Novo doma: Ford Fiesta (nova generacija, ki veliko obeta)

Novo doma, Top

Ford je predstavil štiri različice Fieste: elegantno Fiesto Titanium, Fiesto ST-Line s potezami športnega oddelka Ford Performance, prestižno …

Ford je predstavil štiri različice Fieste: elegantno Fiesto Titanium, Fiesto ST-Line s potezami športnega oddelka Ford Performance, prestižno Fiesto Vignale ter Fiesta Trend (pri nas tudi Style). Najobsežnejša ponudba različic Fieste doslej odgovarja na povpraševanje kupcev po večji izbiri in boljši kakovosti v segmentu B.

S pomočjo senzorjev, ki nadzirajo cesto do 130 metrov pred vozilom, je bil izboljšan sistem za zaznavanje pešcev, ki prvič lahko tudi ponoči pomaga preprečiti trčenja. Fordov sistem za aktivno pomoč pri parkiranju tudi zavira, da pri prostoročnem parkiranju prepreči trčenja pri počasni vožnji vozila.

Fiesta je tudi prvi Fordov model, ki bo na voljo z zvočnim sistemom B&O PLAY, prvič pa bo na voljo tudi panoramsko strešno okno z možnostjo odpiranja. Fiestin sistem za komunikacije in razvedrilo SYNC 3 podpirajo lebdeči zasloni na dotik visoke ločljivosti z diagonalo do osem palcev. Na sredinski konzoli je za 50 odstotkov manj tipk in stikal.

Med pogonskimi sklopi sta tudi 1,0-litrski bencinski EcoBoost z močjo do 140 KM in 1,5-litrski dizelski motor TDCi s 120 KM – prvi tako močan dizelski pogon v Fiesti. Ford pričakuje, da bodo izpusti CO2 znašali od 82 g/km naprej in porabo goriva od 3.2 l/100 km, pri tem pa bo imel pomembno vlogo tudi povsem nov šeststopenjski menjalnik s tehnologijami za zmanjšanje trenja.

Fiesta naslednje generacije bo prvič na voljo tudi kot prestižen model Ford Fiesta Vignale. Pri Fiesti Vignale za poseben poudarek poskrbijo unikatno oblikovana 18-palčna platišča iz zlitine, ekskluzivni zunanji dodatki in barve ter šestkotno prešito usnjeno oblazinjenje sedežev.

Ford je letos uvedel novo paleto modelov ST-Line z zunanjim in notranjim oblikovanjem, ki so ga navdihnili modeli športnega oddelka Ford Performance ter zmogljivimi bencinskimi motorji Ford EcoBoost in dizelskimi motorji TDCi. Ciljna skupina so uporabniki, ki občudujejo športen videz Fordovih modelov ST, a ne potrebujejo skrajne zmogljivosti optimiziranih motorjev ST in podvozja s športnimi tehnologijami.

Fiesto ST-Line zaznamuje športno zunanje oblikovanje z unikatnimi platišči iz zlitine, masko, sprednjim in zadnjim odbijačem ter bočnimi obrobami. V notranjosti so športni sedeži, stopalke iz zlitine in spodaj raven športen volan, vozno izkušnjo pa nadgradi športno blaženje.

Predstavili so tudi elegantno Fiesto Titanium, ki bo skušala navduševati Fiestine uporabnike po Evropi. Bolje opremljeni Fordovi modeli so v prvih desetih mesecih leta 2016 predstavljali skoraj 60 odstotkov prodaje. Med letos prodanimi Fiestami je bilo kar 65 odstotkov modelov Titanium. Fiesta bo na voljo tudi v različici Trend in Style.

Prihodnje leto se paleti pridružujeta še povsem nova Fiesta Active – prva Fiesta ‘crossover’, križanec, ki oblikovanje trpežnega športnega terenca z dvignjenim podvozjem, strešnimi nosilci in zaščitnimi oblogami združuje s praktičnostjo kombilimuzine in Fiestino vozno dinamiko ter Fiesta ST – prvi športni model, ki ga bo poganjal 3 cilindrski motor in prva Fiesta ST, ki bo vključevala sistem nastavitev vožnje (Drive Modes).

Asistenčne tehnologije podpirajo dve kameri, trije radarji in 12 ultrazvočnih senzorjev, ki lahko kombinirano nadzirajo območje v krogu 360 stopinj okrog vozila in preverjajo cesto pred vozilom do razdalje 130 metrov. Fiesta je prvi Ford z izboljšano različico pomoči za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev, ki lahko s pomočjo Fiestinih žarometov zazna osebe na ali ob cesti, preden prečkajo pot vozila.

Sistem je zasnovan za zmanjšanje resnosti nekaterih čelnih trčenj, v katerih so udeležena vozila in pešci, ali pa pomaga vozniku, da se trčenju povsem izogne. Širši kot kamere pomaga pri boljšem zaznavanju gibanja pešcev. Prvič je s Fiesto na voljo tudi Fordova aktivna pomoč pri parkiranju s pravokotnim parkiranjem, ki vozniku pomaga najti primerno parkirno mesto in vozilo bočno ali pravokotno zapeljati med druge avtomobile. Dodatna izboljšava pri Fiesti je tehnologija, ki prvič tudi zavira, če se voznik med manevriranjem naprej in nazaj ne odzove na smernice sistema in opozorila glede bližine ovir ter tako prepreči trčenje v parkirana vozila ali druge ovire.

Fiestin lebdeč, po tabličnem računalniku povzet 8-palčni barvni zaslon na dotik omogoča tudi upravljanje s kretnjami, kot sta ‘ščipanje’ in ‘poteg’. S sistemom SYNC 3 je na voljo tudi lebdeči 6,5-palčni barvni zaslon na dotik, 4,2-palčni barvni zaslon pa dopolnjuje MyFord Dock, ki uporabnikom omogoča shranjevanje, namestitev in polnjenje prenosnih naprav, kot so telefoni in navigacijski sistemi.

Parkirna tipala so poravnana s ploskvami karoserije, šobe za pranje vetrobranskega stekla so skrite pod zavihkom pokrova motornega prostora, vijaki v zadnjih lučeh in zadnji ploskvi niso vidni, linija med streho in dvižnimi vrati je zmanjšana za več kot 30 odstotkov. Poravnane površine se nadaljujejo tudi v notranjosti. Enodelna sredinska konzola je diskretno povezana s spodnjim delom armaturne plošče.

Bolj toga struktura karoserije, zmanjšanje hrupnosti in vibracij pogonskega sklopa, izboljšana izolacija pogonskega sklopa in akustično vetrobransko steklo prispevajo k večjemu udobju tako za voznika kot za sopotnike. Raven zvoka v notranjosti je najboljša v razredu, saj je zaznana raven hrupa s ceste 29,3 sone – metrična enota za glasnost – pri 100 km/h, kar je za sedem odstotkov bolje kot pri predhodnici.

Potniki na zadnjih sedežih imajo 16 mm več prostora za kolena, saj so nova naslonjala tanjša in obenem mehkejša ter nudijo boljšo bočno oporo. Dvižna vrata Fieste naslednje generacije so širša in omogočajo lažji dostop do prtljažnika, predal pred sovoznikom pa je povečan za 20 odstotkov, zato je v njem več prostora za osebne predmete. V sredinski konzoli je predal s prostornino en liter za različne predvajalnike, v zadnjih vratih pa je možno med družinskimi potovanji shraniti tudi 0,6-litrske plastenke s pijačo.

Fiestini sistemi za aktivno in pasivno varnost, dopolnjeni z obsežnim seznamom tehnologij za pomoč vozniku, bodo po predvidevanjih zagotovili najvišje ocene Euro NCAP za varnost. Fiesta je prvi Ford v Evropi, pri katerem so uporabili računalniške simulacije testnih trčenj celotnega vozila z novo napredno tehnologijo Finite Element Analysis, ki omogoča učinkovito optimizacijo varnostnih funkcij od varnostnih blazin do ojačitve strukture karoserije.

Fordov 1,0-litrski bencinski motor EcoBoost je na voljo v različicah s 100 KM, 125 KM in 140 KM ter novim šeststopenjskim ročnim menjalnikom z zmanjšanim trenjem, ki omogoča delovanje z izpusti CO2 od 97 g/km, z različico s 100 KM pa je za doplačilo na voljo tudi šeststopenjski samodejni menjalnik z obvolanskima prestavnima ročicama. Trivaljni 1,0-litrski turbomotor EcoBoost je opremljen z naprednimi tehnologijami, kot so visokotlačno direktno vbrizgavanje goriva, dvojno neodvisno krmiljenje ventilov in inovativna zasnova ročične gredi.

Fordov 1,5-litrski TDCi s 120 KM je prvi tako zmogljivi dizelski motor za Fiesto – s šeststopenjskim ročnim menjalnikom bodo pričakovani izpusti CO2 znašali 89 g/km. 1,5-litrski motor TDCi je na voljo tudi s 85 KM – 10 KM več od najvarčnejšega motorja za predhodni model Fieste – izpusti CO2 pa bodo v kombinaciji s Fordovim novim šeststopenjskim ročnim menjalnikom predvidoma znašali 82 g/km.

Fordov 1,1-litrski bencinski motor si trivaljno arhitekturo deli z 1,0-litrskim EcoBoostom, v izvedbi s 70 KM in 85 KM pa je na voljo z novim petstopenjskim ročnim menjalnikom; nadomestil bo atmosferski 1,25-litrski bencinski motor, ob večji moči pa bodo izpusti CO2 manjši in bodo po pričakovanjih znašali od 101 g/km in 4.4 l/100 km porabe goriva.

Za varčnejšo porabo goriva so vsi motorji na voljo s tehnologijo Auto‑Start‑Stop, 1,0-litrski EcoBoost in 1,5-litrski TDCi s 85 KM pa sta opremljena tudi z aktivno masko pred hladilnikom. Nova tipka Eco pri ročnem menjalniku prilagodi nastavitve motorja in dušilne lopute ter tako vozniku pomaga privarčevati gorivo. Zračni upor zmanjšajo plošče za usmerjanje zraka pod podvozjem.