Novi obraz družine Q: Audi Q8

Aktualno, Novosti

V tretjem četrtletju 2018 Audi Q8 prihaja na evropski trg.

Audi Q8 skuša združevati eleganco štirivratnega luksuznega kupeja in praktično vsestranskost velikega športnega terenca. Razkošno opremljen, vsestransko povezan in robustno zasnovan za vožnjo stran od utrjenih cest naj bi bil Audi Q8 suveren spremljevalec za posel in prosti čas. V tretjem četrtletju 2018 bo Audi Q8 prišel na evropski trg.

Z dolžino 4,99 metra, širino 2,00 metra in višino 1,71 metra je ta športni terenec s kupejevskim dizajnom širši, krajši in nižji od sestrskega modela Q7. Z medosno razdaljo 3,00 metra Q8 nudi prostornost, s katero prekaša neposredne tekmece na primer v dolžini notranjosti in prostoru za glavo. Trije sedeži v zadnjem delu vozila so po želji pomični v vzdolžni smeri. Če naslonjalo podremo, ima prtljažnik pod električno pomičnim pokrovom kapaciteto do 1.755 litrov.

Z osemkotnim enodelnim okvirjem mreže hladilnika Audi Q8 predstavlja novi obraz družine Q. Mreža hladilnika stoji pokonci ter v kombinaciji z naprej razpotegnjenim usmernikom zraka in velikima, markantno oblikovanima stranskima odprtinama poudarja poseben videz. Strešna linija se spušča in se izteka v položnih D-stebričkih; opira se na kolesna ohišja, ki so poudarjena z linijami, značilnimi za modele quattro, pod njimi pa so velika, do 22-palčna kolesa. Usmernik zraka, zaščitne letve na vratih in difuzor so barvno poudarjeni.

Cesto razsvetljujejo serijski LED-žarometi, po želji v HD matrični LED-tehnologiji. Enote luči na zadku so med seboj povezane s svetlobnim pasom. Ta je kot pri izvornem modelu Audi quattro podkrepljen s črno površino. Prek aplikacije myAudi lahko lastniki modela Q8 funkcije luči aktivirajo s pametnim telefonom in jih tako doživijo od zunaj.

Izključno mehanski sredinski diferencial prenaša moč med sprednjo in zadnjo premo v standardnem razmerju 40 : 60. Po potrebi večji del preusmeri na tisto premo, ki ima boljšo vlečno silo. Odmik od tal meri 254 mm. Podvozje z uravnavanjem blaženja je serijsko. Po želji vam pri Audiju vgradijo zračno vzmetenje adaptive air suspension z uravnavanimi blažilniki, bodisi s športno ali poudarjeno komfortno nastavitvijo. Odmik karoserije se prilagaja vozni situaciji in želji voznika v razponu do 90 milimetrov.

Poleg serijskega progresivnega krmiljenja, katerega prenos postaja z močnejšim zasukom volana bolj neposreden, Audi opcijsko ponuja tudi štirikolesno krmiljenje. Zadnji kolesi se lahko obrneta za do 5 stopinj – pri majhni hitrosti protismerno za boljšo dinamiko, pri večji hitrosti istosmerno za boljšo stabilnost.

Novost je hibridna tehnologija (MHVE). 48-voltno glavno električno omrežje povezuje dva tehnična modula: litij-ionsko baterijo in jermenski zagonski alternator. Ta lahko pri zaviranju regenerira do 12 kW moči in jo dovaja nazaj v baterijo. Blaga hibridna tehnologija omogoča dolge faze jadranja z izključenim motorjem in razširjeno funkcijo start-stop, ki se vključi že, ko se hitrost zmanjša na 22 km/h.

Osrednji element je zgornji zaslon, ki je del sistema MMI touch response. Integriran je v veliko, črno površino. Notranjost po želji dopolnjujejo individualno konturirani sedeži z masažno in prezračevalno funkcijo, štiriconska klimatska naprava ter paket za boljšo kakovost zraka Air Quality s funkcijo odišavljanja in ionizatorjem.

Pri upravljalnem sistemu MMI touch response za Audi Q8 lahko voznik skoraj vse funkcije izvaja na dveh velikih zaslonih. Zgornji zaslon z diagonalo 10,1 palca je namenjen krmiljenju infotainmenta in navigacije. Na spodnjem, 8,6-palčnem zaslonu voznik upravlja klimatsko napravo in komfortne funkcije ter vnos besedila, pri čemer lahko zapestje udobno in ergonomsko počiva na izbirni ročici.

Vsa sporočila se prikažejo v Audijevem popolnoma digitalnem virtualnem prikazovalniku. Njegov visokoločljivostni zaslon meri 12,3 palca, prek večfunkcijskega volana pa lahko preklapljamo med dvema prikaznima načinoma. Opcijsko bo sledila izvedba Plus s tretjim, izrazito športnim prikaznim načinom. Poleg tega projicirni sistem pomembne informacije, med njimi podroben zemljevid križišč za navigacijo, projicira na vetrobransko steklo.

Vozniku med vožnjo pomagajo prilagodljiva vozna asistenca, asistenca za učinkovitost, asistenca za križišča, opozorilnik za menjavo voznega pasu, opozorilnik za robnike in kamere za prikaz okolice. Posebnost je daljinsko vodeni garažni pilot, ki bo na voljo prihodnje leto. Ta ob sočasnem voznikovem nadzoru samodejno upravlja avtomobil pri uvozu v garažo in izvozu iz nje. Voznik pred tem izstopi in postopek aktivira prek aplikacije myAudi. Podobno udobje nudi (daljinsko vodeni) parkirni pilot. Za vsemi rešitvami tiči centralni krmilnik asistenčnih sistemov. Ta nenehno izračunava natančno podobo okolice in na tej osnovi upravlja asistenčne sisteme. Ustrezne podatke pridobiva od – glede na opremo – do petih radarskih senzorjev, šestih kamer, dvanajstih ultrazvočnih senzorjev in laserskega čitalnika.