Novo doma: Mercedes-Benz Sprinter (za zahtevnejše podjetnike)

Novo doma, Top

Z novim modelom gre šele za tretjo generacijo Mercedesovega velikega dostavnika vse od leta 1995, ko je prvič zapeljal na trg.  Na voljo je v treh različnih karoserijah, s tremi različnimi pogoni, v treh višinah in štirih dolžinah. Z novo generacijo Sprinterja Mercedes-Benz zaključuje sodelovanje z Volkswagnom (ta je partnersko izdeloval Crafterja). Še naprej ga […]

Z novim modelom gre šele za tretjo generacijo Mercedesovega velikega dostavnika vse od leta 1995, ko je prvič zapeljal na trg.  Na voljo je v treh različnih karoserijah, s tremi različnimi pogoni, v treh višinah in štirih dolžinah.

Z novo generacijo Sprinterja Mercedes-Benz zaključuje sodelovanje z Volkswagnom (ta je partnersko izdeloval Crafterja). Še naprej ga bodo izdelovali v Nemčiji.

Furgon, Tourer ali šasija kot tipi karoserije, različne možnosti pogona, konstrukcije kabine, dolžine trupa, skupne dovoljene mase, višine tovornega prostora in ostale lastnosti opreme: ti parametri omogočajo dodatno povečanje števila možnih različic Sprinterja.  Razpon različnih dolžin vozila sega od 5,27 metra do 7,37 metra. V tovorni prostor lahko v največji različici stlačite 17 kubičnih metrov tovora. Novost so samozaskočna vrtljiva zadnja vrata, strešni prtljažnik na notranji strani tovornega prostora ter diodna svetlobna trakova. Izbirate lahko med različnimi oblogami tovornega prostora.

V notranjosti lahko potniki uporabljajo številne odlagalne površine. Prvič sta na voljo električno nastavljiva sedeža. Vozilo je že serijsko opremljeno s “keyless” sistemom in se posledično zažene s tipko. Sprinterja lahko naročite celo brez radijskega sprejemnika, na drugi strani pa pri Mercedesu ponujajo tudi izbire 7 ali 10-palčnega zaslona na dotik. Funkcije vozila je mogoče upravljatina 5 načinov: s poljem na dotik na volanu, poljem na dotik na sredinski konzoli, sredinskim zaslonom, občutljivim na dotik, gumbi na volanu in sredinski konzoli ter armaturi in z glasovnim upravljanjem »Hey Mercedes«.

Na voljo so različni, šest- in štirivajni dizelski motorji (več spodaj v tabeli).

Prvič je v kombinaciji s Sprinterjem na voljo prednji pogon. Zaradi razlogov, povezanih z zasnovo, se tako nosilnost poveča za 50 kilogramov v primerjavi s pogonom na zadnja kolesa. 80-milimetrov nižji nakladalni rob omogoča lažje raztovarjanje tovora in lažji dostop do bivalnega in spalnega prostora avtodomov.

Osnovno je vozilo še vedno opremljeno z zadnjim pogonom. Konec leta prihajajo na trg tudi različice s štirikolesnim pogonom, prvič tudi s 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom (prej je bil 5-stopenjski). Pri različicah z zadnjim in štirikolesnim pogonom bodo kupci lahko izbrali sedemstopenjski samodejni menjalnik 7G-Tronic, pri različici s sprednjim pogonom pa devetstopenjski 9G-Tronic.

Precej je tudi novih asistenčnih sistemov, ki lahko posežejo v vožnjo pri kritičnih situacijah. Vozilo lahko tako samodejno ohranja smer (lahko posreduje ESP, če ni voznikove reakcije), opremljeno je tudi z zavornim asistentom, radarskim tempomatom, asistentom za bočni veter, 360-stopinjsko kamero, senzorjem za dež, asistentom za mrtvi kot, ki je bil izboljšan in sedaj lahko nadzoruje tudi prečni promet ter t.i. “tension assistom”, ki spremlja reakcije in opozarja na potrebne postanke.

Slovenski uvoznik vozil Mercedes-Benz računa na 60-odstotno rast prodaje na slovenskem trgu. Spodaj si oglejte še pregled različic vozila ter njihove cene: