Novo doma: Prenovljena Mazda CX-5 in Mazda 6 (2015)

Novo doma

Mazda CX-5 Mazdin trenutno najbolje prodajan model na evropskih tržiščih ponovno skrbi za evolucijo znamke. S prenovo je Mazda CX-5 pridobila še bolj izrazito masko in ostreje zarisana svetila na zadku. V notranjosti jo prevevajo novi materiali in zanimive nove rešitve. Pred tremi leti je Mazda CX-5 napovedala prihod povsem nove generacije Mazdinih avtomobilov, ki so […]

Mazda CX-5

Mazdin trenutno najbolje prodajan model na evropskih tržiščih ponovno skrbi za evolucijo znamke. S prenovo je Mazda CX-5 pridobila še bolj izrazito masko in ostreje zarisana svetila na zadku. V notranjosti jo prevevajo novi materiali in zanimive nove rešitve.

Pred tremi leti je Mazda CX-5 napovedala prihod povsem nove generacije Mazdinih avtomobilov, ki so tako glede oblike kot tudi tehnike pomenili veliko skok naprej, saj so oblikovani na novo in zasnovani povsem od začetka.

2015_CX-5_zadaj

Med številnimi dejavniki, ki odločajo pri nakupu avtomobila, kupci izpostavljajo vodljivost in vozne lastnosti Mazde CX-5, športno-elegantno zunanjost in bogato ter napredno opremo. Mazda CX-5 je izjemno varčna, a hkrati tudi zelo zmogljiva. Pri Mazdi se nenehno trudijo svoje avtomobile prilagajati željam svojih uporabnikov, zato so jim tudi tokrat prisluhnili in poskrbeli še za dodatne izboljšave.

2015_CX-5_zadaj

S prenovo Mazda CX-5 postaja še bolj udobna, saj so snovalci pripravili povsem nove sedeže in poskrbeli tudi za številne izboljšave, s katerimi so uspeli še dodatno zmanjšati hrup v potniški kabini. Novost je tudi stikalo ročne zavore, ki zamenjuje konvencionalno ročico in obenem olajša tudi upravljanje z vrtljivim gumbom sistema MZD Connect, ki omogoča enostavno povezljivost s pametnimi mobilniki prek Bluetooth vmesnika, služi pa tudi kot platforma za dostop do interneta in naprava za prostoročno telefoniranje ter ima 7-palčni barvni zaslon na dotik. Ob tkanini v črni barvi se je mogoče odločiti tudi za oblazinjenje sedežev v usnju – in sicer v črni ali beli barvi, na voljo pa sta tudi dve novi barvi zunanjosti (Titanium Flash in Sonic Silver), s čimer se je število barvnih odtenkov povečalo na devet.

2015_Mazda_CX5_notranjost

Tudi vzmetenje je bilo deležno posebne obravnave. Odslej zagotavlja še bolj mirno vožnjo, hkrati pa nima negativnega vpliva na vrhunsko krmiljenje, prav nasprotno, harmonija delovanja obeh zagotavlja večjo odzivnost krmilnega mehanizma in stabilno lego na cesti.

Motorna paleta prenovljene Mazde CX-5 obsega štiri SKYACTIV pogonske agregate, dva bencinska in dva dizelska, ki so vsi serijsko opremljeni s sistemom i-stop, drugi del pogonskega sklopa pa sestavlja SKYACTIV-MT šeststopenjski ročni ali SKYACTIV-Drive šeststopenjski samodejni menjalnik. Kupci lahko izbirajo med pogonom na sprednji kolesni par ali štirikolesnim pogonom. Novost pri prenovljeni Mazdi CX-5 je močan SKYACTIV-G bencinski motor, ki sodeluje tudi s sistemom regeneracije energije pri zaviranju i-ELOOP.

Statistika: CX-5 v Sloveniji

Mazda CX-5 je bila v lanskem letu za Mazdo3 drugi najbolje prodajani model v Sloveniji. S 159 primerki in 2,3 odstotnim deležem v segmentu je bila prodaja na nivoju predlanskega leta.  Glede opreme je bilo izraženo povpraševanje kupcev po srednjih in višjih stopnjah.

Razpon cen prenovljene Mazde CX-5 sega od 22.990€ za CX-5 G165 Emotion, do 38.560€. Tudi za letošnje leto je predvidena prodaja 160 vozil. Enako kot za ostali Skyactiv modeli ima tudi Mazda CX-5 petletno (3+2) garancijo ali do 150.000 km.

Mazda 6

Prenovljena Mazda6 se s svojo karizmo in obliko loči od drugih predstavnikov svojega segmenta. Prenova prinaša tudi napoved prihodnosti, ki se v primeru Mazde6 vse bolj nagiba v premium segment.

Prva Mazda6 je tekoče trakove tovarne Hofu v japonskem Jamagučiju zapustila februarja 2002. Danes Mazdo6 izdelujejo tudi na Kitajskem, montaža pa poteka še v Rusiji in Vietnamu. Tik pred koncem pravkar minulega leta je s tekočih trakov pripeljala trimilijonta Mazda6. Za ta dosežek je bilo potrebnih le 12 let in 7 mesecev proizvodnje, kar pomeni, da je Mazda6 za modelom Mazda3 drugi najbolje prodajan Mazdin model.

2015_Mazda6_zunanjost

Pravijo, da je s prenovo Mazda6 dozorela, saj so snovalci pri prenovi upoštevali tudi želje in pripombe uporabnikov. Tudi zato je občutek za volanskim obročem v prenovljeni Mazdi6 nekaj posebnega. Popolnoma prenovljena notranjost omogoča maksimalno ergonomijo in najbolj kakovostne materiale v razredu, hkrati pa vozniku omogoča nenehen stik z najpomembnejšimi informacijami prek zaslona pred vetrobranskim steklom in povezljivost s pametnimi mobilniki s pomočjo infotainment sistema MZD Connect s 7-palčnim zaslonom.

2015_Mazda6_zadaj

Nivo varnostne opreme so pri Mazdi še povečali s razširitvijo nabora sistemov aktivne varnosti i-ACTIVSENSE, ki obenem omogočajo, da voznik v največji meri sam določa, v kakšni meri želi neposredno pomoč med vožnjo. V motorni paleti so trije bencinski in dva dizelska agregata iz družine SKYACTIV, ki se vsi po vrsti odlikujejo s svojimi zmogljivostmi, hkrati pa so izjemno varčni in omogočajo sodelovanje z natančnim ročnim šeststopenjskim menjalnikom SKYACTIV-MT ali samodejnim šeststopenjskim menjalnikom SKYACTIV-Drive.

2015_Mazda6_notranjost

Sprememb je bilo deležno tudi vzmetenje, ki zaradi izboljšane zmožnosti blaženja neravnin na cestišču omogoča še bolj udobno vožnjo in še bolj neposredno odzivnost krmilnega mehanizma. Prvič sploh je Mazda6 na voljo tudi z Mazdinim naprednim štirikolesnim pogonom, z edinstvenim sistemom preprečevanja zdrsa pogonskih koles.

Statistika: Mazda6 v Sloveniji

V prvem letu prodaje je bilo prodanih 186, lani pa 154 Mazd6, kar pomeni 5,8 odsotni tržni delež v segmentu. S 70 odstotki je prevladovala karavanska izvedenka in kar polovica prodanih vozil je imela višjo stopnjo opreme (Attraction).

Najcenejša Mazda6 G145 Emotion stane 21.290€, najdražja pa je na voljo za 37.310€. Doplačati je potrebno še kovinsko barvo in navigacijo. Za letos je predvidena prodaja 160 Mazd6. Enako kot za ostali Skyactiv modeli ima tudi Mazda6 petletno (3+2) garancijo ali do 150.000 km.