Novo doma: Mazda 6 in CX-3

Novo doma, Novosti

Ne eden, kar dva prenovljena modela Mazde sta po novem na voljo pri nas. Mazda 6 in CX-3. Z novim izgledom, novimi motorji, posodobljeno notranjostjo in varnostnimi ter asistenčnimi sistemi, sta ušla tehnološki in vizualni zastarelosti.

Mazda6

S tehnološko revolucijo asistenčnih in varnostnih sistemov avtomobilističnega sveta zadnjih nekaj let, modeli »ostanejo zadaj« čedalje hitreje. Zato je prenova Mazde 6 in CX-3 še toliko bolj dobrodošla, saj sta sedaj v prvi vrsti z vsemi možnimi pametnimi sistemi.

Mazda 6 je dobila novo sprednjo masko z značilnimi krili, ki vizualno razširijo vozilo. Na zadku odbijač ni več v črni barvi, temveč v barvi ostale karoserije, razširjeni in postavljeni bolj k robu pa sta tudi izpušni cevi. Na voljo sta tudi dve novi platišči iz lahke litine. Žarometi so zdaj v LED tehnologiji, zadnje luči pa imajo posodobljen izgled. V notranjosti so najpomembnejše spremembe armaturne plošče in oblazinjenja v štirih različicah; črno blago, črno usnje, belo usnje in rjavo usnje Nappa. V prenovljeni notranjosti pa boste še bolj uživali, saj so z zmanjšanjem razmikov med karoserijskimi ploščami in dodatnim materialom za absorpcijo zvoka zmanjšali nivo hrupa v kabini.

S prenovo je na voljo tudi paket najvišje kakovosti notranjosti imenovan Takumi Plus. Oblazinjenje z usnjem Napa, obloge iz pravega japonskega lesa Sen in materiala z občutkom semiša ter obrobe prezračevalnih šob z leskom klavirja. Sedeže so priredili udobju s širšim sedalnim delom in debelejšim oblazinjenjem ter USB priključki. Na vseh usnjenih sedežih dobite tudi že vgrajeno 3-stopenjsko prezračevanje. Osrednji zaslon je zrasel s sedmih palcev na 8 ter podpira tako Apple Carplay in Android Auto. Pred voznikom pa bo odslej 7-palčni zaslon z digitalnimi merilniki. Med varnostnimi tehnologijami so na voljo radarski tempomat s funkcijo Stop & Go, aktivni LED žarometi z 20 žarki, ohranjanje vozila na voznem pasu, zaznavanje vozila v mrtvem kotu in sistem za izogibanje trku.

Izboljšali so tudi motorno paleto, ki zdaj izpolnjujejo normative razreda EURO 6d-Temp. Bencinska dvolitrska motorja razvijeta 145 in 165 konjskih moči, Najmočnejši, 2.5 litrski bencinski motor pa 194. Dizelski motorja s prostornino 2.2 litra je na voljo s 150 ali 184 konjskimi močmi.

Z ukinitvijo najbolj osnovnega nivoja opreme se je minimalna cena vozila podražila za 1700 €, kar pomeni da boste za Mazdo 6 odšteli najmanj 25.690 € in največ 37.890 €, za najdražjo s štirikolesnim pogonom, 194 konjskim bencinskim motorjem in 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Poleg Mazde 6 pa je prenovo dobila tudi Mazda CX-3. Novosti pa ni veliko. Po novem je na voljo v novi Crystal red barvi, nova platišča ter žarometi spredaj in luči zadaj. Pri parkiranju vam bodo pomagali parkirni senzorji, v notranjosti pa je ročno zavoro nadomestila elektronska. Da pa nebi prostor, kjer je bila prej ročna zavora ostal prazen, je tam sedaj odlagalni prostor in naslon za roko.

Na voljo ima tudi nov dizelski motor z oznako CD115. 1.8-litrski dizelski motor sedaj razvije 115 konjskih v primerjavi s prejšnjim 1.5-litrskim, ki jih je proizvedel 105. Cene nove mazde CX-3 se začnejo pri 16.090 € in gredo do 28.590 €.