Novo doma: Fiat Tipo (italijanski napad)

Novo doma

Tipo, ki smo ga vsi čakali. Morda ne vsi, a roko na srce – limuzine v Sloveniji niso top. Petvratni avtomobili pa so! Sploh tako ugodni, kot Tipo!

Tukaj je! Tipo, ki smo ga vsi čakali. Morda ne vsi, a roko na srce – limuzinske različice v Sloveniji v tem velikostnem razredu nikoli niso bile med priljubljenimi. Sedaj se lahko izbira še med pet-vratno in karavansko različico Tipa, ki sta oblikovno, še toliko bolj pa finančno, mikavni izbiri.

Novi Fiat Tipo s petimi vrati in novi Fiat Tipo Station Wagon

Nova družina Tipo s preprosto in obsežno ponudbo različic pomeni vrnitev znamke Fiat v nižji srednji – kompaktni razred vozil. Tipu Sedan, ki je bil od svojega prihoda na tržišče leta 2015 v EMEA regiji prodan v 35.000 primerkih, se pridružujeta Tipo s petimi vrati in Tipo Station Wagon. Vsi modeli družine Tipo imajo skupne vrednote, vendar edinstvene značaje, ki so tako raznoliki kot uporabniki, ki so jim namenjeni – od družin in parov, do mladostnikov ali poklicnih voznikov.

Novi Tipo s petimi vrati v dolžino meri 4,37 metra, v širino 1,79 metra in v višino 1,50 metra, novi Tipo Station Wagon pa je 20 centimetrov daljši, kar pomeni, da v dolžino meri 4,57 metra, zaradi serijsko nameščenih vzdolžnih strešnih nosilcev pa v višino meri 1,51 metra. Širina je enaka kot pri Tipu s petimi vrati. Prostornina prtljažnika pod prtljažno polico je 440 litrov pri modelu Tipo in 550 litrov pri modelu Tipo Station Wagon. Praktične rešitve povečujejo uporabnost prtljažnika, kot npr. prilagodljivo dno prtljažnika Magic Cargo Space. Če 500 litrov prtljažnega prostora ni dovolj, lahko preklopno in zložljivo zadnjo klop, deljivo v razmerju 60 : 40, zložite, da ustvarite ravno in enakomerno nakladalno površino dolžine 1,80 metra.

https://youtu.be/Zdx33c0It80?t=9s

Tipo in Tipo Station Wagon sta na voljo s posodobljeno ponudbo motorjev. Motorna paleta obsega:

  • turbodizelska motorja 1.3 MultiJet II s 70 kW (95 KM) in 1.6 MultiJet II z 88 kW (120 KM), ki je na voljo tudi v različici ECO,
  • bencinska motorja Fire 1.4 16v s 70 kW (95 KM), 1.4 T-Jet z 88 kW (120 KM).

Različica ECO je inovacija, ki temelji na motorju 1.6 MultiJet II ter zagotavlja zmogljivost, nižjo porabo goriva in manjše emisije, zato je popolna rešitev za dolge vožnje. Prednost te različice je v učinkoviti kombinaciji dovršenih rešitev iz avtomobilskega športa in posebnih vgrajenih funkcij.

Na voljo so tudi tri vrste menjalnikov: 5-stopenjski ročni za motor 1.3 MultiJet II, 6- stopenjski ročni za druge motorje ter samodejni z dvojno sklopko za motor 1.6 MultiJet II z 88 kW (120 KM).

Nova predstavnika družine modelov Tipo ponujata veliko pametnih rešitev v Fiatovem slogu, ki izboljšajo počutje potnikov. Sistem najnovejše generacije vključuje vmesnik BluetoothTM za prostoročno telefoniranje, sistem pretakanja zvoka, bralnik besedilnih sporočil in glasovno prepoznavanje, vhoda AUX in USB z integracijo naprav iPod in ukazne tipke na volanskem obroču. Na voljo je tudi kamera za vzvratno parkiranje in vgrajen navigacijski sistem TomTom 3D. Premierno pa je na voljo sistem UconnectTM HD LIVE s 7-palčnim barvnim zaslonom na dotik, ki se uporablja kot tablični računalniki. Aplikacija Apple CarPlay vozniku omogoča najbolj intuitivno uporabo telefona iPhone v avtomobilu tako, da popolnoma poveže iPhone z zaslonom in tipkami za upravljanje v avtomobilu. Prav tako je na voljo tudi aplikacija Android Auto, ki vozniku prikazuje uporabne informacije, urejene na preprost način, ki se prikažejo samo po potrebi. Če uporabnik v svoj pametni telefon iz spletne trgovine App Store ali Google Play Store prenese brezplačno aplikacijo UconnectTM LIVE, lahko, med drugim, uporablja storitvi Deezer in TuneIn, prejema novice agencije Reuters, poveže navigacijo s storitvijo TomTom LIVE in ohranja stik s prijatelji s funkcijo Facebook Check-in in prek Twitterja. Z aplikacijama eco:Drive in my:Car lahko poleg prihrankov spremlja tudi okoljsko učinkovitost in stanje vzdrževanja svojega avtomobila.

Družina modelov Tipo ima vgrajene številne sisteme za aktivno in pasivno varnost. Serijska oprema vključuje šest varnostnih blazin, sistem nadzora tlaka v pnevmatikah (TPMS), elektronski nadzor stabilnosti (ESC) – učinkovit in dovršen sistem, ki pomaga ohranjati nadzor nad krmiljenjem v skrajnih razmerah, kot so mokre, zasnežene ali poledenele ceste, oziroma pri vožnji skozi ostre ovinke ali nenadnih manevrih v sili. Sistem ESC preverja številne parametre, kot so hitrost vrtenja koles, bočni pospešek in kot krmiljenja. Če voznik preseže meje zmogljivosti glede na razmere na cesti, zaradi česar pride do prekrmiljenja ali podkrmiljenja vozila, sistem posreduje tako, da z zaviranjem enega ali več koles ohrani stabilnost vozila. Sistem ESC vključuje veliko funkcij: pomoč pri zaviranju v sili (PBA), ki posreduje ob zaviranju v sili tako, da poveča zavorno silo, sistem proti blokiranju koles (ABS), kontrolo pogonskih koles proti zdrsu (TCS), ki zaznava zdrsavanje koles med pospeševanjem in posreduje tako, da zmanjša navor motorja, ter sistem za pomoč pri speljevanju navkreber, ki ohranja zavorni tlak približno dve sekundi po tem, ko voznik spusti stopalko. Na voljo sta tudi tempomat (Cruise Control) in prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control), ki uporablja radarsko tipalo, nameščeno na sprednjem delu vozila, da zaznava ovire na poti. Če na cesti pred vozilom ni ovir, sistem znova vzpostavi nastavljeno hitrost. Če sistem zazna vozilo, ohrani varnostno razdaljo, ki jo je voznik vnaprej nastavil, in samodejno prilagodi hitrost glede na vozilo spredaj. Pomemben sistem za pomoč vozniku je nadzor zaviranja (Full Brake Control), ki samodejno zavira vozilo, da prepreči nesrečo, če voznik ne ukrepa. Velika prednost tega sistema je, da znatno zmanjša moč trčenja, kar posledično pomeni manjše stroške popravil. Sistem uporablja radar, tako da deluje v vseh vremenskih in svetlobnih razmerah pri hitrosti vozila, večji od 6 km/h.

Mopar kot referenčna blagovna znamka za dodatno opremo, storitve, skrb za stranke in originalne nadomestne dele, za nova modela ponuja približno 70 artiklov dodatne opreme. Razviti so bili z
mislijo na potrebe družinskih prostočasnih aktivnosti. Kolekcijo dopolnjujejo naprave za aktivno in pasivno varnost in ponudba otroških sedežev, ki so posebej zasnovani in homologirani za zagotavljanje najvišje ravni varnosti in udobja.

Tipo in Tipo Station Wagon sta na voljo z nivoji opreme Pop, Easy in Lounge. Vsi imajo v serijski opremi, med drugim, šest varnostnih blazin, sisteme ESP, ASR, MSR HBA ter sistem pomoči pri speljevanju navkreber (Hill Holder), sistem nadzora tlaka v pnevmatikah (TPMS), klimatsko napravo, električni pomik sprednjih stekel, električno nastavljivi zunanji vzvratni ogledali s funkcijo odmrzovanja, deljivo zadnjo klop, po višini nastavljiv voznikov sedež,… Tipo Station Wagon pri vseh nivojih opreme serijsko vključuje tudi električni pomik zadnjih stekel, vzdolžne strešne nosilce ter preklopno in zložljivo deljivo zadnjo klop.

Kljub bogati opremi vstopnih različic, pa sta modela na voljo po konkurenčnih cenah: Fiat Tipo 1.4 16v Pop je na voljo za 10.990 EUR, Fiat Tipo Station Wagon 1.4 16v Pop pa že za 11.990 EUR. Na voljo je tudi omejena serija vozil z nivojem opreme City, ki bo s svojo opremo zadovoljil tudi zahtevne voznike, saj na prej naveden dolg seznam serijske opreme dodaja še kamero za vzvratno vožnjo, tempomat Cruise Control, tipala za parkiranje zadaj, Uconnect avtoradio s 5-palčnim zaslonom na dotik z USB in AUX vhodom, ukazne tipke na volanu, meglenke, naslona za roko spredaj in zadaj, ter voznikov sedež nastavljiv v ledvenem delu. 5 vratni Tipo 1.4 Tjet 16v City je na voljo že za 13.990 EUR, z dizelskim motorjem 1.6 Multijet 16v City pa že za 14.990 EUR. Med tem, ko je Tipo Station Wagon z nivojem opremem City z bencinskim motorjem 1.4 Tjet 16v na voljo že za 14.990 EUR, z dizelskim motorjem 1.6 Multijet 16v pa že za 15.990 EUR.