Novo doma: Hyundai i30 N (dobrodošli v N-svetu)

Novo doma, Top

Model i30 začenja Hyundaijevo športno poglavje, označeno s črko N. To bo po načrtih še dodatno okrepilo imidž korejskega proizvajalca. I30 N je bil razvit v Koreji, a pričakovano zaključen na Nürburgringu. Hyundai v to vozilo preliva svoje izkušnje, ki si jih zadnja leta v vse večji meri nabira v avtomobilskem športu – v prvi […]

Model i30 začenja Hyundaijevo športno poglavje, označeno s črko N. To bo po načrtih še dodatno okrepilo imidž korejskega proizvajalca. I30 N je bil razvit v Koreji, a pričakovano zaključen na Nürburgringu. Hyundai v to vozilo preliva svoje izkušnje, ki si jih zadnja leta v vse večji meri nabira v avtomobilskem športu – v prvi vrsti reliju in dirkah turnih avtomobilov.

Vizualno se i3o N od svoje klasične različice precej razlikuje. Spredaj ima novo masko, odbijač z velikimi režami ter barvne detajle (kot je npr. rdeča črta na spodnjem robu odbijača). Koloteki so nekoliko razširjeni. Tudi zadnji odbijač je drugačen, na zadku pa je moč opaziti še zanimivo trikotno zavorno luč ter dve vpadljivi izpušni cevi iz katerih (sploh v dirkaškem načinu) prihaja gromek športni zvok vozila.

V notranjosti sta na voljo 5- (serijski) ali 8-palčni (opcijski) zaslon na dotik. Ta prikazujeta tudi podatke, ki jih voznik potrebuje pri športni vožnji na dirkališču. Volanski obroč je spremenjen – največjo razliko predstavljata dve posebni tipki za spreminjanje voznih načinov, kar omogoča sistem N Grin control. Sedeže lahko kupec izbere v dveh različicah – usnjene ali iz blaga.

Pogonski agregat je 2-litrski “turbobencinar”, ki ima v osnovni različici 250, s paketom Performance pa 275 konjskih moči. Najvišji navor znaša 353 Nm. I30 N lahko doseže najvišjo hitrost 250 km/h, do 100 km/h pa pospeši v 6,4 ali 6,1 sekunde, odvisno od moči motorja. Kupcu je na voljo zgolj šeststopenjski ročni menjalnik. Za boljšo dirkaško izkušnjo lahko poskrbita tudi sistema Launch control in Rev matching pri prestavljanju v nižjo prestavo. Popoln izklop sistema ESP je mogoč, za bolj učinkovito premagovanje ovinkov pa skrbi tudi elektronska delna zapora diferenciala.

Glavna misija Hyundaija i30 bo navduševati v vožnji. Podvozje je tudi s tem namenom prilagodljivo. Karoserija je ojačana še z drogom za zadnjimi sedeži.

I30 N bo v Sloveniji naprodaj od 27.990 evrov dalje. S paketom Performance se ta avtomobil podraži na 32.990 evrov. Prva vozila so že v Sloveniji, tudi za ostale pa uvoznik ne pričakuje posebnih ovir pri dobavi.

Hyundaija i30 si lahko po svoji meri sestavite na portalu Avtoklik ter zanj prejmete konkretne ponudbe slovenskih pooblaščenih trgovcev z vozili Hyundai. Trenutno so na voljo klasične različice vozila, kmalu pa bo v sistem dodatna tudi tista z oznako N.