Novo doma: Honda Civic 1.6 i-DTEC

Aktualno, Novosti

1,6-litrski dizelski motor i-DTEC je najnovejša pridobitev Civicove modelne ponudbe, ki združuje Civicove praktične rešitve in prostorno notranjost s prvim, za evropski trg namenjenim motorjem iz Hondine nove serije Earth Dreams Technology.

1,6-litrski dizelski motor i-DTEC je najnovejša pridobitev Civicove modelne ponudbe tudi v Sloveniji, ki združuje Civicove praktične rešitve in prostorno notranjost s prvim, za evropski trg namenjenim motorjem iz Hondine nove serije Earth Dreams Technology.

Novi motor proizvajajo izključno za evropski trg v Hondini evropski tovarni v angleškem Swindonu.

Novi motor proizvajajo izključno za evropski trg v Hondini evropski tovarni v angleškem Swindonu.

Rastoče cene goriva v Evropi skupaj z vedno bolj strogimi okoljevarstvenimi zahtevami in ciljnimi vrednostmi so vodile Hondo k temu, da si prizadeva za uvedbo Earth Dreams Technology, nove generacije pogonskih sklopov, ki pomeni uresničitev naprednih voznih karakteristik v kombinaciji z nizkimi stopnjami izpustov po dosegljivi ceni. Prodaja dizelskih motorjev v Evropi se povečuje, tako da ima zdaj 58 % trga v segmentu C. Poleg tega imajo motorji, ki izpuščajo manj kot 120 g/km CO2, zdaj že 45 % tega trga. Novi 1,6-litrski Civic i-DTEC sledi obema zgornjima trendoma in z izpusti CO2 pod 94 g/km izpolnjuje pogoje za številne davčne spodbude.

V dokaz pomembnosti tega novega dizelskega motorja za svoje prodajne načrte v Evropi je Honda v proizvodni tovarni Honda of the UK Manufacturing (HUM) postavila novo proizvodno linijo za dizelske motorje. 

1,6-litrski dizelski motor i-DTEC bodo pozneje v 2013 uporabili tudi v novem CR-V (prav tako iz tovarne HUM), filozofijo Earth Dreams Technology pa v prihodnje postopoma razširili na vse Hondine pogonske sisteme. 

 Hondina zgodovina dizelskih motorjev

2003 – 2,2-litrski i-CTDi

  • Aluminijsko ohišje motorja, narejeno na podlagi lastnih proizvodnih tehnologij
  • Priznanje ‘motor leta 2005’ za izkoristek goriva in tih tek 
  • Poganjal Accord 2003, FR-V, CR-V in Civic

2006 – Civicov 2,2-litrski i-CTDi postane izhodišče za primerjavo (izjemna zmogljivost) v segmentu C. 

  • Prvi avtomobil v segmentu C v manj kot 9 sekundah do 100 km/h z mesta

2006 – 2,2-litrski i-DTEC

  • Nov čistejši dizelski motor z uporabo katalizatorja za NOx
  • Najv. moč: 112 kW/150 KM @ 4000 min-1
  • Najv. navor: 350 Nm @ 2000 min-1
  • Poganjal Accord, CR-V in Civic (model 2012)
  • Različica s 134 kW/180 KM za Accord Type S
  • Standard Euro5.

2013 – 1,6-litrski Civic i-DTEC

  • 1,6-litrski Civic i-DTEC postane izhodišče za primerjavo v svojem razredu za veliko zmogljivost in nizke izpuste
  • Najv. moč 89 kW/120 KM @ 4000 min-1
  • Najv. navor 300 Nm @ 2000 min-1
  • 94 g/km CO2
  • 3,6 l/100 km 
  • Euro 5 (bo kmalu posodobljen na Euro 6 standard)

honda civic 1.6 i-dtec 2013

Velika zmogljivost, nizki izpusti

honda civic 1.6 i-DTEC 2013

Celostni pristop pri zasnovi motorja 1.6 i-DTEC sega še do sprememb aerodinamike in vzmetenja za optimiziranje Civica.

“Pri razvoju tega avtomobila je šlo predvsem za uporabo domiselne, čiste tehnike,” pravi Suehiro Hasshi, vodja projekta za 1,6-litrski Civic i-DTEC. “Motivirali smo se za številne drobne izboljšave detajlov, ki bi skupaj pomenili veliko razliko. To je ta izziv in lepota filozofije Earth Dreams Technology.” Namesto da bi razvila specifično, ekološko osredotočeno izvedenko, Honda ponuja 1,6-litrski i-DTEC kot razširitev obstoječega Civicovega programa. “Nismo želeli narediti posebne različice in žrtvovati del vozne dinamike,” pravi Tetsuya Miyake. “Želeli smo narediti zabaven avtomobil s pravilnim ravnovesjem bistvenih lastnosti. To je ‘totalen avtomobil’.” 

Prefinjene spremembe zunanje oblike so zmanjšale aerodinamični upor in izboljšale stabilnost pri veliki hitrosti. Poleg tega ima novi 1,6-litrski Civic i-DTEC za masko hladilnika enak sistem prilagodljive vstopne odprtine oz. zračne lopute kot 2,2-litrski Civic i-DTEC, ki izboljšuje aerodinamične lastnosti avtomobila.

Bistveni poudarki:

– v ponudbi ostajata bencinska motorja 1.4 i-VTEC (73 kW) in 1.8 i-VTEC (104 kW),
– v dizelski ponudbi ostaja tudi 2.2 i-DTEC (110 kW)
– Civic z 1.6 i-DTEC je v primerjavi z različico 2.2 i-DTEC lažji za 54 kg,
– dobavljiv s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom,
– najnižji nivo hrupa na evropskem tržišču v svojem razredu,
– 477 litrov velik prtljažni prostor (1.378 litrov, ko je zadnja klop zložena),
– paketi opreme: Comfort, Sport, Lifestyle in Executive,
– v osnovni opremi Comfort lahko med drugim že zasledite: ABC, EBD, BA, VSA, 6 zračnih blazin, Isofix, Eco asist, 16-palčna lita platišča, daljinsko centralno zaklepanje, multifunkcijski volan, samodejna klima, …

Bencinski Civic 1.4 Comfort vas bo stal 14.990 evrov, medtem ko se cene za dizelskega 1.6 i-DTEC pričnejo od 18.490 evrov dalje, kolikor stane omenjeni paket Comfort. Paket Sport vas bo stal 1.500 evrov več in še dodatnih 2.100 evrov boste morali doplačati za paket Lifestyle, ki že vključuje parkirne senzorje, ogrevana sedeža, Bluetooth, žaromete Bi-HID, ipd. V letošnjem letu naj bi se po slovenskih cestah zapeljajo vse skupaj 150 novih Hond Civic.