Novo doma: Nissan Micra (take revolucije pa že dolgo ne)

Novo doma, Top

Zgodba Nissana Micre se je pričela pred dobrimi tremi desetletji. Prva je s proizvodnega traku zapeljala leta 1983. Doslej smo Micro lahko …

Zgodba Nissana Micre se je pričela pred dobrimi tremi desetletji. Prva je s proizvodnega traku zapeljala leta 1983. Doslej smo Micro lahko spoznali v štirih, povečini zelo uspešnih generacijah. Klub temu kani biti nova – peta – najuspešnejša doslej. Gre namreč za popolno revolucijo v primerjavi s prejšnjim modelom.

Le redkokdaj se zgodi, da novi model toliko odskoči od svojega predhodnika. Duh nove Micre je v primerjavi s prejšnjo generacijo popolnoma drugačen. Pri Nissanu tokrat stavijo na obliko, dovršeno notranjost in tehnologije, ki skrbijo za prijetno in učinkovito vožnjo.

Nova Micra je oblikovana po meri za evropske kupce. Agresivno-športen dizajn je pravo nasprotje od prejšnje generacije. Avtomobil je odslej med najširšimi in najnižjimi v segmentu. Od predhodnice je nova Micra večja v vseh merah (z izjemo višine). Na sprednji maski je moč opaziti značilno Nissanovo v-motion obliko ter t. i. bumerang žaromete. Stranska linija vozila je ostra in izrazita. Poudarjajo jo tudi v črno obarvana stebrička B in C ter strešni spojler. Kupejevski občutek dodata skriti kljuki zadnjih vrat. Količnik zračnega upora vozila je 0,29. Zunanjost vozila je na voljo v 10 različnih barvah, ponovno pa je pomemben vidik možnosti personalizacije. Kupci bodo lahko Micro naročili v treh različnih temah personalizacije, ki skupaj ponujajo več kot 100 kombinacij.

V notranjosti je vsaj na prednjih sedežih več premium občutka. Tudi v notranjosti vozila lahko kupec izbira med tremi različni personalizacijskimi temami. Voznikov položaj je nizek, sicer pa je kabina relativno prostorna in ergonomska. Prtljažnik zagotavlja 300 litrov uporabne prostornine in je s tem za 35 litrov večji kot pri predhodnem modelu. 7-palčni barvni zaslon na d0tik prikazuje navigacijske podatke, avdio nastavitve ter omogoča povezovanje z mobilnimi telefoni.

Posebnost nove Micre je tudi možnost izbire Bose avdio sistema. Ta sestoji iz šestih zvočnikov, ki naj bi zagotavljali visoko kakovost predvajanega zvoka. Dva izmed zvočnikov sta umeščena tudi v naslonjalo za voznikovo glavo.

Motorna paleta zajema dva bencinska in en dizelski agregat. Bencinska motorja sta trivaljna, in sicer prostornine 0,9 litra (turbo) s 95 konjskimi močmi ter prostornine 1,0 litra (atmosferski) z 71 konjskimi močmi. Turbodizelski motor ima prostornino 1,5 litra in največjo moč 90 KM.

Micra ponuja tudi nekaj asistenčnih sistemov, med drugim prvič tudi sistem za preprečevanje zapustitve voznega pasu. V osnovi avtomobil ne ponuja petih zvezdic pri varnosti. Te kupec dobi z doplačilom za paket Safety.

Nivoji opreme so Visia, Acenta, N-Connecta in Tekna. Začetna cena za Micro (Visia) je 12.700 evrov, medtem ko boste za najcenejši primerek z nivojem opreme Tekna odšteli 17.300 evrov. Nissan Micra, ki jo izdelujejo v Franciji (v isti tovarni kot Renaulta Clia), bo poskušala prodreti na premium tržišče in zmešati štrene nekaterim močnim konkurentom, predvsem Mazdi 2, DS3, Mini Cooperju in Audiju A1. Slovenski uvoznik pričakuje, da bodo slovenski Nissanovi trgovci do konca letošnjega leta prodali 150 vozil.