Novo doma: Nissan Qashqai 2014

Aktualno, Novo doma, Novosti

Leta 2007 je Nissan na trgu predstavil prvi mestni crossover, ki se je prikupil 2 milijonoma kupcev in mu je kmalu sledila množica posnemovalcev. Danes Nissan tudi v Sloveniji predstavlja njegovo prenovljeno različico.

Leta 2007 je Nissan na trgu predstavil prvi mestni crossover, ki se je prikupil 2 milijonoma kupcev in mu je kmalu sledila množica posnemovalcev. Danes Nissan tudi v Sloveniji predstavlja njegovo prenovljeno različico.

Nissanov Qashqai je že dolgo uveljavljen kot vodilni mestni crossover na trgu, saj je bilo od leta 2007 prodanih več kot 2 milijona primerkov. Zanimiv je tako za voznike vozil razreda C, ki si želijo nekoliko drugačen stil ter več tehnologije in vznemirjenja, kot za lastnike večjih vozil, ki si pri novem vozilu želijo več učinkovitosti. 

Novi Qashqai je 49 mm daljši od sedanjega modela ter komaj zaznavno nižji in širši, kar mu daje vitek in uravnotežen videz. Kljub temu je ohranil stil mestnega crossover vozila, kompaktih dimenzij in dvignjen položaj za vožnjo. Zaradi posebnosti, kot je pokrov motornega prostora v obliki školjčne lupine, je videti elegantnejši, vendar pa v njem še vedno prepoznamo gene njegovega predhodnika.

nissan qashqai 2014

Qashqai vozniku zagotavlja celovit nabor naprednih tehnoloških funkcij, ki izboljšajo vse vidike vožnje. Nissanova tehnologija Safety Shield sedaj vključuje tudi samodejno zaviranje v sili, sistem za ohranjanje voznikove pozornosti, sistem za prepoznavanje prometnih znakov ter številne druge pomembne funkcije, ki so vozniku v pomoč pri vožnji, medtem ko mu inteligentni sistem za pomoč pri parkiranju olajša manevriranje po mestu.

Vsi motorji so opremljeni s turbopolnilnikom za zmanjšanje prostornine, emisij in porabe goriva, hkrati pa ohranjajo odlično učinkovitost in najnižje emisije CO2 v tem razredu vozil, ki lahko znašajo tudi samo 99 g/km. K še večji učinkovitosti pripomore obsežen program zmanjševanja teže, katerega rezultat je znižanje teže nekaterih modelov za do 40 kg kljub dodajanju številnih elementov nove opreme.

Čeprav izvedenke s pogonom na prednji kolesi predstavljajo večino prodanih vozil na večini trgov, bodo na voljo tudi izvedenke s štirikolesnim pogonom ALL-MODE 4×4-i v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali povsem novim menjalnikom Xtronic.

Večja kakovost notranjih materialov in dizajna prispeva k precejšnjemu povečanju privlačnosti notranjosti vozila Qashqai. Večstranska uporabnost prav tako ostaja ključna lastnost tega mestnega crossover-ja. Nissanovi inženirji so se domislili načinov, da bi novo vozilo Qashqai čim bolje vključili v življenja voznikov. Novi Qashqai ima tako večji potniški prostor in zmogljivejši prtljažnik po zaslugi spremenljive višine dna, poleg tega pa tudi poseben prostor, kamor lahko spravite zadnjo polico, kadar je ne potrebujete.

Novi Qashqai bo prvi prodajani model, zasnovan na novi platformi CMF (Common Module Family) zveze Renault-Nissan, ki bo kupcem zagotavljala izredno učinkovito delovanje vseh elementov, ki vplivajo na dobre vozne lastnosti.

Podroben opis novega vozila Qashqai 

Tehnološki aduti novega vozila Qashqai:

 • paket Nissan Safety Shield, ki vključuje:
 • sistem za preprečevanje trka z vozilom, ki vozi pred vami,
 • sistem za ohranjanje voznikove pozornosti,
 • sistem za prepoznavanje prometnih znakov,
 • opozorilo pred nenamerno spremembo voznega pasu,
 • opozorilo pred vozili v mrtvem kotu,
 • sistem za zaznavo premikajočih se predmetov,
 • pomoč za vklop in izklop dolgih luči;
 • Nissanov sistem za upravljanje podvozja,
  • povsem diodni žarometi, ki porabijo 50 % manj energije kot predhodni ksenonski žarometi,
 • inteligenten sistem za pomoč pri parkiranju,
 • nov sistem NissanConnect z integrirano aplikacijo za pametne telefone,
 • zaslon za nadzor okolice (Around View Monitor).

Pri novem vozilu Qashqai tehnologija Safety Shield vključuje naslednje funkcije:

 • Sistem za preprečevanje trka z vozilom, ki vozi pred vami

Qashqai s pomočjo vgrajenega sistema radarjev skenira cesto pred vozilom in zagotavlja tri stopnje pomoči. Prva je zvočno opozorilo, ki voznika opozori, če se razdalja do vozila, ki vozi pred njim, zmanjšuje. Če se voznik ne odzove, se kot druga stopnja pomoči samodejno vključi delno zaviranje. Če se razdalja med voziloma še naprej zmanjšuje, sistem vključi zaviranje z vso močjo, da se vozilo po potrebi povsem zaustavi.

 • Sistem za ohranjanje voznikove pozornosti

Novi Qashqai vas tako dobro spozna, da lahko zazna, če postajate zaspani. Nissanov Safety Shield začne po približno 10 minutah, ki jih potrebuje, da spozna vaš način vožnje, nadzirati vaše upravljanje vozila in v primeru, da zazna, da vaše krmiljenje začne odstopati od običajnega, na armaturni plošči pokaže opozorilo, da si morate vzeti čas za počitek.

 • Sistem za prepoznavanje prometnih znakov

Ta sistem voznikom novega Qashqai-a pomaga, da vozijo varno in po predpisih. Kamere za nadzor območja pred vozilom samodejno preberejo znake za hitrostne omejitve in slednje nato prikažejo vozniku. Funkcija deluje po vsej Evropi ne glede na vrsto pisave na znakih v posameznih državah. Prepozna tudi vremensko pogojene hitrostne omejitve v nekaterih državah članicah, ki v dežju predpisujejo nižjo hitrostno omejitev, tako da sta vozniku prikazani hitrostni omejitvi za suho in mokro vreme.

 • Opozorilo pred nenamerno spremembo voznega pasu

Ta funkcija je zelo uporabna na večpasovnih avtocestah, saj zazna, če vozilo zapusti svoj vozni pas. Napreden računalniški program zazna še tako zbledele cestne oznake, zato Qashqai z lahkoto ugotovi, ali je zapeljal s svojega voznega pasu. V tem primeru, in če voznik ni vključil smerokazov, sistem voznika opozori, naj popravi položaj vozila na cesti.

 • Opozorilo pred vozili v mrtvem kotu

Nissanov sistem uporablja zadnjo kamero za nadzor okolice vozila (Around View Monitor), s pomočjo katere zazna vozila v mrtvem kotu na obeh straneh vozila Qashqai. Če zazna vozilo v katerem koli mrtvem kotu, se na zunanjem ogledalu vozila prižge nevpadljiva opozorilna lučka. Če voznik vklopi smerokaze za spremembo voznega pasu in sistem pri tem zazna prisotnost vozila v nevarnem območju, lučka začne utripati in oglasi se zvočni opozorilnik.

 • Sistem za zaznavo premikajočih se predmetov za avtomobilom

nissan qashqai 2013 zadekQashqai je na voljo s prednjimi in zadnjimi senzorji za parkiranje, ki voznika med manevriranjem usmerjajo z zvočnimi signali in prikazom na instrumentni plošči. Poleg te funkcije je Qashqai opremljen tudi z izpopolnjeno različico pomoči pri parkiranju Around View Monitor, ki ponuja pogled z vrha. Če pri mirujočem vozilu pride do premikanja v območju, ki ga pokrivajo vse štiri kamere, sistem odda zvočni signal in osvetli območje, kjer je zaznan premikajoči se predmet. Vidno polje širokokotne kamere sistema AVM za pregled območja za vozilom, ki je nameščena na prtljažnih vratih in je opremljena s konveksno oziroma izbočeno lečo, presega 180 stopinj, kar zagotavlja neprimerljiv nadzor nad širokim območjem za vozilom. Slike s kamere so prikazane na novem, večjem, 7-palčnem zaslonu sistema NissanConnect.

 • Pomoč za vklop in izklop dolgih luči

Kamera z visoko ločljivostjo v kombinaciji z napredno programsko opremo omogoča inteligentno samodejno preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi lučmi novega vozila Qashqai. Sistem poskrbi za najboljšo možno uporabo žarometov, da zagotovi največjo možno osvetljenost v vseh okoliščinah.

Safety Shield pa je le začetek zgodbe o tehnologiji vozila Qashqai. Med ostalimi aduti so še:

 • Nissanov sistem za upravljanje podvozja

nissan qashqai 2013Nissanov sistem za upravljanje podvozja izkorišča najnovejša dognanja na področju lege vozila na cesti in njegove vodljivosti ter izboljšuje tako lego na cesti kot nadzor nad vozilom, pri čemer se zgleduje po superavtomobilu GT-R in opravlja nalogo diferenciala z omejenim zdrsom. Medtem ko sistem za nadzor stabilnosti vozila (VDC) še vedno popravlja večje izgube oprijema s cestiščem, Nissanov sistem za upravljanje podvozja deluje z določeno zavorno močjo na posamezna kolesa pri nižjih hitrostih, da popravi smer vožnje vozila pri zavijanju, kar daje bolj dinamičen občutek, ki pa ne vpliva na občutenje vožnje. Poleg tega sistem pri vožnji po neenakomernih površinah upravlja zavore na posameznih kolesih, da ohrani enakomernejše gibanje karoserije za večje udobje vseh potnikov.

 • Inteligenten sistem za pomoč pri parkiranju

Nissanov inteligenten sistem za pomoč pri parkiranju samodejno izmeri velikost prostega parkirnega mesta za bočno parkiranje. Za varno samodejno krmiljenje vozila na parkirno mesto potrebuje prostor, ki je le 80 cm daljši od dolžine vozila Qashqai. Vse kar mora voznik storiti je, da sledi navodilom na zaslonu ter prestavlja v prestavo za vožnjo naprej oziroma vzvratno prestavo. Sistem lahko parkira tudi v parkirni boks, pri čemer je voznik deležen pogleda na vozilo z vrha, ki mu ga nudi sistem AVM in ki ga vodi skozi postopek parkiranja.

 • Novi sistem NissanConnect

V skladu z ljubeznijo do inovacij novega vozila Qashqai bo ta novi mestni crossover prvi, ki bo na prodaj z novim sistemom NissanConnect. NissanConnect, ki ima sedaj 7-palčni na dotik občutljiv zaslon, se je razvil do te mere, da lahko ponudi možnost povezave s pametnimi telefoni, da lahko lastniki ostanejo povezani z zunanjim svetom, ne glede na to, kam jih pot zanese. V prihodnje bo imel dostop do številnih aplikacij, ki zajemajo glasbo, socialna omrežja, zabavo in potovanja, prek velikega 7-palčnega barvnega in na dotik občutljivega zaslona. Novi NissanConnect uporablja nedavno uvedeni funkciji Google® iskanje in »Send To Car«, ki voznikom omogočata, da potovanje načrtujejo doma.

Sistem vključuje Bluetooth povezavo za pretakanje zvoka in povezavo z mobilnimi telefoni, pa tudi vtičnico za zunanje vire, USB reže in digitalni radio.

Voznik ima poleg glavnega zaslona sistema NissanConnect na razpolago tudi dodaten zaslon v sklopu instrumentne plošče. To je eden najbolj naprednih prikazovalnih merilnikov doslej s 5-palčnim barvnim zaslonom TFT, ki vključuje 12 zaporedno dostopnih grafičnih zaslonov. Merilnik je prilagodljiv in lahko prikazuje različne barve karoserije vozila Qashqai ter nudi nasvete in opozorila, ki zajemajo, na primer, povprečne in dejanske hitrosti, varčevanje z gorivom, »turn-by-turn« navodila navigacije, avdio vsebine, prepoznavanje prometnih znakov, Nissanov Safety Shield, Nissanov sistem za upravljanje podvozja, nasvete za okolju prijazno vožnjo, informacije o tlaku v pnevmatikah in nastavitve razporeditve navora v načinu štirikolesnega pogona. Vrh tega voznik lahko prilagodi občutek pri krmiljenju, nastavitve osvetlitve, občutljivost samodejnega vklopa osvetlitve, logiko delovanja brisalcev in zaklepanja ter vsebino potovalnega računalnika.

Dizajn

Tako kot je Nissan leta 2007 ustvaril prvi kalup za mestne crossover-je, tako zdaj ta vozila postavlja na višjo raven zahvaljujoč drznemu dizajnu, visoko izpopolnjenemu inženiringu, inteligentni tehnologiji in izredni pozornosti, ki je namenjena detajlom. Popolnoma prenovljeni Qashqai pa ni le predelava izvirnika. Model druge generacije je 20 mm širši, 49 mm daljši in 15 mm nižji od sedanjega vozila. Kljub manjši višini je višina potniškega prostora tako spredaj kot zadaj dejansko 10 mm višja, ohranjen pa je tudi dvignjen položaj za vožnjo. Novi Qashqai zaznamujejo poudarjene krivine, čiste linije in zanimivi detajli, kot so opcijska 19-palčna lita platišča. Z drznimi novimi elementi, kot so izbočena linija pokrova motornega prostora in izraziti blatniški koši, vzbuja občutek moči v gibanju.

Povsem diodni žarometi

Vsi modeli so opremljeni z dnevnimi LED lučmi, nekatere izvedenke pa imajo celo še bolj izpopolnjeno tehnologijo, in sicer povsem diodne zasenčene in dolge luči. V skladu z Nissanovim prizadevanjem, da bi kupcem ponudil uporabno tehnologijo, je uporaba diodnih luči namesto ksenonskih več kot samo komercialni trik za privabljanje kupcev. Diodne luči vozila Qashqai proizvajajo bolj belo in močnejšo svetlobo, pri čemer porabijo zgolj 50 % energije, ki jo porabijo ksenonske žarnice, vrh tega pa je proizvedena svetloba tudi bolj podobna sončni, kar pripomore k boljši nočni vidljivosti. Luči so tudi prepoznaven Nissanov LED svetlobni podpis, ki dramatično izvira v sredini vozila.

Aerodinamika z aktivnimi elementi

Novi Qashqai ima učinkoviteje prodira skozi zrak, kar je zasluga nizkega koeficienta zračnega upora, ki znaša 0,32. Qashqai vsebuje nekaj najbolj naprednih aerodinamičnih rešitev, kar jih je kdajkoli imelo družinsko vozilo, kar velja tako za vidne elemente (kot je strešni spojler s krilci) kot za tiste, ki so skriti (na primer edinstvena zasnova ravnega poda). Rezultat so manjši zračni upor, manjše emisije CO2 , manjša poraba goriva in večja stabilnost pri večjih hitrostih.

Pri vozilu Qashqai se prvič predstavlja še ena inovacija, in sicer sistem aktivne zračne lopute na maski hladilnika (Active Grille Shutter). Ta inteligentna tehnologija kar najbolj poveča aerodinamično učinkovitost vozil, tako da zapre zračni pretok skozi hladilnik, kadar ta ni potreben. Loputa na maski hladilnika se samodejno zapre pri hitrosti nad 30 km/h ter se odpre samo, če senzorji zaznajo, da je potrebno hlajenje motorja. Sistem bo vgrajen kot serijska oprema pri modelih z dizelskim motorjem z ročnim menjalnikom.

Notranjost

nissan qashqai 2013 notranjostKot preostali del vozila tudi notranjost povezuje inovativne tehnologije s praktičnimi rešitvami za vsakdanje izzive. Voznik si funkcije svojega vozila Qashqai, od vklopa trikratnega utripa smerokazov do nastavitve samodejnega vklopa žarometov, lahko prilagodi svojim potrebam s pomočjo enega samega intuitivnega vmesnika. Vsi meniji in prikazi so natančno in logično prikazani na novem prikazovalniku instrumentne plošče, ki je nameščen med analognim merilnikom hitrosti in merilnikom vrtljajev ter se upravlja s stikali na volanu. 

Prostornina prtljažnika pri nameščenih zadnjih sedežih, na primer, znaša 439 litrov, kar je 29 litrov več kot pri sedanjem vozilu Qashqai. Tudi potniki imajo v novem vozilu Qashqai več prostora, tako v predelu glave kot v predelu nog. Večja celotna širina je omogočila več prostora v višini ramen, popolna predelava vratnih odprtin pa omogoča, da sta vstop v vozilo in izstop iz njega lažja kot kdajkoli prej.

Prilagodljivost tovornega prostora je izboljšana tudi zahvaljujoč dvižnim prtljažnim vratom, ki se sedaj odpirajo 150 mm višje, in sistemu dvojne višine poda. Obojestranski talni plošči je mogoče preprosto namestiti v zgornji ali spodnji položaj, kar zagotavlja 16 različnih konfiguracij, s katerimi bodisi povečate prostor za prtljago ali pa si zagotovite povsem raven pod z zloženimi zadnjimi sedeži. Vrh tega zadnja plošča z lahkoto zdrsne v navpičen položaj, s čimer pridobite prostor idealnih mer za prevoz nakupovalnih vrečk. Zadnja polica se lepo spravi pod pod prtljažnega prostora, da lahko natovorite večje predmete. Talni plošči v prtljažniku imata na eni strani pralno površino, ki jo je mogoče preprosto očistiti, na drugi strani pa sta oblečeni v mehko preprogo. Tako lahko blatne škornje prevažate, ne da bi se bali, da boste uničili tekstilne površine.

Sedeži

Inženirji so v fazi oblikovanja uporabili tehnike medicinskega skeniranja, pri NASI pa so dobili navdih za analize tlaka in krvnega obtoka v spodnjem delu hrbta sedečih potnikov. S preoblikovanjem nekaterih elementov in izboljšanjem opore na ključnih delih so ustvarili sedež, ki zagotavlja enakomerno oporo. Visokoizpopolnjen novi sedež vozila Qashqai ponuja oporo s pomočjo dodatnih podlog v območju medenice, ledvenega dela in prsnega koša. Rezultat je sedež, ki zagotavlja udobje tudi na daljših potovanjih.

Motorji in menjalniki 

Ob začetku prodaje bodo na izbiro štirje motorji: dva bencinska in dva dizelska, na izbiro pa bosta tudi dvo- in štirikolesni pogon. Kupci lahko izbirajo tudi med ročnim menjalnikom in čisto novim avtomatskim menjalnikom Xtronic. 

1.2 DIG-T 85 kW

1,2-litrski motor DIG-T je bil razvit v sodelovanju z Renaultom, Nissan pa ga je nato prilagodil za novi Qashqai. Ta motor s turbopolnilnikom v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom zagotavlja moč 85 kW (115 KM) in doseže navor 190 Nm. Manjša teža in manjša poraba goriva pomenita tudi, da je ta osnovni bencinski motor vozila Qashqai bolj čist in varčen kot motor, katerega je nadomestil. Motor 1.2 DIG-T v okolje izpušča 129 g CO2 na kilometer (15 g/km manj kot dosedanji 1,6 litrski bencinski motor) in porabi 5,6 l goriva na 100 km (0,6 l/100 km manj kot dosedanji 1,6-litrski motor). Tako kot vsi motorji novega vozila Qashqai je tudi motor 1.2 DIG-T serijsko opremljen s sistemom vžiga Start/Stop in številnimi tehnologijami za varčevanje z gorivom, kot so regenerativni alternator, optimizirana prestavna razmerja in posebna nizko viskozna olja.

1.6 DIG-T 110 kW

Najmočnejši bencinski motor, 1.6 DIG-T, ki združuje zmogljivost z nizkimi emisijami in nizko porabo goriva, se bo izboru motorjev novega vozila Qashqai pridružil poleti 2014. Motor 1.6 DIG-T z navorom 240 Nm zagotavlja občudovanja vredne pospeške pri nizkih in srednje visokih vrtljajih ter odlično prožnost prestavljanja. Poraba goriva tako znaša 5,6 l/100 km pri kombiniranem ciklu EU, emisije CO2 pa 132 g/km.

1.5 dCi 81 kW

Najnovejša različica nagrajenega dizelskega motorja z neposrednim vbrizgavanjem je najbolj okolju prijazen in z gorivom varčni motor, ki je bil kdaj koli na voljo v vozilu Qashqai, saj njegove emisije CO2 znašajo le 99 g/km. 1,5-litrski dCi motor šeste generacije, ki si ga Nissan deli s svojim partnerjem Renaultom, glede na dosedanji motor odlikujejo bolj uglajeno delovanje, večja učinkovitost in večja izpopolnjenost. Po zaslugi obsežnega programa predelave in 20 Nm večjega navora motor ponuja večjo prožnost pri prestavljanju.

Večje spremembe notranjih delov motorja so pripomogle tudi k tišjemu delovanju in manjšim vibracijam. Z odstranitvijo zgornje pritrditve motorja je bila odpravljena potencialna pot hrupa od motorja do potniškega prostora, z novimi, lažjimi, sestavnimi deli pa je bila zmanjšana tudi celotna teža motorja. Motor je opremljen tudi z Nissanovim samodejnim sistemom Start/Stop z visokoučinkovito tehnologijo elektronskega upravljanja, ki motorju omogoča vnovični zagon v 0,5 s po pritisku na pedal sklopke.

Motor 1.5 dCi postavlja nove standarde na področju porabe goriva v razredu mestnih crossover vozil, saj pri kombiniranem ciklu EU porabi le 3,8 l/100 km. Novi model motorja v primerjavi z motorjem 1.5 dCi (5,2 l/100 km) vozila Qashqai prejšnje generacije porabi 36 odstotkov manj goriva.

1.6 dCi 96 kW

Na voljo je pri izvedenkah z dvo- ali štirikolesnim pogonom in razvije moč 96 kW (130 KM). Med številnimi inovacijami motorja je zaprt nizkotlačni sistem za povratno vodenje in hlajenje izpušnih plinov. S povratnim vodenjem izpušnih plinov pri nižji temperaturi se zmanjšajo emisije dušikovih oksidov in CO2. Veliko učinkovitejše je tudi toplotno upravljanje motorja 1.6 dCi, ki ima krajšo fazo ogrevanja, kar zmanjšuje izgube zaradi trenja in porabo goriva. Pri vozilih z dvokolesnim pogonom in ročnim menjalnikom znašajo emisije CO2 motorja 1.6 dCi 115 g/km, poraba goriva pri kombiniranem ciklu EU pa znaša 4,4 l/100 km. Izvedenka z menjalnikom Xtronic v ozračje izpušča 119 g CO2 na km in porabi 4,6 l/100 km, enakovredna podatka za izvedenko s štirikolesnim pogonom in ročnim menjalnikom pa sta 129 g/km in 4,9 l/100 km.

Novi menjalnik Xtronic, ki je bil razvit posebej za Qashqai druge generacije, je na voljo skupaj z motorjem 1.6 dCi. Menjalnik temelji na načelu brezstopenjskega samodejnega menjalnika. Za razliko od običajnih brezstopenjskih samodejnih menjalnikov menjalnik Xtronic vozila Qashqai med močnim pospeševanjem oponaša vedenje tradicionalnih samodejnih menjalnikov z več prestavnimi razmerji, tako da stopenjsko menjava prestave. Pri enakomernejši vožnji so prestavna razmerja nekoliko prilagojena, da zagotavljajo karseda gladko delovanje. To pomeni, da menjalnik Xtronic voznikom ponuja najboljše iz obeh svetov, tj. izredno mehko zagotavljanje moči pri nizki obremenitvi motorja in neposredno zmogljivost pri večjih pospeških.

Vozne lastnosti

Podvozje

Pod karoserijo novega Qashqai-a je nova modularna platforma, ki je bila izdelana posebej za mestnega crossover-ja druge generacije. Kar zadeva vzmetenje, je novi Qashqai spredaj opremljen z vzmetnimi nogami MacPherson, zadaj pa z enim od dveh različnih zasnov vzmetenja. Modeli z dvokolesnim pogonom so opremljeni z naprednimi torzijskimi obesami, modeli s štirikolesnim pogonom ALL-MODE 4×4-i pa z večvodilnimi obesami. Sistem vzmetenja vozila Qashqai je bil razvit v Evropi ter zagotavlja mehko in odzivno vožnjo, ki so je navajeni kupci vozil Nissan.

Amortizerji z dvema batoma

Izdelava vozila z dobrimi voznimi lastnostmi pri nizkih hitrostih in zmožnostjo vožnje po neenakomernih površinah običajno zahteva kompromis pri nastavitvah. Pri novem vozilu Qashqai temu ni tako. Model druge generacije je opremljen z naprednimi amortizerji z dvema batoma, ki zagotavljajo brezhibno blaženje pri obeh vrstah vožnje. Dvokanalni sistem je sestavljen iz običajnega kanala, ki blaži nizkofrekvenčne udarce, značilne za neenakomerna cestišča, in dodatnega kanala, ki blaži manjše visokofrekvenčne udarce, značilne za enakomernejša cestišča.

Servovolan naslednje generacije

V fazah razvoja vozila Qashqai so bili preučeni vsi elementi, ki vplivajo na vozne lastnosti vozila, da bi ugotovili, ali je mogoče še kaj izboljšati. Krmilni mehanizem, na primer, je bil povsem preoblikovan in predelan, zato je v vsa nova vozila vgrajen nov elektronski servovolan (EPAS). Sistem je prilagojen novi logiki upravljanja, ki zagotavlja bolj naravno izkušnjo vožnje, kar je delno zasluga petodstotnega zmanjšanja skupnega razmerja krmiljenja za večjo odzivnost.

Seveda za odličen sistem krmiljenja ne zadošča samo natančna nastavitev sistema servopomoči. Da bi Qashqai zagotavljal še bolj naravno izkušnjo vožnje in da bi bila stabilnost pri vožnji naravnost še večja, ima prednje vzmetenje večjo razdaljo zaostajanja. Če je ta razdalja večja, se prednja kolesa centrirajo bolj pozitivno, kar pripomore k boljšemu občutku pri krmiljenju.

Nissan se zaveda, da imajo različni vozniki radi različno stopnjo povratne informacije o krmiljenju. Nekateri imajo radi mehko krmiljenje, ki zahteva minimalno stopnjo moči, medtem ko imajo drugi raje izrazitejšo povratno informacijo, ki je običajno bolj značilna za športne avtomobile. Da bi zadovoljil te edinstvene zahteve, je Nissan ustvaril sistem krmiljenja z dvema načinoma delovanja, med katerima lahko vozniki izbirajo glede na svoje razpoloženje ali želje. V običajnem načinu (Normal) Qashqai zagotavlja nežne odzive, ki so odlični za mestno vožnjo, manevriranje pri nizkih hitrostih in sproščeno vožnjo na dolge razdalje. V športnem načinu (Sport) pa elektronski servovolan (EPAS) vozniku zagotavlja več povratnih informacij in v zameno od njega zahteva več truda pri obračanju volana.

Sistem ALL-MODE 4×4-i in Nissanov sistem za upravljanje podvozja

Vozniki, ki se odločijo za štirikolesni pogon ALL-MODE 4×4-i, so deležni enega najbolj izpopolnjenih sistemov štirikolesnega pogona na trgu, ki je zasnovan tako, da zagotavlja največjo možno varnost in oprijem s podlago v vseh razmerah. Sistem za nadzor gibanja karoserije nadzoruje vozno površino in zaznava neravnine, ki bi lahko vplivale na nagib karoserije vozila, ter za izravnavo nežno deluje na zavore. Aktivna motorna zavora nadzoruje moč in upravljanje menjalnika Xtronic, da nekoliko zavre motor pri zavijanju ali upočasnjevanju do ustavitve vozila. Prednosti tega so večji nadzor nad zaviranjem in boljše občutenje zaviranja z manjšo močjo pritiska na zavorni pedal in manjšo uporabo zavor pri zavijanju ter večje občutenje zaviranja pri zaustavljanju. Aktivni nadzor notranjih koles nadzoruje obnašanje in smer vozila ter nekoliko zavira kolesa, da zagotovi podobno delovanje kot diferencial z omejenim zdrsom ter s tem najboljši možen oprijem koles in najmanjše možno podkrmarjenje. Ta izredno inteligenten sistem neopazno sodeluje z voznikom in neprekinjeno porazdeljuje navor motorja, da zagotavlja odzivno in varno vožnjo.

cenik novi nissan qashqai 2014

Cene novega Qashqaija so že objavljene, trgovci pa pričakujejo prve dobave konec meseca februarja.