Novo doma: Fiat 500L Living

Aktualno, Novo doma, Novosti

V Sloveniji se je pričel prodajati še Fiat 500L Living – 2x podaljšana različica klasičnega 500. Vmes je v ponudbi že poznani in testirani 500L.

V Sloveniji se je pričel prodajati še Fiat 500L Living – 2x podaljšana različica klasičnega 500. Vmes je v ponudbi že poznani in testirani 500L.

Vsa simpatija Fiata 500, okretnost in kompaktnost srednje velikega avtomobila, udobje in opremljenost karavana segmenta C ter vsestranska uporabnost enoprostorca je združena, kot piše uvoznik, v 500L Living. S stališča razmerja med zunanjimi merami in notranjo prostornostjo sodi novi model v sam vrh srednjih enoprostorcev, pri čemer je mišljena tako potniška kabina kot prtljažni prostor. S tem, ko je dobil še tretjo vrsto sedežev, je postal novi model najbolj kompakten enoprostorec s 5+2 sedeži v svoji kategoriji. V dolžino namreč meri 435 cm, v širino 178 cm in v višino 167 cm.

Fiat 500L Living ima pestro ponudbo barvnih kombinacij, novih rešitev in ekskluzivnih dodatkov. Na voljo je kar 6 notranjih oblazinjenj. K izredni svetlosti kabine lahko prispeva električno pomična steklena streha, ki je izredno velika, saj meri kar 1,5 kvadratnega metra.

Fiat 500L Living ima pestro ponudbo barvnih kombinacij, novih rešitev in ekskluzivnih dodatkov. Na voljo je kar 6 notranjih oblazinjenj. K izredni svetlosti kabine lahko prispeva električno pomična steklena streha, ki je izredno velika, saj meri kar 1,5 kvadratnega metra.

Da bi lahko odgovoril na najrazličnejše potrebe, je novi model na voljo v dveh konfiguracijah: 5 sedežev (serijsko) ali 5+2 sedeža (doplačilo). Dostop do tretje vrste sedežev olajšujejo vrata, ki se na široko odpirajo, ter “enoročni“ mehanizem za popoln preklop sedeža. Pri različicah s 5 sedeži lahko prilagajamo velikost prtljažnega prostora od najmanj 560 litrov (kadar so sedeži pomaknjeni povsem nazaj) do največ 638 litrov (kadar so sedeži pomaknjeni povsem naprej). Mehanizem “preklopi in zloži“ omogoča popoln preklop sedežev v 2. vrsti in sovoznikovega sedeža. Tako nastane prtljažni prostor z ravnim dnom (2,60 metra) in v tem primeru je na voljo kar 1.584 litrov prostora. Ponuja še več: sistem “Cargo Magic Space“ omogoča razdelitev prtljažnega prostora v tri nivoje in tako ločitev težkih predmetov od krhkih, umazanih od čistih, velikih od manjših. Številni žepki in kavlji v prtljažnem prostoru pripomorejo, da k varnemu prevozu predmetov v prtljažniku in preprostemu vzdrževanju reda v njem.

Kadar je Fiat 500L Living opremljen s 5+2 sedeži, znaša prostornina prtljažnika 158 litrov, kar je več od povprečja v segmentu. K najvišji možni stopnji udobja pa nedvomno prispevajo tudi številne možnosti nastavitve sedežev, ki so v vse smeri nastavljivi kar na 8 načinov. Skupno je na voljo več kot 6.000 konfiguracij notranjega prostora, ki jih nadgrajuje 22 odlagalnih predalov in površin raznih dimenzij.

Dodatna posebnost novega modela je preprostost personalizacije zunanjosti. Na izbiro je 19 barvnih odtenkov karoserije in kar 15 različnih dizajnov platišč, ki so lahko jeklena ali iz lahke litine, R16 ali R17. Končni rezultat je 282 možnih kombinacij.

Fiat 500L Living je voljo:

– Z dvema bencinskima motorjema (0.9 TwinAir Turbo 77 kW (105 KM), 1.4 T-Jet 16v 88 kW (120 KM)).
– S tremi turbodizelskimi motorji (1.6 Multijet II 16v 77 kW (105 KM), 1.6 Multijet II 16v 88 kW (120 KM) in 1.3 Multijet II 16v z močjo 63 kW (85 KM)). Slednji je na voljo tudi z robotiziranim samodejnim menjalnikom Dualogic™.

Vsak od motorjev se ponaša z drugačnimi značilnostmi, ki pa so vedno v celoti izkoriščene s pomočjo mehanskega 6 ali 5-stopenjskega menjalnika.

Tehnologija Multijet II je sposobna krmiliti do 8 vbrizgov na cikel. Zasluga za to gre novemu uravnoteženemu hidravličnemu servo ventilu, ki zagotavlja večjo hitrost, prožnost in natančnost v posameznih fazah delovanja. Injektor je tudi bolj enostaven in zanesljiv, saj je konstrukcijsko manj zapleten in ima za 40% manj sestavnih delov. Danes motorji Multijet II povsem zadostujejo zahtevam okoljskega standarda Euro 5+ in Euro 6, hkrati pa predstavljajo odločen korak v prihodnost, ko bodo v veljavo stopili še strožji predpisi. Ne manjka seveda niti sistem Start&Stop™, medtem ko zaradi zmanjšanja trenja motor in menjalnik uporabljata mazalno olje z nizko stopnjo viskoznosti.

fiat 500L living 2013

500L Living je na voljo z dvema nivojema opreme, Pop Star in Lounge, ter v konfiguraciji s 5 ali 7 sedeži (za doplačilo). Navzven se Pop Star loči po elegantnih kromiranih detajlih, ohišjih zunanjih vzvratnih ogledal v barvi karoserije in kolesih R16 z jeklenimi platišči in okrasnimi kolesnimi pokrovi. V notranjosti, poleg armaturne plošče, ki je enake barve kot karoserija, ponuja različica Pop Star serijsko vsebine, ki so v tej kategoriji najbolj iskane: ročna klimatska naprava, Uconnect® avtoradio, tempomat cruise control, daljinski upravljalnik za odklepanje ter volan in prestavna ročica v usnju. Na področju varnosti pa novo vozilo ponuja vse najboljše, kar je danes na voljo: 6 varnostnih blazin, ESP, ESR in sistem za pomoč pri speljevanju na klancu (Hill Holder).

Vrh palete predstavlja Lounge, namenjen kupcem, ki si želijo še več udobja in tehnologije. Te različice so serijsko opremljene s samodejno dvopodročno klimatsko napravo, meglenkami, armatura plošča je odeta v semiš eko usnje, imajo lita platišča R16, ohišja zunanjih ogledal so v barvi karoserije, opremljena so s tipalom pomračitve in tipalom za dež, električnim pomikom zadnjih stekel, zatemnjena zadnja stranska stekla in električno pomična steklena streha. Poleg tega je za to različico na voljo tudi poseben paket dodatne opreme “Pack Loft“, ki obsega usnjeno oblazinjenje sedežev, kamero za vzvratno vožnjo ParkView® na zadnjem delu vozila, parkirna tipala na zadnjem delu in avtoradio s 5-palčnim zaslonom na dotik z navigacijsko napravo Uconnect® Nav.

Fiat 500L Living 0.9 TwinAir Turbo 77 kW s petimi sedeži je po promocijski ceni ob lansiranju na voljo že za 15.060 evrov. Doplačilo za dodatna dva sedeža znaša 520 evrov.