Nissan z bencinskim motorjem poleg el. agregata

Avtomobilizem, Šport

Nissan bo s svojim edinstvenim električnim pogonskim agregatom v modelu ZEOD RC letos na Le Mansu predstavil prelomno novo tehnologijo.

Nissan bo s svojim edinstvenim električnim pogonskim agregatom v modelu ZEOD RC letos na Le Mansu predstavil prelomno novo tehnologijo, spremljajoč motor z notranjim izgorevanjem pa bo poskrbel za pravo revolucijo glede standardov zmogljivosti in učinkovitosti.

Nissan ZEOD RC bo postal prvi dirkalnik na Le Mansu, ki bo junija letos prevozil cel krog proge Circuit de la Sarthe izključno s pomočjo električne energije. En krog v okviru enega stinta (en stint traja približno eno uro) bo v celoti prevožen s pomočjo električne energije, nato pa bo vajeti prevzel novi Nissanov trivaljni 1,5-litrski turbo-motor DIG-T R.

Dirkalnik Nissan Deltawing je že videl asfalt proge v Le Mansu.

Dirkalnik Nissan Deltawing je že videl asfalt proge v Le Mansu.

Izjemno majhen motor tehta zgolj 40 kilogramov, vendar ima zmogljivost neverjetnih 400 konjskih moči. Osnovni motor je visok le 500 mm, dolg 400 mm in širok 200 mm. Čeprav je pretežak, da bi ga lahko vzeli s sabo na letalo, motor ne presega omejitev dimenzij za ročno prtljago.

Nissan DIG-T R ima s svojim številom vrtljajev do 7.500 vrt/min navor 380 Nn.  Z desetimi konjskimi močmi na kilogram ima novi motor boljše razmerje zmogljivosti glede na težo kot novi motorji, ki jih bodo letos uporabljali pri svetovnem prvenstvu FIA v formuli 1.

Nissan ZEOD RC je bil zasnovan tako, da je kompakten in učinkovit, za pomoč pri razvoju motorja pa smo se obrnili na svojega novega partnerja za mazalna sredstva, podjetje Total. Francoski proizvajalec je pri razvoju goriva in mazalnih sredstev, ki bodo potencial motorja še povečala, tesno sodeloval z Nissanovimi inženirji.

Nissan ZEOD RC bo na letošnji 24-urni dirki v Le Mansu zasedal garažo 56, to je dodatno mesto, rezervirano za Automobile Club de l‘Ouest za nove in prelomne tehnologije, ki bodo pri klasični francoski vztrajnostni dirki predstavljene prvič.

Izkušnje, ki smo jih pridobili pri razvoju tega revolucionarnega dirkalnika, bomo uporabili tudi pri Nissanovem vozilu, ki bo po načrtih sodelovalo v razredu LM P1 svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA World Endurance Championship 2015.

“Naša ekipa za razvoj je svoje delo pri tem motorju z notranjim izgorevanjem opravila resnično vrhunsko,” je izjavil Darren Cox, Nissanov globalni direktor za motorni šport. “Vedeli smo, da bo električna komponenta Nissanovega ZEOD RC na Le Mansu presunila vse, a naš kombiniran bencinsko-električni pogonski agregat z na zahtevo ničelno stopnjo emisij je izjemen dosežek.”

“Nissan bo postal prvi glavni proizvajalec, ki bo na mednarodnih dogodkih motornega športa uporabljal trivaljni motor. Želimo obdržati svoj položaj kot prvi proizvajalec v avtomobilistični industriji, ki je osredotočen na kompaktnost. Izkušnje, ki smo jih pridobili pri razvoju tega motorja, bodo v prihodnosti opazne tudi pri Nissanovih cestnih avtomobilih.”

“Postaviti hočemo nove standarde učinkovitosti pri vseh vidikih avtomobila – prenosna gred, aerodinamika in vodljivost. Pri razvoju prenosne gredi smo tesno sodelovali z ekipo pri Totalu, tako da nismo le zmanjšali trenja znotraj motorja, temveč tudi v okviru vseh komponent na prenosni gredi.”

“Trenje je najhujši sovražnik zmogljivosti in reševanje te zagate ima znotraj naših ciljev učinkovitosti prednostno mesto.”

Po dolgotrajnem testiranju zmogljivosti smo prejšnji teden Nissana ZEOD RC prvič izpustili na progo in preizkusili vožnjo tako z električnim motorjem kot z motorjem z notranjim zgorevanjem.

Oba pogonska agregata, tako električni kot bencinski, imata enak petstopenjski menjalnik, ki prenaša moč na progo s pnevmatikami Michelin.

“Na to, da nas je proizvajalec avtomobilov izbral kot tehnološkega partnerja za prikaz inovacij, smo izjemno ponosni, še posebej zato, ker gre za legendarno dirko – 24 ur Le Mansa. To spodbuja naše raziskovalce pri iskanju rešitev in optimizaciji tehničnih specifikacij ter lastnosti glede varčnosti goriva, ki jih naša mazalna sredstva TOTAL QUARTZ nudijo za vsa osebna vozila,” je rekel Philippe Girard, znanstveni zastopnik pri Totalu.

Nissan ZEOD RC bo v naslednjih štirih mesecih prestal obširen testni program, preden se bo prvič preizkusil na letošnji dirki 24 ur Le Mansa, ki poteka 14. in 15. junija.