Novo doma: Opel Combo Life (predpremierno v Sloveniji)

Novo doma, Top

Opel je v kampu Šobec predpremierno predstavil Opla Comba Life za slovenski trg.

Opel je predpremierno pri nas predstavil novi model Combo Life. Gre za tretje vozilo, ki je razvito v skupini PSA – po Crosslandu X in Grandlandu X. Odgovorni pravijo, da bo avtomobil predvsem odličen partner družin.

Novinec je osnovan na potniški različici, kar naj bi pomenilo, da bo avtomobil priljubljen za zasebno uporabo. Največji izziv novincu bo predstavljal Volkswagnov Caddy, ki je trenutno najuspešnejši v tem segmentu, a ima skupina PSA odlično popotnico zaradi dosedanje uspešnosti Berlinga (drugi najbolje prodajan model). Opel doslej v tem segmentu ni igral vidnejše vloge.

Videz vozila zaznamuje značilna Oplova maska, ki smo jo že spoznali pri Crosslandu X in Grandlandu X. Oblika vozila je relativno robustna s številnimi zarezami in izboklinami. Previsa sta dokaj kratka.

Razvoj Opla Comba Life je bil osredotočen na varnost in udobje. Avtomobil je tako lahko opremljen s številnimi asistenčnimi sistemi, kot je samodejno zaviranje v sili, zaščita pešcev, prepoznavanje utrujenosti, “lane assist” ter aktivni tempomat. Na voljo je tudi 180-stopinjska kamera ter novost – zaščita stranice (“flank guard”), ki vozniku pomaga pri počasnem zavijanju. Na voljo je še gretje volana in sedežev, prijaznost družinam pa naj bi vozilo upravičevalo tudi s tremi isofix sidrišči.

V notranjosti vozila so načrtovalci skušali zagotoviti občutka prostornosti in zračnosti. Novost je “boks”, ki se nahaja na zadnjem delu stropa. Gre za dobrodošlo odlagalno mesto za najrazličnejše drobnarije. Zaslon infotainmenta lahko meri največ 8 palcev, sistem pa podpira Apple Car Play ter Android Auto (slednji še vedno ni na voljo pri nas). Priročna sta tudi brezžično polnjenje mobilnega telefona ter 230 V vtičnica.

Teža Comba Life znaša manj kot 1.500 kilogramov, a ima vozilo še vedno vsaj tolikšno vlečno moč.

Za pogon Opel Comba Life bodo lahko kupci izbirali med različnimi bencinskimi motorji z neposrednim vbrizgom in dizelskimi motorji, obe vrsti pa delujeta s turbopolnilnikom. Motorji so usklajeni s pet- ali šeststopenjskim ročnim menjalnikom, za doplačilo pa je prvič v tem segmentu na voljo tudi osemstopenjski avtomatski menjalnik.

Za vozne lastnosti, oz. prilagajanje le-teh skrbi sistem Intelligrip, ki nadzira trenje. Deluje lahko v petih različnih načinih. Na voljo je tudi sistem za nadzor spuščanja vozila.

Combo Life je na voljo v dveh različnih dolžinah, in sicer 4,4 ali 4,75 metra. Medosni razdalji se razlikujeta za slabih 20 centimetrov (2,79 m, oz. 2,98 m). Prostornina prtljažnega prostora znaša 597 litrov pri petsedežni postavitvi krajšega modela (2.126 l, če podremo zadnjo vrsto sedežev) in 850 litrov pri daljšem modelu (2.693 pri podrti zadnji vrsti). V Vozilo lahko naložimo do 3,05 metra dolg tovor.

Prodaja vozila se prične z začetkom letošnjega poletja, v salonih pa Comba Life lahko pričakujemo jeseni. Pozimi 2019 na trg prihaja še tovorni Combo Cargo. Pri Oplovem uvozniku pravijo, da bodo prva naročila pričeli sprejemati čez dober mesec dni.