Novo konceptno vozilo Citroën Aircross

Novosti

Konceptno vozilo Citroën AIRCROSS bo premierno na svetu predstavljeno na avtomobilskem salonu v Šanghaju. Ta nadvse simbolična odločitev je bila sprejeta zaradi pomembnosti kitajskega trga za Citroën (25 % prodaje in največji trg znamke). Konceptno vozilo Citroën AIRCROSS z ravnovesjem (4,58 m x 2,1 m x 1,80 m) hkrati nakazuje na zmogljivost in odločnost. Citroën AIRCROSS […]

Konceptno vozilo Citroën AIRCROSS bo premierno na svetu predstavljeno na avtomobilskem salonu v Šanghaju. Ta nadvse simbolična odločitev je bila sprejeta zaradi pomembnosti kitajskega trga za Citroën (25 % prodaje in največji trg znamke).

Konceptno vozilo Citroën AIRCROSS z ravnovesjem (4,58 m x 2,1 m x 1,80 m) hkrati nakazuje na zmogljivost in odločnost.

Citroën AIRCROSS očara s pretočnimi in po sklopih razporejenimi površinami, ki poudarjajo nadzorovano grafično obliko in prefinjene oglate površine. Karoserija je videti kot lebdeča ploskev, ki povsem naravno sloni na kolesih velikih dimenzij s pnevmatikami (275/45 R 22), ki jih je ekskluzivno za Citroën AIRCROSS zasnoval Continental. Pnevmatike vsebujejo masivne kocke iz gume z vzdolžnimi lamelami, katerih globoke zareze zagotavljajo visoko pogonsko moč tudi po najbolj zahtevnih terenih. Kolesa obdajajo grafična in modularna platišča, celota pa potrjuje terenske sposobnosti vozila Citroën AIRCROSS.

Citroen-Aircross-spredaj

Obdobje SUV-jev z ostro izraženimi linijami, ki so nagnjene k cesti, je končano. Citroën AIRCROSS s svojimi bočnimi linijami, umeščenimi paralelno na cestišče, izraža samozavest brez kakršnekoli prevzetnosti in odpravlja vsako morebitno sled agresivnosti. To je novo področje izražanja za segment športnih terencev, v katerem sicer veljajo strogi standardi.

Citroen-Aircross-zadaj

Prednji in zadnji odbijač z zglajenimi in homogenimi linijami sta glasnika Citroënove identitete. Na prednjem delu najdemo izpostavljen logo dvojne puščice in svetlobni podpis v dveh etažah, ki je bil prvič predstavljen z vozilom C4 Picasso. Zadnje luči s 3D učinkom so tehnološko in grafično dovršene, krasi pa jih na sredini prekinjena obroba. Za CitroënOV stil značilne elemente dopolnjujeta lebdeča streha in neprekinjena linija steklenih površin, ki dajeta vozilu Citroën AIRCROSS horizontalno prepoznaven videz.

Dizajn

Karoserijo krasijo intenzivni grafični elementi z oblikovnimi dodatki, ki delujejo v prid funkcionalnosti.

Zaščita Alloy Bump

Citroën je za konceptno vozilo Citroën AIRCROSS ponovno izumil zaščite Airbump®, ki jih je premierno predstavil z vozilom C4 Cactus, zdaj pa jih je posebej prilagodil izvedenki SUV. Medtem ko zračni mehurčki Airbump® varujejo karoserijo pred manjšimi vsakdanjimi udarci, pa zaščite Alloy Bump kot vidna obloga ščitijo vozilo Citroën AIRCROSS pred bočnimi trki. Zaščite Alloy Bump imajo alveolarno zgradbo z izjemno vpojno aluminijevo penasto gumo. Material, ki ga uporabljajo v svetu moto športa, hkrati zagotavlja zaščito, lahkost in estetski videz. Inovativna rešitev, ki je prilagojena potrebam tržnega razreda SUV.

Aerodinamičnost zahvaljujoč dodatkom Air Signs in Air Curtains

Grafični dodatki poskrbijo tudi za še bolj aerodinamično obliko karoserije, katere površine so bile že tako ali tako natančno obdelane, da zagotavljajo optimalno aerodinamičnost in zračno upornost. Naprej velja omeniti kromane dodatke Air Sign, ki krasijo zadnje steklo in hkrati tvorijo tunel za prehod zraka. Tu pa so še odprtine za dovod zraka Air Curtains na prednjem delu. Skupaj z režami za prehod zraka na prednjih in zadnjih blatniških koših ter usločeno obliko zunanjih ogledal zagotavljajo vozilu Citroën AIRCROSS vsesplošno aerodinamičnost in izpostavijo njegov dizajn.

aircross-notranjost

Konceptno vozilo Citroën AIRCROSS je odeto v intenzivno rdečkasto oranžno barvo karoserije, ki nakazuje na optimizem in odprtost duha. Barvni odtenek, ki nikogar ne pusti ravnodušnega, izpostavi linije koncepta Citroën AIRCROSS. Barva karoserije se brezhibno ujema z notranjim ambientom vozila Citroën AIRCROSS in izvrstno izpostavi neprekinjeno linijo med notranjimi in zunanjimi površinami.

Barvo poudarjajo masivni kovinski deli na podnožju zunanjih ogledal in okrasni maski pa tudi dodatki Air Signs in vlečni priključki. Z omenjenimi deli, ki imajo nadvse surov in avtentičen videz, je Citroën AIRCROSS videti še bolj varen in vzdržljiv, hkrati pa potrjujejo njegovo pripadnost segmentu športnih terencev.

Potovanje s Citroën AIRCROSS

Tematika, ki jo je predstavilo vozilo C4 Cactus, je bila prenesena tudi v koncept Citroën AIRCROSS, ki se spogleduje s potovanji in potovalnimi kovčki.

Na tematiko potovalnih kovčkov spominja zasnova nadvse funkcionalnih odlagalnih mest, še posebej v sredinski konzoli. Slednja je kot značilen element tržnega razreda SUV v vozilu Citroën AIRCROSS prevzela novo vlogo in odstopila prostor velikim, praktičnim in estetsko izpopolnjenim odlagalnim mestom. Domiselna odlagalna mesta najdemo tudi v ploščah vrat in na zgornjem delu armaturne plošče.

Tematiko potovanj ponazarjajo tudi pasovi, ki se uporabljajo kot oprijemalne ročice na kljukah za odpiranje vrat ali konzoli in so idealno primerni za športnega terenca. Priročni pasovi pa poskrbijo še za pridih grafike. Estetika bolj kot kdaj koli prej deluje v prid uporabnosti.

Aircross-s-strani

Zmogljivost

Konceptno vozilo Citroën AIRCROSS se ponaša s tehnologijo Hybrid Plug-In v kombinaciji z bencinskim motorjem. Hibridni pogonski sklop z možnostjo polnjenja ima električni motor nameščen v predelu zadnje preme. Drzna konfiguracija, ki idealno ustreza vozilu Citroën AIRCROSS omogoča optimalno lego na cesti in pogonsko moč, hkrati pa zagotavlja izjemno nizko porabo goriva in nizke emisije škodljivih izpušnih plinov.

Pri CitroënU AIRCROSS bencinski motor z notranjim zgorevanjem deluje v kombinaciji z električnim motorjem, ki je nameščen na zadnji premi vozila ter razvije 95 konjskih moči (70 kW) in 200 Nm navora. Električni motor napajajo litij-ionski akumulatorji, ki se v zgolj treh urah in pol napolnijo prek domače električne vtičnice (16 A). Deluje skupaj z bencinskim motorjem 1.6 THP, ki razvije 218 konjskih moči (160 kW) in 275 Nm navora.

Zahvaljujoč hibridni tehnologiji plug-in, Citroën AIRCROSS prispeva k manjšemu onesnaževanju okolja. To velja predvsem pri mestni vožnji v načinu z nično stopnjo emisije (ZEV – Zero Emission Vehicule), ki omogoča prehod na izključno električni pogon na razdalji 50 km, in pa tudi pri vožnji po cestah, ki zahtevajo izmenična pospeševanja in zmanjševanja hitrosti, kjer hibridni pogon omogoča omejitev porabe goriva z delovanjem na obe vrsti energije. Pri vožnji po avtocesti prevzame nadzor motor z notranjim zgorevanjem, ki ponuja izvrstne zmogljivosti.

Pri tem pa niste prikrajšani za vozno udobje in užitke v vožnji. Pri močnem pritisku na pedal za plin in ob zahtevi za takojšnje povečanje navora posebna funkcija za kratkotrajno dodatno moč (« boost ») poveča navor tako, da združi navor motorja z notranjim zgorevanjem in električnim motorjem ter konceptnemu vozilu Citroën AIRCROSS omogoča doseči vrhunske zmogljivosti (313 KM) brez povečanja porabe (1,7 l/100 km in 39 g/km CO2). Vozilo pospeši od 0 do 100 km/h v 4,5 sekundah.