Test: Seat Arona (za vse ciljne skupine)

Seat, Testi, Top

Arona je zelo vsestranski avtomobil, ki je obenem dovolj mladosten in preprost za uproabo, da lahko nagovarja domala VSE ciljne skupine.

Znamka Seat največjo produktno ofenzivo v svoji zgodovini nadaljuje z modelom Arona. Ta bo skupaj z Ateco (srednja po velikosti) in največjim SUV-jem (ta prihaja konec leta) tvoril mlado Seatovo SUV družino. Seat pred Ateco ni imel nikakršnih izkušenj izdelave SUV-jev ali križancev, a je Ateca španskemu proizvajalcu tako dobro uspela, da smo že komaj čakali nadaljevanje zgodbe …

Arona je na voljo v 68 različnih kombinacijah zunanjosti, saj je atraktiven videz karta, na katero nedvomno želi igrati. Od tal je oddaljena 19 centimetrov in prilagojena za lahek vstop in izstop potnikov. Pri Seatu so želeli, da bi novi model ponujal vse, kar ponuja njegova večja sestra Ateca. Avtomobil je sicer osnovan na bazi Seata Ibize. Od slednje je nekoliko daljši, predvsem pa višji. Po merah je Arona povsem primerljiva svojima največjima rivaloma Renaultu Capturju in Puegeotu 2008, ki sta za odtenek cenejša. No, odslej ji bo v zelje zagotovo skakal tudi Volkswagnov T-Roc, ki pa ima nekoliko višjo ceno. Arona je tako nekakšna srednja opcija.

Pozicija za volanom je zelo dobra, a nekoliko višja, kar omogoča dobro preglednost na cesto in vozniško samozavest. Žal je volanski obroč nekoliko pretanek, da bi omogočal, da se z njim krepko spoprimemo. Pravzaprav ima poleg Seata prostor za napredek celoten koncern, tudi Volkswagen in Škoda.

Potniška kabina je svetla in prostorna. Začinjena je z nekaterimi všečnimi detajli, ki ji vtisnejo igrivost. Prtljažnik ima prostornino 400 litrov, oz. skupno 1280 litrov ob podrti zadnji klopi, kar pomeni, da je med največjimi v razredu. Nalaganje prtljage je preprosto, saj nakladalni rob ni previsok.

Tehnologija Full Link omogoča številne opcije povezljivosti. Na voljo je induktivno polnjenje mobilnega telefona. Seat na področju audio sistema tokrat sodeluje s priznano znamko Beats. Kmalu (od julija dalje) boste lahko kupci Arono naročali tudi s popolnoma digitalnim kombiniranim instrumentom. Osrednji zaslon na dotik je dovolj velik in pregleden. Omogoča preprosto navigiranje in je grafično izredno lepo dodelan. Glavne funkcije sistema so še vedno dosegljive prek klasičnih gumbov, kar je običajno dobrodošlo.

Arona je prejela 5 zvezdic za varnost. Že serijsko je opremljena z npr. sistemom za zaviranje v sili ali za zaznavanje pešcev.

“Arona” je dobila ime po provinci na južnem delu otoka Tenerife.

Motorna paleta trenutno zajema bencinske in dizelske agregate (CNG pride kasneje). Mi smo testirali Ateco z bencinskim turbo-trivaljnikom litrske prostornine in ročnim, šeststopenjskim menjalnikom. Motor je imel 115 konjskih moči, kar v praksi pomeni, da je tovrstna Arona že zelo poskočna. Vožnja je zaradi narave trivaljnika nezahtevna, saj vam avtomobil odpusti tudi precej prezgodnje ali prepozno prestavljanje. Poraba goriva se je na našem testnem krogu zaustavila pri 5,9 litra na sto prevoženih kilometrov, kar je natanko pol litra več, kot smo naračunali pri Ibizi. Sprejmemo!

Vožnja Arone skozi ovinke je nezahtevna in lahkotna. Avtomobil vanje dokaj živahno zagrize, še posebej dobro pa se znajde v mestnem vrvežu, k čemer botrujejo primerne mere vozila ter dobra preglednost. Parkiranje je zelo enostavno. Na zahevnejših terenih se avtomobil solidno obnese, predvsem zaradi nekoliko višje oddaljenosti od tal. Kljub temu off-roada ne priporočamo, konec koncev pa Seat pri Aroni tako ali tako ne ponuja štirikolesnega pogona.

Začetna cena Arone je v kombinaciji nivoja opreme Reference in financiranja 13.990 evrov. Z Arono bo Seat skušal še dodatno dvigniti prepoznavnost znamke. Po mnenju odgovornih pri Seatu bo Arona skušala nagovarjati mlade (20-30 let), aktivne, mlade družine (za te naj bi Arona predstavljala drugi avto) ter starejše pare. Se strinjamo, saj je Arona zelo vsestranski avtomobil, ki je obenem dovolj mladosten in preprost za uproabo, da lahko nagovarja domala VSE ciljne skupine. Seat je torej ponovno opravil dober posel.


Ključni podatki: Seat Arona (1.0 TSI Xcellence)

Cena testnega vozila: 23.517 evrov
Cenik vseh različic
Motor: 999 ccm, turbobencinski, trivaljni
Moč: 85 kW/115 KM
Navor: 200 Nm (2.000-3.500 rpm)
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Končna hitrost: 182 km/h
Pospešek 0-100 km/h: 11,9 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 5,9 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 400 l/1280 l



Foto: Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.