Novo doma: Mercedes-Benz razred C (številne posodobitve ob četrt stoletja imena na trgu)

Novo doma, Top

Mercedes-Benz je na slovenskem trgu predstavil prenovljeni razred C. Gre za obsežno prenovo, saj pri Mercedesu trdijo, da so zamenjali skoraj 50 odstotkov vseh komponent.

Gre za model, ki je za znamko iz Stuttgarta izjemnega pomena. Če k številu dodamo še njegovega neposrednega predhodnika z oznako 190 (ta je začel zgodbo znamke v razredu kompaktnih limuzin), je na ceste zapeljalo že prek 9,5 milijona modelov razreda C. Danes razred C predstavlja vsak peti proizvedeni avtomobil Mercedes-Benza.

Na slovenskem trgu je nekoliko drugače, saj prvo mesto, ko govorimo o prodajnih številkah, za zdaj zaseda razred B. “C” medtem bije boj za drugo stopničko z modelom GLC.

Kaj je novega?

Oblikovne novosti so na zunaj vidne pri maskah, prednjih in zadnjih odbijačih (ti se med seboj razlikujejo glede na nivo opreme), novi so žarometi (na voljo so tudi Multibeam LED žarometi z dometom do 650 metrov), pri limuzinski izvedbi pa so zadnje luči sedaj dizajnirane v obliki črke C. Delo Roberta Lešnika in ekipe dopolnjuje kar 20 (!) novih dizajnov platišč pri limuzini in karavanu ter 11 novih dizajnov pri kupeju in kabrioletu. Nekaj je tudi novih barv.

V notranjosti najdemo nov volanski obroč z drsniki na dotik, kakršne že poznamo iz preostalih Mercedesovih modelov, sredinsko ogledalo odslej nima robov, barve oblazinjenja so nove, nova pa sta tudi dva okrasna elementa. Pred voznikom se odslej (opcijsko) nahaja 12,3-palčni kombinirani zaslon (ponovno ima tri načine). Na sredini je medtem lahko do 10,3-palčni zaslon. Novost pri vozilih AMG so opcijsko dodatni gumbi ob volanu za izbiro voznega programa, delovanje podvozja, nastavitve načina prestavljanja in izpušnega sistema. Notranjost osvetljuje 64 različnih barv ambientalne osvetlitve, novost pa je tudi masaža sedežev. Ambientalna osvetlitev, masaža sedežev in klimatska naprava sooblikujejo tudi novo funkcijo Energizing Comfort, ki ima 6 različnih načinov sproščanja voznika in potnikov.

Razred C je lahko opremljen z bogatim paketom voznih asistentov. Prednja kamera ima doseg 500 metrov. Avtomobil lahko (pol)samodejno vozi do hitrosti 210 km/h, od 80 do 180 km/h pa tudi samodejno menja vozni pas. Za večjo mero preglednosti in varnosti je bila izboljšana tudi ločljivost vzvratne kamere, ki je odslej 1280*720 pikslov.

Za večjo mero udobja je pri razredu C prvič na voljo tudi zračno vzmetenje.

Pogonski sklopi?

Najsodobnejši Mercedesov dizelski motor (predstavljen leta 2016 z razredom E) je zdaj moč najti v pogonskih izvedbah C 180 d, C 200 d, C 220 d in C 300 d z razponom moči od 90-180 kW (122-245 KM). V najšibkejši izvedbi ima 1,6-litrsko prostornino (namesto 2-litrske).

Predstavlja se tudi nova generacija štirivaljnih bencinskih motorjev. Pogonska izvedba z oznako C 200 (tudi 4Matic) z 1,5-litrskim bencinskim motorjem in močjo 135 kW (184 KM) prinaša tehnologijo EQ Boost. Motor deluje v sodelovanju z 48-voltnim električnim sistemom in jermensko gnanim alternatorjem. Pri pospeševanju je pridobljenih dodatnih 10 kW (14 KM) moči,

V ponudbi sta seveda tudi različici AMG C 63 in 63 S s 4,0-litrskim V8 biturbo motorjem in 350 kW (476 KM) ter 375 kW (510 KM) moči. Vmesna športna izvedba AMG C 43 je opremljena s 3,0-litrskim V6 biturbo motorjem z močjo 287 kW (390 KM) in štirikolesnim pogonom 4Matic.

Od menjalnikov sta na voljo ročni šeststopenjski (zastopan pri šibkejših različicah) in samodejni devetstopenjski 9G-Tronic.

Cena?

Vstopni model je C 160 limuzina s 95 kW in ročnim menjalnikom. Ta je na voljo od 31.500 evrov dalje. Najcenejši model z dizelskim motorjem (C 180 d – 90 kW in ročni menjalnik) je na voljo od 33.550 evrov dalje.

Slovenski uvoznik vozil predvideva letno prodajo stotih vozil. Od tega jih naj bi bilo 60 limuzin, 30 karavanov ter peščica kupejev in kabrioletov. Pričakujejo, da bodo na našem trgu v ospredju še vedno oprema Avantgarde in dizelski motorji.