Test: Kia Ceed SportsWagon 1.6 CRDi GT Line (ugoden družinski nakup)

Kia, Testi

Naj že na začetku omenim, da gre pri Kii Ceed SportsWagon za izjemno praktičen avtomobil, ki je že prepričal več kot milijon kupcev z dolgim spiskom opreme a brez nekaterih najbolj aktualnih asistenčnih sistemov in sedem letno tovarniško garancijo, in vse to za zelo dostopno ceno. Ceed predstavlja dokaj stilsko in praktično izbiro za družinski […]

Naj že na začetku omenim, da gre pri Kii Ceed SportsWagon za izjemno praktičen avtomobil, ki je že prepričal več kot milijon kupcev z dolgim spiskom opreme a brez nekaterih najbolj aktualnih asistenčnih sistemov in sedem letno tovarniško garancijo, in vse to za zelo dostopno ceno. Ceed predstavlja dokaj stilsko in praktično izbiro za družinski avtomobil v Kiini modelni paleti. Izvedenka Sportwagon pa vsestranskost običajne različice le še poveča, na voljo so le najbolj varčni dizelski in bencinski agregati.

Kljub temu, da 1,6-litrski dizelski agregat CRDI s 100 kilovati moči ne bo premagoval hitrostnih rekordov v pospeševanju do stotice, bo prepričal s tihim delovanjem in nizko porabo, na testu le 5,3 litrov na 100 prevoženih kilometrov, zaradi šest stopenjskega ročnega menjalnika, ki je dovolj natančen tudi za bolj dinamične voznike. Verjetno bi bila še nižja poraba, če bi Ceed imel po vzoru novejših Kiinih modelov tudi samodejni 7 stopenjski manjalnik.

Ergonomija in počutje v kabini je v samem vrhu

Presenečen sem bil nad dobro ergonomijo med vožnjo, udobnimi sedeži in volanskim obročem s tehnologijo Flex Steer, ki vozniku omogoča, da si trdoto volana prilagodi glede na vozne razmere oziroma želje. Vzmetenje vse ”nepravilnosti” na cesti požira skorajda nezaznavno.

Ob tem dejstvu je vredno dodati, da GT Line ne prinaša nobenih sprememb oziroma ”športnih” nastavitev na podvozju, dobili boste le razne dodatke na karoseriji.

Torej s paketom opreme GT Line so karoseriji dodani bolj agresivni odbijači, sprednji ima vgrajene tudi “funky” štiri LED žaromete na vsaki strani, ki služijo kot dnevne luči, zadnji odbijač pa ima dodatno vgrajen bolj izrazit difuzor in dvojne izpušne cevi. GT Line ima nameščena tudi večja 17 ” aluminijasta platišča in strešni spojler.

Kia Ceed Sportwagon med tekmeci predstavlja eno izmed najcenejših izbir. Sicer ponuja prefinjen videz a osebno menim, da ji za piko na i v notranjosti manjka sodobnejša kontrolna plošča z digitalnimi merilniki, kot jih lahko vidimo v modelih kot sta Soul EV ali Niro.

V notranjosti najdemo uporabljene solidne materiale, ki zagotavljajo dobro ergonomsko izkušnjo. Sedeži so v različici GT Line izboljšani tako, da vozniku nudijo več bočne opore. Kia Ceed Sportwagon je brez dvoma zelo praktičen družinski avtomobil, kljub temu v prostornini prtljažnega prostora s 528 litri za 82 litrov zaostaja v primerjavi s Škodo Octavio Combi. No, da ne bo pomote, prostora je še vedno več kot dovolj za osnovne družinske potrebe, saj tudi v primeru ”podrtja” zadnjih sedežev dobimo 1.440 litrov uporabnega prostora, za primerjavo, to je 40 litrov več kot v Golfu, omeniti pa je treba tudi uporabno, dvojno dno prtljažnika. Pravo bo prišel tudi nakladalni rob, ki je pohvalno zelo nizek, dvojno dno prtljažnika in shranjevalni kotički povsod v notranjosti.

Ceed ima še nekaj prostora za izboljšavo

Vredno je omeniti tudi to, da Kia s paketom GT Line ne stavi na popolno varnost, saj kljub temu, da ima serijsko vgrajenih šest zračnih blazin, je za sistem nadzora vozil v mrtvem kotu potrebno doplačati 600 evrov, za sistem opozoritve pri menjavi voznega pasu pa še dodatnih 400 evrov. O najbolj aktualnih asistenčnih pripomočkih, kot je samodejno zaviranje v sili, prepoznava prometnih znakov ali celo aktivni tempomat pa ni niti možnosti doplačila.

Brez zdržkov lahko napišem, da je Kia Ceed SportsWagon zagotovo odlična alternativa za ugoden nakup družinskega vozila, pri katerem si kupec želi športno-družinski zunanji izgled, ergonomično notranjost, družini primerne dinamične vozne lastnosti in razen 17″ pnevmatik, nizke stroške vzdrževanja.

Tehnični podatki

Motor: 1.591 ccm
Moč: 100 kW 
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Končna hitrost: 197 km/h
Poraba na testu: 5,3 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 520 – 1642 l
Masa vozila: 1.389 kg
Cenik >>


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.