Lahki solarni električni skuter spodbuja k trajnostni mobilnosti v mestih

Zanimivosti

Podjetji BASF in Floatility sta razvili ultra lahki in solarni električni skuter. Tehta manj kot 12 kilogramov, sestavljen je iz več kot 80 odstotkov kompozitnih in polimernih materialov, voznikom pa bo omogočil občutek lebdenja, zaradi česar so ga poimenovali »e-plovec« (e-floater). Predstavlja kreativno rešitev prevoza na kratkih razdaljah v urbanem okolju. BASF bo podprl projekt […]

Podjetji BASF in Floatility sta razvili ultra lahki in solarni električni skuter. Tehta manj kot 12 kilogramov, sestavljen je iz več kot 80 odstotkov kompozitnih in polimernih materialov, voznikom pa bo omogočil občutek lebdenja, zaradi česar so ga poimenovali »e-plovec« (e-floater). Predstavlja kreativno rešitev prevoza na kratkih razdaljah v urbanem okolju.

E-floater

BASF bo podprl projekt s svojimi vsestranskimi plastičnimi materiali in obsežnimi razvojnimi zmožnostmi. Ustvarjanje kompleksnih oblik iz plastičnih materialov omogoča svobodo oblikovanja in poenostavljeno gradnjo e-plovca. Za večino njegove strukture bodo uporabljene različne oblike steklenega vlakna Ultramid® (poliamid). Medtem ko se mineralno napolnjen Ultramid® B3M6 uporablja za dele, kjer je nizka upogljivost ključnega pomena, pa spremenjen Ultramid® B3ZG8 združuje žilavost in togost, s katerim je e-plovec odpornejši na udarce. Površinsko izboljšan Ultramid® B3G10 SI kljub svoji visoki vsebnosti vlaknin nudi visoko kakovost površine. Ojačitev sprednjega dela in krova bodo zagotovili novi Ultracom™ kompozitni materiali, ki zagotavljajo stabilnost. Pnevmatike in krmila sestavlja BASF-ov TPU Elastollan®, ki omogoča dober oprijem in gladko drsenje.

Oliver Risse, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Floatility, dodaja: “Sodelovanje z BASF nam omogoča razvoj kreativnih mobilnih rešitev za kratke razdalje v mestih. E-plovec bo tako v prihodnosti igral ključno vlogo pri kratkih vožnjah, saj bo udoben, hiter, cenovno ugoden in trajnosten.«

Ob 150. obletnici delovanja BASF uvaja globalne programe soustvarjanja s partnerji na področju energije, hrane in urbanega življenja. Tako skupaj s Floatility ponujata inovativni odgovor pri reševanju enega ključnih izzivov urbanih okolij, voženj na kratke razdalje.