Test: Renault Captur (osvežen, da bo ostal številka 1)

Renault, Testi, Top

Renault Captur velja vse od svojega rojstva leta 2013 za zgodbo o uspehu. V svojem segmentu (B-crossover) je še vedno številka 1 v Sloveniji …

Renault Captur velja vse od svojega rojstva leta 2013 za zgodbo o uspehu. V svojem segmentu (B-crossover) je še vedno številka 1 v Sloveniji. Največkrat uspe prepričati ženske srednjih let ter upokojence.

Capturja zaznamujeta všečen dizajn, ki se z osvežitvijo za malenkost bolj približuje Kadjarju in značilna crossover oblika, ki nudi nekoliko višji položaj za volanom ter s tem boljši pregled na cesto. Captur je na voljo v več kot 30 različnih barvnih kombinacijah (različni sta karoserija in streha vozila). Tako je tudi pri paketu opreme Outdoor v primeru našega testnega vozila. Slednji prinaša tudi lična 17-palčna platišča. Zadnje luči so odslej v obliki črke “C”, nov je tudi zadnji odbijač. Njegova oblika je nedvomno dobro sprejeta in še vedno med najbolj svežimi na trgu.

Pri osveženi različici je bila posodobljena tudi notranjost. Sedaj lahko opazimo več detajlov ter nekatere nove tehnologije, predvsem na področjih multimedije in povezljivosti. Izboljšani so bili sedeži, ki odslej nudijo več udobja in bočnega oprijema ter materiali. Slednji so na sedaj nekoliko mekejši in bolj prijetni na otip. Še več je možnosti personalizacije. Volanski obroč je nov, prav tako tudi zgornji del armature, ki je sedaj obarvana v dva različna odtenka. Priročna novost je tudi sredinski predal. Captur Outdoor je v notranjosti posejan tudi z nekaterimi dodatnimi okrasnimi detajli. Zvočna izolacija potniške kabine je na relativno visokem nivoju, tako da tudi na avtocesti hrup, ki prodre vanjo, ni moteč.

Sistem R-Link s 7-palčnim zaslonom na dotik je razmeroma preprost za uporabo in hitro odziven. Dobro deluje tudi navigacijska naprava (TomTom). Za prijetno glasbeno kuliso poskrbi ozvočenje znamke Bose.

Renault Captur je ostal popolnoma enakih dimenzij, tako zunaj kot znotraj. Prtljažnik ostaja prostornine 455 litrov (1.235 ob podrti zadnji klopi), kar je dovolj za povprečno rabo. Potniška kabina je prostorna že po občutku, h kateremu doda tudi panoramska streha. Slednja je na voljo za pol doplačanega tisočaka.

Captur je odslej lahko opremljen tudi s sistemoma za nadzor mrtvih kotov in samodejno parkiranje. Pozdravljamo tudi novost – odlične žaromete v tehnologiji full LED.

1.5-litrski dizelski motor z oznako dCi, kakršen se je nahajal pod pokrovom testnega avtomobila, je nasploh eden najvarčnejših dizelskih pogonskih agregatov. Zlahka se vozite s porabo okoli petih litrov na sto kilometrov – četudi pretirano ne “šparate”. 81 kilovatov, oz. 110 konjskih moči je vsekakor dovolj za ugoditev vsakodnevnim mobilnostnim potrebam. Motor je odlično uglašen tudi s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Na našem testnem krogu je Captur porabil zgolj 5 litrov na 100 prevoženih kilometrov, kar je fantastičen rezultat.

Vozne lastnosti Capturja so zadovoljive. Renault se je tudi za osveženo različico odločil, da štirikolesnega pogona ne bo ponujal. Kot blago alternativo ponuja sistem Extended Grip, ki glede na izbrano podlago uravnava pogon vozila. Roko na srce – štirikolesnega pogona, tako kot večina povprečnih Capturjevih voznikov, nismo pogrešali.

Za najosnovnejšega Capturja (Zen) boste morali odšteti 15.890 evrov.


Renaulta Capturja si lahko po svoji meri sestavite na portalu Avtoklik ter zanj prejmete konkretne ponudbe slovenskih pooblaščenih trgovcev z vozili Renault.


Ključni podatki: Renault Captur (1.5 dCi 110 Outdoor)

Cenik
Motor: 1.461 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 81 kW/110 KM
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Končna hitrost: 182 km/h
Pospešek 0-100 km/h: 11,4 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 5,0 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 455/1.235 l



Foto: Luka Gregoric

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.