Novi Porsche 911 GT3 z novim 4-litrski bokser motorjem

Novosti

Ključni element izpopolnjenega modela Porsche 911 GT3 je novi 4-litrski bokser motor.

Nova generacija najradikalnejše različice modela 911 je doživela svetovno premiero. Zaznamuje jo še intenzivnejša povezava med avtomobilskim vsakdanom in krožnimi stezami. Ključni element izpopolnjenega modela je novi 4-litrski bokser motor. Visokoturažni atmosferski agregat z močjo 368 kW (500 KM) je v skoraj nespremenjeni obliki vzet iz čisto pravega dirkalnika 911 GT3 Cup.

Predelano podvozje s krmiljenjem zadnje preme in sistematična lahka konstrukcija sta načrtno zasnovana tako, da moč motorja pretvarjata v posebno vozno dinamiko. Razvita sta bila na enaki testni stezi in izdelana na enaki proizvodni liniji kot dirkalniki, tako da Porschejeva tehnologija, ki se uporablja v avtomotošportu, s tem prehaja v športni avto s cestno homologacijo.

Večino Porschejevih športnih modelov z oznako GT vozniki uporabljajo tudi za vožnje po krožnih dirkališčih. Novi 911 GT3 tam igra na svoje adute, med katerimi je tudi odlično razmerje med maso in močjo: 3,88 kg/kW (2,86 kg/KM). 1.430 kilogramov težki dvosedežnik lahko s polnim rezervoarjem goriva in serijskim 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko (PDK), ki je prilagojen posebej za uporabo v modelih GT, iz mirovanja do 100 km/h pospeši v času 3,4 sekunde. Njegova končna hitrost znaša 318 km/h. Za privržence bolj pristne vožnje ponuja Porsche za model 911 GT3 tudi možnost športnega 6-stopenjskega ročnega menjalnika. Visokozmogljivi 911 lahko z njim od nič do 100 km/h pospeši v 3,9 sekunde, najvišjo hitrost pa doseže pri 320 km/h.

Čvrsto podvozje s krmiljenjem zadnje preme

Podvozje novega 911 GT3 gradi na izkušnjah iz Porschejevih dirkalnikov, prilagojeno je bilo tako, da je vozna dinamika lahko še boljša. V primerjavi z modelom 911 Carrera S je lega podvozja pri novem dvosedežniku za 25 milimetrov nižja. Osnovna nastavitev podvozja je še bolj precizna, odlikujejo pa ga tudi izvrstne krmilne lastnosti. Pri tem gre največja zasluga aktivnemu krmiljenju zadnje preme, ki glede na hitrost vožnje zadnjo premo usmerja nasprotno- ali istosmerno kot sprednji kolesi, kar prispeva k večji živahnosti in stabilnosti vožnje. Od drugih voznodinamičnih komponent velja omeniti dinamično vpetje motorja in prečno zaporo na zadnji premi.

Z zunanjo podobo 911 GT3 ne pušča prav nobenega dvoma. Dominantni karbonski usmernik zraka na zadku poudarja, da je oblika športnega avtomobila podrejena aerodinamiki. Lahki sprednji del vozila in sprednji usmernik zraka sta optimizirana za čim boljše strujanje zraka. Aerodinamične izboljšave so opazne tudi na lahkem zadku vozila z odprtinami za odvod zraka in novim difuzorjem.

Doživljajsko središče za izjemno vozno dinamiko

Športni GT-volan s premerom 360 milimetrov prvotno izvira iz 918 Spyderja. Voznik in sovoznik lahko dinamiko občutita na Porschejevih športnih plus sedežih s povišanimi stranicami in mehanskim nastavljanjem vzdolžnega položaja. Naslonjalo in višina sedežev se nastavljata električno. Ker je 911 GT3 tradicionalno dvosedežnik, sta sedežni vdolbini v zadnjem delu vozila prekriti.

Pri Porscheju za 911 GT3 opcijsko nudijo še tri vrste sedežev. Pri prilagodljivih športnih plus sedežih je mogoče električno nastavljati vse sedežne funkcije (18 načinov). Druga možnost so školjkasti športni sedeži s poklopnim naslonjalom, integrirano zračno blazino za glavo in prsni koš ter ročnim nastavljanjem vzdolžnega položaja. Kot tretja opcija so na voljo popolnoma školjkasti sedeži iz plastične mase, ojačane z ogljikovimi vlakni, s karbonsko prevleko.

Serijska aplikacija Porsche Track Precision

Serijska oprema poleg sistema Porsche Communication Management (PCM) s spletnim navigacijskim modulom in prometnimi informacijami v realnem času vključuje tudi modul Connect Plus in aplikacijo Porsche Track Precision. Ta aplikacija voznikom Porscheja 911 GT3 omogoča prikaz, snemanje in analiziranje podrobnih podatkov o vožnji na pametnem telefonu.

Začetek prodaje in cene

911 GT3 je že mogoče naročiti. V Nemčiji ga bodo začeli prodajati sredi junija. Cene nove visokozmogljive različice 911 se bodo tam, vključno z DDV in deželno opremo, začele pri 152.416 evrih.