Test: Suzuki Ignis 1.2 Elegance Allgrip (posebnež med malčki)

Suzuki, Testi

Ignis zastopa zelo konkurenčni A segment mestnih malčkov, a v resnici ni samo mestni ampak tudi podeželjski malček. Menim, da je med konkurenti Suzuki Ignis največji posebnež. S svojo obliko pomanjšanega SUV vozila in velikimi sprednjimi LED lučmi, ki delujejo zelo prikupno, kar kliče k pozornosti na cesti. Njegov karakter “prikupne robustnosti” dopolnjujejo ostre linije […]

Ignis zastopa zelo konkurenčni A segment mestnih malčkov, a v resnici ni samo mestni ampak tudi podeželjski malček.

Menim, da je med konkurenti Suzuki Ignis največji posebnež. S svojo obliko pomanjšanega SUV vozila in velikimi sprednjimi LED lučmi, ki delujejo zelo prikupno, kar kliče k pozornosti na cesti. Njegov karakter “prikupne robustnosti” dopolnjujejo ostre linije zadnjega dela avtomobila.

Kombinacije več barv na vozilu delujejo zelo všečno, pri testnem Ignisu je črno in rdečo barvo zunanjosti dopolnjevala kombinacija bele in črne armaturne plošče. Prepričan sem, da se takšne kombinacije barv ne bi branila nobena generacija kupcev, saj kljub igrivimi barvami Ignis deluje še vedno robustno.

Pohvalno Suzuki tudi pri tem modelu sledi svoji filozofiji:

“Vozilo, ki je suvereno na neurejenih poteh in zmožno priti tja, kamor avtomobili v preteklosti niso mogli.”

Kupec lahko pri dražji različici (Premium in Elegance) izbere štirikolesni pogon, ki mu bo v pomoč pri vožnji na neurejenih poteh. Kljub temu, da se podvozje s pogonom ne more primerjati s sestrsko Vitaro, predstavlja štirikolesni pogon za doplačilo v višini 1.600 € veliko prednost na primer v zimskih razmerah, katerim se ne morejo izogniti niti naše “zlate” avtoceste. Zaradi pogona na vsa štiri kolesa je v tem pogledu njegov najbližji konkurent Fiat Panda 4×4.  

 

Seveda od tega segmenta avtomobilov ni pričakovati nadpovprečnega udobja pri vožnji na avtocesti pri 130 km/h.   

Tudi pri tem modelu je po moje Suzukiju uspelo narediti avtomobil s katerim se lahko ponosno voziš po podeželju ali po mestu. Ne samo, da se lahko voziš ponosno, tudi za varnost so poskrbeli. Ignis je na NACP testu varnosti dosegel, pri osnovnem modelu 3 zvezdice in pohvalno pri modelu z varnostno-asistenčno opremo kar 5 zvezdic.  

Za povprečno visokega človeka je udobja dovolj tudi na zadnjih sedežih. S prostornino prtljažnega prostora (204 litrov), sicer ni največji v segmentu, a so po moje kljub temu dosegli dobro razmerje med udobjem v potniški kabini in prostorom v prtljažniku. Kot posebnost naj omenim možnost premikanja zadnjih sedežev z namenom boljše izrabe prostora, kar je v tako majhnemu avtomobilu lahko zlata vredno, tudi iz vidika varnega transporta prtljage. 

Armaturna plošča kljub veliko plastike deluje kakovostno in moderno, tudi po zaslugi visokoločljivostnega zaslona na dotik z dodatno črno obrobo. Občasno pri uporabi zaslona na dotik zmoti močan odsev, ko ga prekrijejo sončni žarki. Sama programska oprema sicer opravi svojo nalogo a ima rezerve, še posebej, če pri Suzukiju s tem modelom ciljajo na mlajšo generacijo.

Suzuki Ignis s štirikolesnim pogonom in z dodatnimi varnostno – asistenčnimi sistemi predstavlja mamljivo ponudbo med malčki in še dodatno otežuje odločitev ob nakupu.

Osnovni podatki: Suzuki Ignis 1.2 Elegance Allgrip

Cenik
Cena modela brez dodatne opreme: 9.850 EUR
Cena testnega avtomobila: 13.950 EUR
Motor: 1.242 ccm
Moč: 66 kW
Navor: 120 Nm/4.400 rpm
Menjalnik: 5-stopenjski ročni
Pogon: Štirikolesni
Končna hitrost: 170 km/h
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 5,2 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 204 / 1.056 l

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet.