Test: Subaru Forester 2.0 D CVT Sport Unlimited v deželi Gorskega zdravnika

Subaru, Testi

Preveri, zakaj je Subaru Forester avto, ki spada v kategorijo tistih avtomobilov, od katerih lahko pričakuješ veliko užitka med vožnjo.

Forester je avto, ki zagotovo spada v kategorijo tistih testnih avtomobilov, od katerih pričakuješ veliko užitka med vožnjo, konec koncev je narejen na isti platformi kot legendarna Impreza z odličnimi boxer motorji, ki imajo vodoravno razporejene bate.

Tako, kot so imeli samuraji ostre katane ima Forester četrte generacije ostre zunanje linije, ki jih še bolj poudarjajo sprednje LED luči. Nekaterim je bila tretja generacija, zaradi zaobljenih linij bolj všeč, a meni je tudi ta oblika všečna, saj izraža njegov karakter robustnosti in vzdržljivosti. Če že omenjam tretjo generacijo naj povem, da se pri četrti generaciji ni spremenila samo oblika, Forester je postal bolj kompakten v smislu, da so inženirji prilagodili podvozje za tiste, ki preživijo veliko časa na asfaltni podlagi. Zaradi tega je Forester postal malce trši a, če sem iskren, na avtocesti pri hitrosti 130 km / h se še vedno ne počiti domače. No, to nič nenavadnega, njegova največja prednost se začne, ko zapustiš asfalt.

Forester je avto, ki ima v svojem, konkurenčnem SUV razredu enega od najboljših pogonov, saj ima stalni simetrični štirikolesni pogon, ki res lepo porazdeli moč na kolesa za premagovanje takšnih in drugačnih ovir na cesti. Za pogumne podvige na ali iz klanca je še vedno treba vključiti elektronsko pomoč, ki so jo pri Subaruju poimenovali XMODE. Da s Foresterem obtičiš, moraš biti pravi heroj, ki mu ni pomoči oziroma takrat je pravi čas, da razmisliš raje o nakupu kakšnega od poltovornjakov (pickupov), ki ima 4×4 pogon in večji odmik podvozja od tal.

Japonec in Slovenci v deželi Gorskega zdravnika

Življenje je polno presenečenj, takšnih in drugačnih. No, v mojem primeru je bilo tako, da sem s Foresterjem izkoristil druženje s prijatelji in delo. Kot je (na žalost za našo državo) v redni navadi pogumnih Slovencev, da gredo v tujino s trebuhom za kruhom, sta se za takšno pot odločila tudi moja dva prijatelja in se pred nekaj leti preselila v Avstrijo, kjer danes kot pravita živita bolj umirjeno in predvsem dostojno, čeprav sta tujca v tej državi.

Da me ne zanese predaleč, zgodba se nadaljuje tako, da sem šele v Avstriji izvedel, da v sosednjem kraju Ellmau snemajo popularno nanizanko Gorski zdravnik o kateri vem toliko, kot gazela o snegu.

Vsem, ki imate čas za kakšen daljši izlet svetujem, da obiščete ta predel Tirolske, ki ga zajemajo kraji Fiberbrunn, Sankt Johann, Ellmau in Kitzbuhel. Okolica je za znoret dobra. Obdani so s hribi, hiše imajo tisti gorski čar z lesenimi balkoni in posebnimi fasadami, okolica je urejena (tudi travniki), svežega zraka ne manjka, še več pa je turistične ponudbe (tudi poleti). Kako popularna turistična točka so ti kraji, pove že dejstvo, da veliko Nemcev za svoj poletni dopust namesto morje raje izbere pohodništvo in obisk turističnih značilnosti tega predela severne Tirolske.   

Deleža Gorskega zdravnika ni samo dobra turistična točka ampak tudi idealno igrišče za Subaru Foresterja. Nič čudnega ni, da ima precej okoliških prebivalcev avtomobile s pogonom na vsa štiri kolesa, ki pride še kako prav v zimskem času. S testnim Foresterjem (s samodejnim menjalnikom) smo se vozili po zanimivih poteh od strmih klancev do manj dostopnih predelov gozdnih cest in v vseh razmerah je pogon na vsa štiri kolesa deloval odlično, všeč mi je bilo udobje med vožnjo, čeprav je v primerjavi s prejšnjo generacijo za odtenek slabše, lahko rečem, da je Forester upravičil praktično vsa moja pričakovanja pred testom.

Razočaran oziroma bolje rečeno mešane občutke sem imel glede zasnove armaturne plošče. Na primer ob nakupu modela Foresterja Sport Unlimited, katerega osnovna cena brez dodatne opreme znaša 41.990 €, bi si želel več sodobno-ekskluzivnih elementov. Če sem bolj konkreten in iščem dlako v kupu sena, konkurenca napada z digitalnimi števci, boljšim zaslonom na dotik in boljšimi materiali na armaturni plošči. To so z mojega vidika malenkosti, ki bi jih Subaru lahko še izboljšal, da bi pri kupcu pustil še boljši občutek med vožnjo. 

Forester četrte generacije se je s tršim podvozjem in kar nekaj varnostno-asistenčih sistemov približal uporabnikom, ki se želijo večkrat zapeljati v mesto a njegova prednost še vedno ostaja odličen pogon, udobje med vožnjo na makadamskih cestah, prostornost v notranjosti (tudi na zadnjih sedežih) in vzdržljivost z odličnimi motorji.    

Foto: Grega Ilc in Aleš Poznič

Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (2.0i Free 27.790): 27.790 EUR 
Cena testnega modela (2.0 D CVT Sport Unlimited):  42.620 EUR
Motor: 1.998 ccm
Moč: 108 kW/148 KM 
Menjalnik: samodejni
Pospešek: 9,9 sek. do 100 km/h
Poraba na testu: 7,3 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 505–1.592 l
Posoda za gorivo: 60 l
Masa vozila: 1.645 kg
Vstopni kot: 25 °
Izstopni kot: 25 °


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.