Novo doma: Honda Civic (velik Hondin vložek v deseto reinkarnacijo)

Novo doma, Top

Honda Civic predstavlja enega najbolj prepoznavnih modelov te japonske avtomobilske znamke. Gre za model z najdaljšim prodajnim stažem, ki traja …

Honda Civic predstavlja enega najbolj prepoznavnih modelov te japonske avtomobilske znamke. Gre za model z najdaljšim prodajnim stažem, ki traja že več kot 40 let. Prva generacija je luč sveta ugledala že leta 1973. Generacija, ki je pravkar zapeljala tudi na slovenske ceste, je že deseta po vrsti. Glede na Hondine obljube, bi moral novi Civic pomeniti doslej najdaljši korak od predhodnega modela …

Pri Hondi pravijo, da utegne biti uspeh novega modela predvsem posledica dobrih voznih lastnosti, inovativnih tehnologij, dopadljivega dizajna ter varčnosti. Novi Civic bo na voljo v klasični “hatchback” izvedbi, limuzinski z nazivom Grand in športni Type R.

Ključni elementi, ki zaznamujejo zunanji izgled novega Civica so športna silhueta in zanimiv LED svetlobni podpis. Avtomobil je kar zajetno zrasel v mere. Novi model je od predhodnika za 3 cm širši in za 13 cm daljši. Največ so s tem pridobili potniki na zadnji klopi. Prtljažnik je medtem ostal približno enakih mer, a je s svojimi 478 litri prostornine že tako ali tako ogromen. Honda Civic je celostno gledano najprostornejši avtomobil v svojem razredu.

Hondini inženirji so se trudili, da bi kokpit (notranjost vozila) “zgradili okoli voznika”. Če so s tem hoteli doseči pridih športnosti, jim je uspelo. Kljub temu ne bi smelo izostati niti udobje, tako vozno kot akustično. Slednje je lahko na visokem nivoju zaradi dobre izolacije celotne karoserije ter tudi zvočno izolativnega vetrobranskega stekla. Vozniku je na voljo integriran zaslon digitalnih merilnikov, ob njem pa še sedempalčni osrednji zaslon z menijem v slovenščini.

Močna karta na katero igra novi Civic so dinamične zmogljivosti. Pri Hondi so zanj razvili nove motorje, vzmetenje in aerodinamiko. Avtomobil je izdelan na novi platformi. Civic se lahko pohvali z dobrimi pospeški, vodljivostjo ter neposrednostjo krmiljenja. Motorno paleto tvorita dva bencinska in en dizelski motor. Bencinska sta na voljo že v tem trenutku, medtem ko bo potrebno na dizelskega še počakati do pričetka prihodnjega leta.

Civic je prvi Hondin model v Evropi, ki vsebuje trivaljni turbomotor litrske prostornine ter štirivaljni turbomotor prostornine litra in pol. Motorja nadomeščata 1,8-litrski agregat iz prejšnje generacije Civica. Oba sta seveda opremljena s tehnologijo za variabilno krmiljenje ventilov VTEC. Trivaljnik zmore 129 konjskih moči, štirivaljnik pa 182. Pri obeh motorjih bodo kupci lahko izbirali med šeststopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom. Pri Hondi trdijo, da sta motorja močna in odzivna, obenem pa tudi varčna.

Karoserija Civica je torej zgrajena na novi platformi. Avtomobil ima odslej nekoliko nižje težišče ter boljšo razporeditev  mase od predhodnika (61:39). Za večjo togost so pri gradnji uporabili jeklo visoke trdnosti. Izboljšan je tudi količnik zračnega upora (novi Civic je nekoliko nižji).

Honda Civic z 1,0-litrskim bencinskim motorjem bo na voljo s štirimi paketi opreme, in sicer Executive, Elegance, Comfort in Premium, medtem ko bo različica z 1,5-litrskim bencinskim motorjem na voljo s tremi paketi – Sport, Sport Plus in Prestige.

Skupek tehnologij Honda Sensing vsebuje prepoznavanje prometnih znakov, inteligentni omejevalnik hitrosti, radarski tempomat, sistem za preprečitev naleta, “lane keeping”, nadzor mrtvega kota ter nadzor prečnega prometa. Meritve za varnost še niso bile opravljene, a se pri Hondi na podlagi preteklih rezultatov nadejajo visoke ocene.

Cene za slovenske kupce se za različico s šibkejšim motorjem pričnejo pri 17.990 evrov, za različico z močnejšim pa pri 20.990 evrov (obe ceni že vključujeta 2.000 evrov popusta). Dizelska različica bo v prodajne salone zapeljala z začetkom prihodnjega leta, nekoliko prej pa športna – Civic Type R. Slovenski uvoznik pričakuje, da bo do konca leta prodal 200 vozil.