Novo doma: Audi Q5 (nadgrajen že tako odličen paket)

Novo doma, Top

Ključne novosti nove generacije se skrivajo v sklopih povezljivosti, učinkovitosti in asistenc. Pogon Quattro je (pri modelih z dvolitrskimi …

Prva generacija Audija Q5 je bila leta 2008 predstavljena kot drugi primerek družine Audijeve družine “Q”. “Petica” se je pridružila večjemu bratu Q7 in takoj požela veliko odobravanja med avtomobilsko javnostjo, saj je več let veljala za najbolje prodajan model v svojem segmentu. Sedaj je tu naslednik. Utegne biti ta še uspešnejši?

Danes Audijeva družina “Q” šteje štiri člane, in sicer Q2, Q3, Q5 in Q7. Kot veste je na poti še nekaj novih …

Od lansiranja do danes je bilo prodanih skoraj 1,6 milijona Audijev Q5. Model je zelo uspešen tudi v Sloveniji. Pri Audiju pravijo, da njegovi kupci cenijo športni duh, dinamiko in fleksibilnost. Še vedno zna prepričati tudi ikona – pogon Quattro. Gre za zelo pomemben model za Audi, saj s svojo zasnovo utegne prepričati zelo širok nabor potencialnih kupcev.

Ključne novosti nove generacije se skrivajo v sklopih povezljivosti, učinkovitosti in asistenc. Pogon Quattro je (pri modelih z dvolitrskimi motorji) opremljen s tehnologijo Ultra. Zunanji izgled je bolj atletski, oz. močnejši od predhodnika. Novi model je od slednjega le znatno večji. Pomembnejši je podatek, da je 90 kg lažji.

Novi Q5 je serijsko opremljen s ksenonskimi žarometi. Opcijsko lahko kupec doplača še žaromete v tehnologiji LED, oz. za še nekaj več “soldov” matrične LED žaromete z dinamičnimi sprednjimi in zadnjimi smerniki. Zadnje luči so serijsko v LED tehnologiji. Zanimivo je, da lahko kupec za doplačilo izbere še dve dodatni luči na zadku vozila. Gre za luči na odbijaču, ki imata funkcijo, ko je prtljažnik odprt, ali pa katera od standardnih preneha delovati.

Notranjost je po Audijevo, klasično minimalistična. Sredinski zaslon je še naprej ločen. Opcijsko lahko kupec naroči ambientno osvetlitev, ki jo je razvila in jo proizvaja Hella v Ljubljani.

Nemški snovalci pri varnosti vozila niso sklepali kompromisov. Pri gradnji avtomobila so bili uporabljeni izredno kakovostni materiali, kar se odraža na visokih ocenah varnosti. Skoraj odveč je poudariti, da je Q5 na testu NCAP skupno prejel pet zvezdic. Morda so pomembnejši podatki naslednji: Q5 je v svojem segmentu najvarnejši avtomobil pri zaščiti potnikov, otrok in pešcev.

V Sloveniji Audi Q5 zajema 30-40 % segmentnega deleža. Proizvodnja Audija Q5 poteka v Mehiki.

Motorna paleta zajema štiri agregate, in sicer tri dizelske (2.0 TDI s 150, 163 ali 190 KM) in enega bencinskega (2.0 TFSI z 252 KM). Vsi razen najšibkejšega dizelska so opremljeni s pogonom Quattro (kupci ga v Sloveniji izberejo v 95 % primerov) ter samodejnim menjalnikom. Na voljo sta paketa Design in Sport. Oba lahko dopolnimo z S-line dobrotami. V drugi polovici leta prihaja tudi zmogljivejši trilitrski dizel.

Glavni konkurenti Audija Q5 so Mercedes-Benz GLC, BMW X3, Volvo XC60, Jaguar F-Pace ter Range Rover Evoque. Korak naprej so pri Audiju skušali narediti z uvedbo zračnega vzmetenja, s čimer je Q5 prvi v svojem segmentu. Medtem je s klasičnim dinamičnim podvozjem Q5 opremljen že serijsko.

Za vstopni model z dvolitrskim dizelskim motorjem TDI (150 KM) ter odsotnostjo štirikolesnega pogona bodo kupci morali odšteti 41.900 evrov. Edini trenutno razpoložljivi “bencinar” stane 55.800 evrov. Gre za model z dvolitrskim motorjem TFSI z 252 “konji”.

Pri obeh pogonih bosta na voljo paketa Prime in Advance s prihrankom 40 %. Do konca letošnjega leta želi Audi v Sloveniji prodati 240 vozil Q5.