skandinavski dizajn ter zelo dobre vozne zmogljivosti. Severnjaki očitno znajo svoje vrednote postaviti tudi na štiri kolesa. V tem avtomobilu se človek enostavno dobro počuti! Pa saj to je bistveno, mar ne?

Foto: Miloš Milač