Luka: S Corso OPC na najboljšo cesto v Sloveniji

Blog, Opel, Testi, Top

19 serpentin, ki se vklesane v strmo pobočje kot kača vijejo proti nebu. Strm naklon in ostri zavoji, ki od voznika zahtevajo popolno zbranost …

Opel Corsa OPC

19 serpentin, ki se vklesane v strmo pobočje kot kača vijejo proti nebu. Strm naklon in ostri zavoji, ki od voznika zahtevajo popolno zbranost. Fantastični razgledi, ki kričijo, da se zaustavimo, zadržimo dih in uživamo v trenutku. Veličastno, izjemno in – kar je najboljše od vsega – skrito očem.

Prometa tukaj skoraj ni. Gre za cesto, ki poteka na zelo redko poseljenem področju Slovenije tik ob meji s Hrvaško. Dotična lepotica je bila leta 2010 dokončana z namenom, da s prehodom prek bližnjih vzpetin majhno obmejno občino Osilnico za šestnajst kilometrov približa prvemu večjemu kraju Kočevju.

Osilnica je majhno naselje v dolini reke Kolpe. Po statističnih podatkih iz leta 2016 ima 82 prebivalcev.

Ta regionalna cesta je na svojem najboljšem odseku Dragarji-Zgornji Čačič dolga 5,7 kilometra. Za njeno izgradnjo je Republika Slovenija porabila okroglih deset milijonov evrov. Ob tem moram najprej ponuditi nekaj dejstev: Pot od Osilnice do Kočevja je poprej, ko so se ljudje še morali voziti po turistični obkolpski cesti mimo mejnega prehoda Petrina v Kostelu, trajala približno 50 minut. Z novo cesto se ta čas ni skrajšal prav nič. Še ena zadeva: Ker se cesta v svoji najvišji točki dvigne na skoraj tisoč metrov nadmorske višine, obenem pa jo uporablja zelo malo ljudi, so odgovorni sklenili, da so stroški vzdrževanja v zimskem času enostavno predragi, cesta pa tedaj prenevarna.

Opel Corsa OPC

Cesta ima tudi vzdevek “medvedje črevo”

A se še kdo pritožuje, da naša država nič ne napravi za nas, avtomobilske navdušence? Poglejte, kakšno UŽITKARSKO cesto so nam naredili za “zgolj” deset milijonov! 😉

Pravzaprav ne samo nam. Tu se odvija še ena zelo zanimiva zadeva – tekmovanje v spustu z rolkami. Vratolomnih podvigov se tu pod pokroviteljstvom Red Bulla lotijo rolkarji s celega sveta. Tukaj si lahko ogledate, kako zadeva izgleda.

No, ob obisku bodo vaše misli bežale na veliko koncev, vsekakor pa ne k evrom. Slednji ne bodo ovira niti pri žrtvovanju kakšnega litra goriva več za še en dodaten vzpon in spust po tej cesti. Še posebej, če imate s seboj pravo orožje, s katerim boste napadli preštevilne zavoje. Sam sem ga vsekakor imel …

Opel Corsa OPC

Težko bi si zamislil primernejši avtomobil za tovrsten izlet

Za tovrsten izlet bi težko našel primernejši avtomobil od renčeče Corse OPC. Oplov športni oddelek je med navdušenci nad športnimi, a obenem vsakdanje uporabnimi vozili v zadnjem času postal izredno priljubljen in cenjen. Corsa je zagotovo eden njegovih najboljših izdelkov.

Opel Corsa OPC

“Modri blisk”

Modri blisk, kot sem ga kaj kmalu nekoliko neizvirno, a popolnoma ustrezno poimenoval, je tisti dan predihal svoja pljuča, sam pa sem pošteno nahranil svojo cestno-adrenalinsko-uživaško dušo. Ni mi znano, koliko izmed vas dobro pozna tiste konce Slovenije, a sam se tja z Dolenjske, kjer prebivam, zelo rad odpravim. Že pot iz Novega mesta proti Kočevju je lahko zelo lepa. Večinoma jo za svoje ture koristijo motociklisti. Cesta, ki povezuje Dolenjsko s Kočevjem večinoma poteka izven naselij, asfaltna podlaga je v relativno dobrem stanju. Za preizkus motociklov pa tudi športnih vozil je ta kot nalašč.

Opel Corsa OPC

Prvi adut Corse je njena cenovna dostopnost, a ne na račun kakovosti

Opel Corsa OPC je že eno izmed primernih vozil, da se z njim človek zapodi na tovrstno turo. Ta avto navdušuje predvsem z vidika, ko njegove zmogljivosti primerjamo s ceno. Najosnovnejšo različico lahko kupimo že za manj kot 18 tisoč evrov, kar Corso postavlja na prvo mesto po cenovni dostopnosti tega “hothatch” razreda. Moja testna različica je bila dobrih pet tisočakov dražja. Levji delež gre tu pripisati posebnemu “performance” paketu, v katerega so za 2.400 evrov vključeni LSD (diferencial z omejenim zdrsom), prednje zavore Brembo, lahka 18-palčna platišča ter boljše pnevmatike.

Corso OPC še vedno poganja 1,6-litrski turbo bencinski motor z 207 konjskimi močmi, prenos moči na prednji kolesni par pa poteka preko šeststopenjskega ročnega menjalnika. Opel s svojim orožjem strelja na najbližja konkurenta Fiesto ST in Clia RS. Sam bi se med temi tremi vozili zelo težko odločil. Morda je Corsa tu najboljša izbira z vidika potencialnih kupcev. Predvidevam, da je ta razred vozil namenjen predvsem mladim, ki že imajo prihodke, družine pa še ne. Če nekako logično sklepam, je tej skupini ljudi denar običajno pomemben vidik izbire. Posledično ima Corsa najboljše karte …

… verjetno tudi na najboljši cesti v Sloveniji. Corsa na tovrstni cesti ponudi neizmerno veliko vozniških užitkov in adrenalina. Zavoje grize z neverjetno vnemo in voznika z neprestanim siljenjem proti notranjemu delu ovinka (kar je seveda posledica zapore diferenciala) sili, da krepko drži za volanski obroč. Silovito pospeševanje – druga, tretja …, silovito zaviranje – prestava nižje … Vseskozi prijeten zvok motorja in brbotanje iz izpušnih cevi, ki dviga kocine in osrečuje navdušence nad dinamično vožnjo.

Opel Corsa OPC

Avtomobilska poezija

Premagati skoraj 500 metrov višinske razlike z vključujočimi devetnajstimi serpentinami, strmimi nakloni in fantastično kuliso je prava avtomobilska poezija, ki od voznika zahteva zbranost, obenem pa ga nagrajuje z vsakim prevoženim metrom posebej. Cesta od Dragarjev do Zgornjega Čačiča ni edini cestni biser v Sloveniji, zagotovo pa je med slednjimi nekaj posebnega. Priporočam obisk, pa ne le ceste. Tudi kraji in narava v tem nekoliko odmaknjenem delu Slovenije so izjemni!