Novi Škoda Kodiaq RS odpeljal rekordni krog na Nürburgringu

Aktualno, Zanimivosti

Svetovno premiero bo Škoda Kodiaq RS doživel letos oktobra. Na pariškem avtomobilskem salonu 2018 se bo prvič predstavil javnosti.

Lisičji rov, Švedski križ in Vrtiljak – odseke legendarne dirkalne steze Severna zanka Nürburgring poznajo ljubitelji avtomotošporta z vsega sveta. Škoda Kodiaq RS je bil kos pogojem na progi v “zelenem peklu”  in je s časom 9:29,84 minute dosegel rekord Severne zanke v kategoriji 7-sedežnih SUV-jev.

Med rekordnim krogom je za volanom Škode Kodiaqa RS sedela Sabine Schmitz. Schmitzova redno tekmuje na dirkah za prvenstvo VLN in na 24-urni dirki na Nürburgringu: leta 1996 je kot prva ženska zmagala na klasični dirki na tem dirkališču, uspeh pa je ponovila tudi takoj naslednje leto. Kot dolgoletna voznica Ring-Taxija in kot moderatorka različnih avtomobilističnih oddaj je postala znana širokemu občinstvu. Do danes je, tako ocenjuje Schmitzova, na Severni zanki odpeljala že več kot 30.000 krogov.

“Škoda Kodiaq RS je na dirkalni stezi res pravi užitek,” je povedala Sabine Schmitz. “Škoda je s Kodiaqom RS v polni meri izkoristila potencial tega velikega športnega terenca. Popolnoma si lahko predstavljam, da bom Kodiaq RS v prihodnje večkrat srečevala pri dirkanju po Severni zanki,” jo dodala Schmitzova in ob tem pomežiknila.

Novi motor 2.0 BiTDI razvije moč 176 kW (239 KM). 2,0-litrski dizelski agregat je pri Kodiaqu rezerviran ekskluzivno za izvedbo RS. S prilagodljivim podvozjem (DCC) z izbiro voznega profila (Driving Mode Select) in progresivnim krmiljenjem je bil štirikolesno gnani model, ki je bil na Nürburgringu še zamaskiran, primerno opremljen za rekordno vožnjo.

Svetovno premiero bo Škoda Kodiaq RS doživel letos oktobra. Na pariškem avtomobilskem salonu 2018 se bo prvič predstavil javnosti.