Test: Nissan Juke 1.5 dCi N-tec (vztrajnež, ki se še vedno dobro drži)

Nissan, Testi, Top

Nissan Juke je na trgu od leta 2011 in od tedaj se v oblikovalskem in tehničnem smislu ni veliko spremenil. Zakaj se pa pravzaprav sploh bi …

Nissan Juke je na trgu od leta 2011 in od tedaj se v oblikovalskem in tehničnem smislu ni veliko spremenil. Zakaj se pa pravzaprav sploh bi? Nissan Juke je od svojega rojstva do danes avtomobil za ljudi, ki si upajo, konkurenci pa še vedno z veseljem pokaže svoje kvalitete, zaradi katerih je tako priljubljen.

Takšne ljudi ne zanimajo utečeni modeli oblikovanja s katerimi se voziš v “incognito mode“. Nissan Juke zaradi svoje pojave tako ne konkurira le znotraj svojega segmenta crossoverjev, pač pa lahko še vedno skoči v zelje tudi drugim zanimivo oblikovanim avtomobilom, kot so na primer Mini Cooper, Fiat 500, Jeep Renegade, pa tudi Opel Adam in Alfa Romeo MiTo ali pa celo kakšnemu Smartu (tokrat pustimo ceno in uporabnost).

A kljub temu Nissan Juke uspe biti vsestransko uporaben avtomobil.

1.5-litrski dizelski motor z oznako dCi, kakršni se je nahajal pod pokrovom mojega testnega avtomobila, je nasploh eden najvarčnejših dizelskih pogonskih agregatov. Zlahka se vozite s porabo med petimi in šestimi litri na sto kilometrov. 81 kilovatov, oz. 110 konjskih moči je vsekakor dovolj za ugoditev vsakodnevnim voznikovim potrebam. Motor je v načinu “sport” lahko zelo poskočen. Odlično je uglašen tudi s šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

Menjalnik bi želel še posebej pohvaliti, saj je izredno nadpovprečen. Izkušnja je ras dobra: V Juka se voznik zagotovo ne usede s pričakovanji po odličnih voznih lastnostih in športnih občutkih. Že prvo prestavljanje z dotičnim ročnim menjalnikom pa je nekako v pozitivnem smislu neskladno s celotnim paketom, ki ga nudi ta avtomobil. Hodi prestavne ročice so izjemno kratki in natančni. Prestavljanje je tako pravi užitek in nudi že skoraj prave športne občutke.

Voznik ima možnost spreminjanja načina vožnje iz “eco“, preko “normal” do “sport“. “Sport” že ponuja zadovoljivo odzivnost motorja. V kombinaciji z omenjenim šeststopenjskim ročnim menjalnikom in dvokolesnim pogonom, je tovrsten Juke več kot primeren za premagovanje razdalj na avtocesti ali pa, ob solidni legi, tudi na kakšni bolj zaviti regionalki.

Kar se tiče tehnologije, Nissan Juke ne razpolaga s čim neverjetno posebnim. Ob slabši preglednosti je primeren nakup kamera za vzvratno vožnjo. Sicer je notranjost avtomobila lična in tudi udobna, a se ji že poznajo leta. Položaj sedenja je, kot smo pri crossoverjih navajeni, nekoliko višji in za moj okus precej dobro postavljen. Moti me nekoliko preveč plastike na srednji konzoli in odsotnost sredinskega naslona za roko.

Nissan Juke pričakovano ni najprostornejši, a bo za vsakdanjo uporabo verjetno zadostil tudi v tem pogledu. Še največji problem predstavlja pomanjkanje prostora na zadnjih sedežih, medtem ko ima prtljažnik ob odsotnosti štirikolesnega pogona povsem zadovoljiv volumen.

Če povzamem, z nakupom Juka dobite nevsakdanji avtomobil, ki je več kot primeren za vsakdanjo uporabo. Izbira 1.5-litrskega “dizla” je zelo priporočljiva, če ste pripravljeni nekoliko zatisniti ušesa (zvok motorja je pač dokaj robat). Tudi cena je privlačna – Juka z nivojem opreme N-tec dobite za dobrih 18.000 evrov.


Vroče tri


Tehnični podatki

Cena osnovnega modela: 15.570 EUR
Cena testnega vozila: 21.210 EUR
Motor: 1.461 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 81 kW/110 KM
Menjalnik: ročni, 6-stopenjski
Pospešek: 11,2 s do 100 km/h
Končna hitrost: 176 km/h
Poraba na testu pri mešanem ciklu: 5,5 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 354 l



Foto: Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.