Novo doma: Hyundai Kona Electric (odslej bo pri hiši le še električni avto!)

Novo doma, Top

Ob mednarodni predstavitvi Hyundai Kone je večina prikimala. Povsem verjetno lahko zdaj “dizla” mirno prodamo.

S svojo praktičnostjo, relativno dostopnostjo in visoko električno zmogljivostjo (dosegom) utegne električna različica Kone zadovoljiti mobilnostne potrebe povprečnega voznika in njegove družine.

Vizualno je električna Kona nekoliko drugačna v primerjavi s klasično (bencinsko) različico. Razlike se najbolj opazijo pri maski, ki je v skladu s potrebami električnega vozila skoraj povsem zaprta in v primerjavi s klasično Kono nekoliko bolj izčiščena. Električno različico prepoznamo tudi po posebnih, bolj aerodinamičnih 17-palčnih platiščih. Na voljo je v sedmin različnih barvah karoserije ter treh različnih barvah strehe.

V notranjosti izstopa osrednja konzola, ki je tokrat dvignjena in s tem nekoliko bolj približana vozniku. Pod njo se nahaja velik dodaten prostor za odlaganje različnih predmetov. Notranjost vozila je na voljo v dveh različnih barvah – v črni ali pa novi, sivo-modri kombinaciji. Nov je 7-palčni zaslon instrumentne plošče, poleg tega pa je vozniku v pomoč tudi projekcijski zaslon. Na voljo sta dva infotainment sistema – serijski je 7-, opcijski pa 8-palčni.

Kona je na voljo v dveh pogonskih različicah, obe pa imata (en) elektromotor nameščen v nosu. Prva se ponaša z baterijo kapacitete 64 kWh, druga (bolj mestno ustrojena) pa ima baterijo kapacitete 39,2 kWh. Z zmogljivejšo različico (ta razvije maksimalno 204 KM) bo lahko voznik po podatkih standarda WLTP z enim polnjenjem napravil do 482 brezemisijskih kilometrov, z manj zmogljivo (maks. 136 KM) pa do 312 kilometrov. Po zagotovilih predstavnikov Hyundaija v realnih pogojih doseganje štiristotice z večjo baterijo ni nobena težava.

Zmogljivejša različica električne Kone je po podatkih že tudi relativno športen avtomobil. S pomočjo konstantnih 395 Nm navora lahko sto kilometrov na uro doseže v zgolj 7,6 sekunde. Največja hitrost je z vrtljaji motorja (največ 11.500 vrt./min.) omejena na 167 km/h, pri različici z manjšo baterijo pa na 155 km/h.

Seveda je tu ponovno rekuperacija električne energije. Stopnjo (samodejno zaviranje) lahko reguliramo z ročicama ob volanu. S dolgim pritiskom na levo lahko avtomobil tudi povsem ustavimo. Rekuperacija je lahko tudi samodejna glede na predvidevanje vozila (sledenje drugim) in vozne razmere.

Baterijo obdaja ohišje iz aluminija. Večja tehta 445 kg, manjša pa 325 kg. Ima lastno gretje in hlajenje.

Električna Kona ima na voljo štiri načine vožnje, ki jih reguliramo z gumbom “Drive mode” na sredinski konzoli. Gre za načine “sport”, “comfort”, “eco” in “eco plus”. Slednjega aktiviramo, če gumb pridržimo. V najbolj varčnem načinu je hitrost omejena na 90 km/h, klimatska naprava pa se izklopi.

Polnjenje Kone prek domačega priključka lahko doseže največjo moč 7,2 kW, prek hitre (DC) polnilnice pa celo 100 kW. Za napolnitev baterije od 0 do 100 odstotkov lahko tako porabimo zgolj 54 minut.

Vstopni model električne Kone (z manjšo baterijo) je na voljo od 34.800 evrov dalje (brez vključene subvencije), za osnovno različico z večjo baterijo pa bo potrebno odšteti od 41.000 evrov dalje. Na voljo so trije nivoji opreme.