Novo doma: Suzuki Swift (povratnik v segment mestnih vozil)

Novo doma

Suzuki z novo generacijo Swifta zaključuje prenovo svoje modelne palete. Ime Swift v zgodovino sega kar 30 let nazaj.

Suzuki z novo generacijo Swifta zaključuje prenovo svoje modelne palete. Ime Swift v zgodovino sega kar 30 let nazaj, a prva ”moderna” interpretacija tega mestnega malčka je bila predstavljena daljnega leta 2004. Pred tem letom se je Swift v sodelovanju z drugimi proizvajalci vozil pod različnimi imeni že prodajal na različnih svetovnih trgih pod imeni Cultus, Sprint, Firefly in Metro.

”Prva” generacija

Swift je leta 2004 s tako imenovano prvo generacijo dosegal visoke prodajne številke, kupcem pa se je ”prikupil” zaradi simpatičnega zunanjega videza in nadpovprečne prostornosti, tudi v Sloveniji. Ta generacija Swifta se je proizvajala na Madžarskem, trenutna pa se na Japonskem. V Evropi je bila druga generacija predstavljena leta 2010, do razkritja tretje pa so si vzeli preveč časa, kar je pomenilo, da jih je v natrpanem B segmentu (mestnih vozil) marsikateri konkurent že prehitel. Suzuki Swift se tako v tretji interpretaciji vrača z novimi aduti, s katerimi si želi prepričati kupce.

Zvesto sledi smernicam

Suzuki Swift v tretji generaciji sledi smernicam, ki jih je začrtala že ”prva” generacija. Dimenzijsko se namreč skorajda ne razlikuje, kar pomeni, da dandanes, ko vozila postajajo vse večja, Swift velja za enega od najbolj kompaktnih primerkov v tem segmentu. Primerjava s predhodnikom razkije, da je v dolžino izgubil deset milimetrov, v višino petnajst milimetrov, a širši za kar štirideset milimetrov. Ob tem velja omeniti tudi to, da je Swift za evropski trg štirideset milimetrov širši od tistega, ki se prodaja na japonskem trgu.

Zunanjost

V tretji generaciji na karoseriji najdemo novo sprednjo masko in črne stebričke, ki pri Suzuki pravijo, da ”pričarajo” občutek lebdeče strehe. Tretja generacija je obogatena tudi z LED žarometi in zadnjimi lučmi, ki so na voljo v najbolj založenem Elegance paketu opreme, sicer pa ima različica Comfort in Premium vgrajene sprednje halogenske žaromete z LED dnevnimi lučmi nameščenimi na spodnjem delu odbijača. Različica Comfort ima serijsko nameščena 15-palčna jeklene platišča, Premium 16-palčna aluminijasta platišča in Elegance 16-palčna polirana aluminijasta platišča.
Kupci bodo lahko izbirali med enobarvnimi in dvobarvnimi izvedenkami. Na voljo je pet enobarvnih in štiri dvobarvnih kombinacij barve karoserije. Z Swifta pri Suzukiju ekskluzivno ponujajo žareče rdečo biserno in dirkaško modro kovinsko barvo.

Športna naravnanost?

Pri Suzukiju pravijo, da z modelom Swift nagovarjajo mlade kupce, tem pa je všeč tudi bolj športna drža v ovinkih. S tem se žal ne morem povsem strinjati, saj v ovinkih ne deluje preveč dinamično (kolikor sem lahko izkusil na kratki vožnji), lahko pa zagotovim, da armaturna plošča v notranjosti pričara občutek športnosti, saj je le-ta k vozniku nagnjena za 5 stopinj. Ta občutek poudarijo tudi ”okrogli” zračniki in stikala armaturne plošče ter ”prirezan” spodnji del volana, razočara le cenena izbira materialov. Multimedijski sistem poznamo že iz Ignisa in Vitare, podpira povezljivost s pametnimi telefoni Android Auto in Apple CarPlay.

Najnovejši asistenčni sistemi

Odvisno od opreme, v novem Swiftu je na voljo konkreten nabor asistenčnih sistemov. Na voljo je sistem za zaviranje v sili, opozorilo ob zapustitvi voznega pasu, opozarjanje ob vijuganju po cesti (kot nalašč za neodgovorne opite voznike), samodejni vklop dolgih luči in aktivni tempomat.

Štirikolesni pogon in hibrid

Swift kot edini v B segmentu za doplačilo ponuja tudi štirikolesni pogon imenovan AllGrip, na voljo pa sta dva bencinska motorja. Prvi je 1,2-litrski DUALJET s 66 kilovati, drugi pa je 1,0-litrski prisilno polnjeni Boosterjet s 82 kilovati. Slednji je pohvalno edini Turbo Hybrid tehnologije SHVS v tem segmentu, vgrajen ima namreč manjši elektromotor, ki motorju pomaga pri speljevanju, njegova baterija pa se polni med vožnjo (zbira zavorno energijo). Za doplačilo je na voljo tudi neskončnostopenjski samodejni CVT menjalnik.

Od 10,350 evrov

Suzuki Swift je v tretji generaciji na voljo od 10,350 evrov dalje. Za ta denar bodo kupci dobili različico Comfort z 1,2-litrskim motorjem. Najcenejša različica z 1,0-litrskim motorjem stane 12,800 evrov, najcenejša različica s štirikolesnim pogonom pa 15,250 evrov. Pri uvozniku letos pričakujejo vsaj 100 prodanih primerkov, drugo leto pa že 150 primerkov, a to bo močno odvisno od dobav.

Več fotografij poiščite na spletni strani: jangregorin.eu, sledite pa mi lahko tudi na Instagram profilu @jan_gregorin.