Novo doma: Opel Insignia Grand Sport (sega po višjih razredih)

Novo doma, Top

Nova Opel Insignia Grand Sport je zamenjava za prejšnji Oplov model Insignie, ki se poleg daljšega imena bohoti tudi z večjimi dimenzijami …

Opel Insignia Grand Sport

Nova Opel Insignia Grand Sport je zamenjava za prejšnji Oplov model Insignie, ki se poleg daljšega imena bohoti tudi z večjimi dimenzijami. Pri nemškem proizvajalcu vozil trdijo, da je odslej bolj stroškovno učinkovita in veliko bolj prefinjena. Cilje pa ima uprte tudi proti doslej za razred višjim tekmecem, kot so BMW serije 5 in Mercedes razreda E.

Izgled pobira s koncepta imenovanega Monza. Celoten avto deluje z usločeno streho kot velik coupe. Tako prednja maska kot kromirana letev na straneh avtomobila optično podaljšata in potisneta avtomobil navzdol, kar mu še doda na športnosti in dinamičnosti. Z enim najnižjih količnikov zračnega upora (0,26), je Insignia tudi eden najbolj aerodinamičnih avtomobilov v svojem segmentu.

Postala je resnično velik avto. V dolžino se je podaljšala za 5,5 centimetra, medosna razdalja je pridobila 9,2 centimetra, širina pa 7 milimetrov. Prostor v notranjosti se je tudi povečal. Širna za med 2 in 3 centimetre, ter dober centimeter za kolena “zadnjih” potnikov. Čeprav ima avtomobil rahlo bolj športno, coupe obliko in je skoraj 3 centimetre nižji, pa je 8 milimetrov več prostora nad glavo zadnjih potnikov in sicer na račun desetih litrov prtljažnega prostora. S 490 litri oziroma 1450 s podrtimi zadnjimi sedeži, pa je tudi prtljažni prostor več kot zadovoljiv. Med drugim pa je tudi veliko izgubila na masi zaradi nove arhitekture imenovane Epsilon 2, saj je za kar 175 kilogramov lažja od predhodnice.

Največja razlika v notranjosti je v kvaliteti materialov, ki nas obdajajo in preprostosti sistemov. Veliko gumbov je našlo zamenjavo z ikonami na osrednjem infotainment vmesniku, ki je preprost in intuitiven. Za bolj udobno počutje skrbita ergonomska sprednja sedeža AGR, ogrevanje vseh sedežev, ogrevano vetrobransko steklo in volanski obroč. Da pa je avtomobil res ogret že v trenutku ko se usedete vanj, imate na voljo za doplačilo grelnik mirujočega avtomobila, ki ogreje motor in celotno kabino z daljinskim upravljalnikom.

Za varnost poskrbijo samodejno zaviranje v sili, ohranjanje varnostnega pasu, kamera s 360° vidnim poljem in opozarjanje na prečni promet. Sama pa tudi parkira, saj vsebuje sistem za samodejno parkiranje. Ima pa tudi projekcijski zaslon, ki poleg hitrosti in omejitve kaže tudi navigacijske napotke. Nova generacija že poznanih IntelliLux matričnih LED žarometov na novi Astri pa so še izboljšana. 32 LED svetil zmore osvetljevati kar 400 metrov daleč.

Motorno paleto zajemajo štirje bencinski motorji z od 140 do 260 KM in trije dizelski z od 110 do 170 KM. Na voljo je ročni 6-stopenjski ter avtomatski 6- in novi 8-stopenjski menjalnik. Najcenejša Insignia Grand Sport z 1,5-litrskim bencinskim motorjem in osnovno INSIGNIA opremo, vas bo stala 22.100€, najdražja, z dvolitrskim motorjem, 8-stopenjskim avtomatskim menjalnikom ter pogonom na vsa štiri kolesa, pa vas bo z najvišjim nivojem opreme INNOVATION stala 34.850€.