Citroen na polno v WRC in WTCC

Avtomobilizem, Šport, WRC

Citroën Racing je v svojem tehničnem centru v Versaillesu predstavil podrobnosti o svojem programu športnih tekmovanj za leto 2014.

Citroën Racing je v svojem tehničnem centru v Versaillesu predstavil podrobnosti o svojem programu športnih tekmovanj za leto 2014. Prvič v zgodovini bo znamka v isti sezoni hkrati nastopila na dveh svetovnih prvenstvih FIA, in sicer z reli dirkalniki (WRC) in turnimi avtomobili (WTCC). O predanosti blagovne znamke avtomobilskemu športu pričajo tudi njeni produkti. Znamka predstavlja tudi omejeno serijo vozila DS3 Cabrio Racing.

Od samega začetka prvenstva WRC, 14. januarja v Monte-Carlu, pa vse do črno-bele zastavice na finalni dirki prvenstva WTCC, 16. novembra v Macau, se bo ekipa Citroën Racing soočila s 306 napetimi dnevi v sklopu dveh svetovnih prvenstev oziroma na skupno 25 dirkah!

Lotili smo se izziva, ki ni zahteven zgolj s športnega temveč tudi s tehničnega in logističnega vidika. Vsi člani ekipe so se z obilo vneme in kreativnosti kar se da najbolje pripravili na prihajajočo sezono,” je potrdil Yves Matton, direktor ekipe Citroën Racing. “Veliko srečo imamo, da bomo lahko vključeni kar v dva programa. Navkljub težkim ekonomskim razmeram, s katerimi se sooča avtomobilska industrija, nam je upravni odbor skupine PSA izkazal obilo zaupanja in ob podpori naših partnerjev nam bo uspelo izpeljati zadane načrte. Tako se bomo predstavili v še več državah na vseh kontinentih sveta, kar pomeni, da bomo imeli še več priložnosti za promocijo znamke Citroën in njene kreativne tehnologije.”

Vendar pa nam ne bo treba na obeh prvenstvih začeti s praznim listom papirja. Po zaslugi naših izkušenj iz reli dirk in zahtev organizacije FIA po ohranitvi že uveljavljenih predpisov, se bomo lahko prvenstva WRC lotili kolikor toliko sproščeni. Ekipo Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team bodo zastopali Kris Meeke / Paul Nagle in Mads Østberg / Jonas Andersson. Za cilj smo si zadali, da jim bomo pomagali do napredka, tako da se bodo lahko na nekaterih dirkah potegovali za zmago. Khalid Al Qassimi / Chris Patterson bosta tekmovala na nekaj dirkah prvenstva WRC, čeprav bo njun glavni cilj reli prvenstvo Bližnjega vzhoda.”

Izziv, s katerim se bomo soočili na prvenstvu WTCC, pa je prav tako zelo spodbuden, čeprav se moramo o tej disciplini še vse naučiti. Občutek imamo, da smo dirkalnik Citroën C-Elysée WTCC dobro pripravili, kljub temu da pravzaprav nimamo nobene prave podlage za primerjavo glede na to, da za vse tekmovalce veljajo novi predpisi. Yvan Muller meni, da je bil dirkalnik dobro zasnovan, zaradi česar smo prepričani, da smo ubrali pravilno smer. Komaj čakamo, da se bomo na progi soočili s tekmeci in dobili potrditev o tem! Poleg Yvana in Sébastiena Loeba z veseljem najavljamo še našega tretjega voznika, to je José-Maria López.”

FIA WTCC

Dan za dnem in teden za tednom Citroën Racing odšteva do prve dirke svetovnega prvenstva turnih avtomobilov, ki bo na sporedu od 5. do 6. aprila 2014 v Marrakechu. Od uradne objave o udeležbi na tem prvenstvu, 19. julija letos, do danes je ekipa že veliko prestala! Nemudoma zatem, ko so CAD skice prevzele fizično obliko, je Citroën C-Elysée WTCC začel nabirati kilometre na prvih testiranjih. Od takrat je avtomobil prestal celo serijo razvojnih postopkov, vse to z dvojnim ciljem: izdelati zmogljivo in zanesljivo vozilo. 

Sébastien Loeb je bil kot osrednji člen projekta od samih začetkov dalje tudi prvi voznik, ki ga je ekipa potrdila za svojega. Devetkratni prvak svetovnega reli prvenstva se z 39. leti podaja na nedvomno zanj najbolj drzen podvig svoje kariere. S ponižnostjo začetnika se je s praznim listom papirja odločil naučiti vseh podrobnosti o dirkaški kategoriji, ki se bistveno razlikuje od tiste, v kateri je briljiral! Da bi dosegel zadani cilj, se je Alzačan udeležil številnih preizkušenj na dirkališčih, in tako osvojil tudi več zmag v seriji GT.

Yvan Muller, ki je hkrati učitelj in tekmec Sébastiena Loeba, igra eno od najpomembnejših vlog te najnovejše pustolovščine ekipe Citroën Racing. “Drugi Alzačan”, ki je svojo kariero pričel v enosedežnih dirkalnikih in je dokazano nepremagljiv na dirkah po ledu, vsekakor sodi med najbolj izkušene voznike turnih avtomobilov na svetu, saj ima za seboj že dvajset sezon. Potem ko je v sezoni 2013 osvojil četrti naslov svetovnega prvaka, je Yvan postal najbolj uspešen voznik v zgodovini prvenstva WTCC. In s tem seveda še ni zaključil!

Poleg francoskih dirkačev bo nastopil še José-Maria López kot tretji uradni voznik ekipe Citroën Racing. Argentinec, ki je bil po briljantni karieri v enosedežnih dirkalnikih tik pred vstopom v svet Formule 1, se je hitro privadil na dirke serije GT in turnih avtomobilov. “Pechito” je tekmoval v izjemno priljubljeni seriji TC2000 in v letih 2008, 2009 in 2012 tudi zmagal na argentinskem državnem prvenstvu (Súper TC). Izkušnje na prvenstvu WTCC pa je pridobil izključno na mitingu, ki je bil leta 2013 organiziran na dirkališču Termas de Rio Hondo. Vendar pa si je na drugi dirki priboril zmago in s svojim izjemnim nastopom poskrbel za pravo senzacijo!

Yves Matton, direktor Citroën Racing: “Potem ko smo eno celo desetletje prebili v samem vrhu prvenstva WRC, smo zelo navdušeni nad tem, da bomo zdaj začeli pisati novo poglavje naše skupne zgodovine s Sébastienom Loebom. Prvenstvo WTCC smo izbrali zaradi tega, ker gre za disciplino, ki zahteva zmerne stroške, ponuja svetovno razširjen koledar in zagotavlja ogromno medijske pozornosti. Tako kot za hitrostne reli preizkušnje in reli WRC, samo si tudi tu prizadevali v našo ekipo pritegniti najboljše voznike. Yvan Muller je bil osebno precej vpleten v razvoj avtomobila in je hkrati tudi eden od pogonskih členov našega napredka. Veliko pa obeta tudi José-Maria López, ki se je na prvih testih za volanom dirkalnika C-Elysée WTCC zelo dobro odrezal …”

SÉBASTIEN LOEB (Francija)

Rojen: 26. februarja 1974

9-kratni svetovni prvak v reliju (2004 do 2012)

Nastopi na prvenstvu WTCC: 0

YVAN MULLER (Francija)

Rojen: 16. avgusta 1969

10-kratni zmagovalec pokala Andros

Nastopi na prvenstvu WTCC: 182

Zmage na prvenstvu WTCC: 37

4-kratni svetovni prvak serije turnih avtomobilov (2008, 2010, 2011 in 2013)

JOSÉ-MARÍA LÓPEZ (Argentina)

Rojen: 26. aprila 1983

Nastopi na prvenstvu WTCC: 2

Zmage na prvenstvu WTCC: 1

Najboljša uvrstitev na prvenstvu WTCC: 15. mesto v letu 2013

citroen racing 2014

FIA WRC

S skupno 93 zmagami in osmimi naslovi svetovnega prvaka med konstruktorji se Citroën Racing ponaša z najbogatejšo zbirko dosežkov med ekipami, ki trenutno sodelujejo na prvenstvu WRC. To neverjetno dediščino bo nadaljevala ekipa Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team, ki bo nastopila na prvenstvu sezone 2014.

Za Citroën DS3 WRC, ki je bil prvič predstavljen leta 2011 po uvedbi novih predpisov, je pred vrati četrta dirkaška sezona. Potem ko je letos osvojil tri zmage, v Monte-Carlu, Argentini in Nemčiji, ostaja DS3 WRC na vseh vrstah terenov še vedno zelo hiter, tudi v primerjavi z novejšimi modeli.

Za Citroën DS3 WRC, ki je bil prvič predstavljen leta 2011 po uvedbi novih predpisov, je pred vrati četrta dirkaška sezona. Potem ko je letos osvojil tri zmage, v Monte-Carlu, Argentini in Nemčiji, ostaja DS3 WRC na vseh vrstah terenov še vedno zelo hiter, tudi v primerjavi z novejšimi modeli.

Največje spremembe bodo v sezoni 2014 doletele imenovane ekipe pri zbiranju točk za uvrstitev na lestvici svetovnega prvenstva konstruktorjev. Potem ko je lani dvakrat nastopil z dirkalnikom DS3 WRC, se bo Kris Meeke zdaj spopadel s prvo polno sezono svetovnega prvenstva. Irec, ki šteje 34 let, je že vrsto leto član družine Citroën Racing, saj je že v sezonah 2005 in 2006 tekmoval v seriji J-WRC z dirkalnikom C2 Super 1600. Kris, ki je leta 2009 osvojil naslov prvaka serije IRC, je nastopil na približno komaj desetih dirkah serije WRC, vendar pa je izjemno motiviran in želi iz te priložnosti potegniti kolikor je možno.

Mads Østberg, ki je v seriji WRC redno prisoten od svojega 19. leta, je pravzaprav bolj izkušen kot njegov moštveni kolega. Pri 26 letih se lahko Norvežan pohvali s skupno 65 nastopi, med katerimi je šestkrat stopil na zmagovalne stopničke in dosegel eno zmago (Portugalska 2012). V svoji četrti polni sezoni se je Mads odločil izzvati samega sebe in se je pridružil ekipi, ki jo je v preteklosti pogosto skušal premagati! Mads Østberg namerava s svojim prirojenim smislom za agresivno vožnjo hitrost združiti s strokovnim znanjem ekipe Citroën Racing in se tako zopet podati na pot do uspeha.

Khalid Al Qassimi, ki z dirkalnikom Citroën DS3 RRC tekmuje predvsem na reli prvenstvu Bližnjega vzhoda, se bo udeležil nekaj posebej izbranih dirk serije WRC. Voznik iz Abu Dhabija bo startal na Švedskem in Portugalskem ter v Italiji in Španiji.

Yves Matton, direktor Citroën Racing: “Ob podpori naših partnerjev, to sta v prvem planu Total in Abu Dhabi Racing, se bo ekipa Citroën Racing z največjim veseljem lahko še naprej udeleževala prvenstva WRC. Ekipa ima dovolj strokovnega znanja in izkušenj, da bo svojim voznikom pomagala priti med vodilna imena tega prvenstva. Tako Kris kot tudi Mads se morata vsak na svojem področju še veliko naučiti. Naš cilj je pomagati jima doseči nivo, na katerem bosta lahko osvajala vplivne rezultate in zmagovala na relijih.”

KRIS MEEKE (Irska)

Rojen: 2. julija 1979

Sovoznik: Paul Nagle (Irska)

Prvi reli WRC: Velika Britanija 2002

Nastopi na prvenstvu WRC: 40

Najboljša uvrstitev na prvenstvu WRC: 11. mesto leta 2011

MADS ØSTBERG (Norveška)

Rojen: 11. oktobra 1987

Sovoznik: Jonas Andersson (Švedska)

Prvi reli WRC: Švedska 2006

Nastopi na prvenstvu WRC: 65

Najboljša uvrstitev na prvenstvu WRC: 4. mesto leta 2012

KHALID AL QASSIMI (Združeni arabski emirati)

Rojen: 18. februarja 1972

Sovoznik: Chris Patterson (Velika Britanija)

Prvi reli WRC: Akropola 2004

Nastopi na prvenstvu WRC: 52

Najboljša uvrstitev na prvenstvu WRC: 12. mesto leta 2009 in 2010 

DIRKE ZA ZASEBNIKE

Od modela DS3 R1 do modela DS3 WRC Citroën Racing ponuja pravi razvojni program z naprednim in doslednim izborom reli dirk za zasebnike. Pokala Citroën Racing Trophy (DS3 R3) in Citroën Racing Trophy Junior (DS3 R1) omogočata na državni ravni enostaven dostop do sveta dirkanja in pripomoreta k odkrivanju talentiranih mladih voznikov. V letu 2014 bodo tekmovanja za ta dva pokala potekala v sedmih evropskih državah. Na Bližnjem vzhodu bo pet voznikov iz Združenih arabskih emiratov, ki sta jih izbrala Citroën Racing in Abu Dhabi Racing, sodelovalo v programu z dirkalniki DS3 R3.

Na eni stopnji višje bo pokal Citroën Top Driver organiziran na šestih dirkah prvenstva WRC3. Najbolj talentirani mladi vozniki bodo poskušali v svojih dirkalnikih DS3 R3 dobiti priložnost za tekmovanje z dirkalnikom Citroën DS3 R5 na prvenstvu WRC2 naslednje sezone.

Dva voznika bosta lahko izkoristila posebno priložnost in v letu 2014 sodelovala v razvojnem programu Citroën Racing. Zmagovalec pokala Citroën Racing Trophy Junior, Frédéric Hauswald, bo v pokalu Citroën Racing Trophy tekmoval z dirkalnikom DS3 R3, ki so ga pripravili na srednji tehnični šoli Henri Laurens v mestu Saint-Vallier. Sébastien Chardonnet pa bo po osvojenem naslovu prvaka pokala Citroën Top Driver tekmoval z dirkalnikom DS3 R5 na šestih dirkah prvenstva WRC2.

CITROËN DS3 CABRIO RACING

Citroënovo predanost avtomobilskemu športu dokazujejo tudi njegovi proizvodi, kot na primer omejena serija oštevilčenih vozil Citroën DS3 Cabrio Racing, ki je bila javnosti predstavljena.

Citroënovo predanost avtomobilskemu športu dokazujejo tudi njegovi proizvodi, kot na primer omejena serija oštevilčenih vozil Citroën DS3 Cabrio Racing, ki je bila javnosti predstavljena.

Zasnovana je bila neposredno po zgledu konceptnega vozila, ki je bilo predstavljeno na Goodwoodskem festivalu in na Frankfurtskem avtomobilskem salonu, ter združuje vse kakovostne lastnosti Citroëna DS3 Racing in užitke v vožnji z odprto streho, ki jih ponuja DS3 Cabrio. To je bila povsem logična odločitev, saj se Citroën DS3 Cabrio ponaša z optimizirano arhitekturno zgradbo (zgolj 25 kg več kot limuzina), ki mu zagotavlja živahnost in okretnost.

Model, ki je prevzel stilske zapovedi Citroëna DS3 Cabrio, je poleg tega prejel še elemente 100 % dirkalnikov, kot sta izpušna cev s kromanim dvojnim ustjem oziroma končna obdelava številnih delov karoserije iz pravih karbonskih vlaken (difuzor zraka, poltoga okrasna letev prednjega odbijača, linija na spodnjem delu karoserije, podaljški blatnikov …).

Tudi potniška kabina je bila deležna posebne obdelave. Tako je na primer ekskluzivna siva barva Moondark v nesvetlečem odtenku uporabljena tudi na okrasni letvi armaturne plošče in številnih delih notranjosti, kot je sredinska konzola armaturne plošče. Vstavki na volanu in nosilci ščitnika instrumentne plošče so izdelani iz karbonskih vlaken. Za armaturno ploščo je bila izbrana rdeča Carmin, ki je uporabljena tudi na navpični letvi notranjih vratnih plošč. Ekskluzivnost Citroëna DS3 Cabrio Racing razločno dokazujeta podpis Citroën Racing na naslonjalu prednjih sedežev in oštevilčena identifikacijska ploščica ob vznožju prestavne ročice.

V samem osrčju Citroëna DS3 Cabrio Racing je zmogljivost. Njegov 1,6-litrski motor, ki razvije 207 konjskih sil, je zasnoval Citroën Racing, tako da je bilo vanj vloženo vse strokovno znanje ekipe, ki je kar osemkrat osvojila naslov svetovnega reli prvaka.

KOLEDAR 2014

DATUM PROGRAM KRAJ
19. januar WRC Monte-Carlo
9. februar         WRC Švedska
9. marec WRC Mehika
6. april WRC Portugalska
  WTCC Marrakech (Maroko)
20. april WTCC Paul Ricard (Francija)
04. maj WTCC Hungaroring (Madžarska)
11. maj WRC Argentina
  WTCC Slovakia Racing (Slovaška)
25. maj WTCC Salzburg (Avstrija)
8. junij WRC Italija
  WTCC Moscow Raceway (Rusija)
22. junij WTCC Spa-Francorchamps (Belgija)
29. junij WRC Poljska / Latvija
3. avgust WRC Finska
  WTCC Termas de Río Hondo (Argentina)
24. avgust WRC Nemčija
14. september WRC Avstralija
  WTCC Sonoma (ZDA)
5. oktober WRC Francija
12. oktober WTCC Shanghai (Kitajska)
26. oktober WRC Španija
  WTCC Suzuka (Japonska)
16. november WRC Velika Britanija
  WTCC Macao
     

TEHNIČNI PODATKI CITROËN C-ELYSÉE WTCC 

PODVOZJE

Zgradba: školjka ojačana z večtočkovno zvarjenim lokom

Karoserija: jeklo in kompozitni materiali

MOTOR

Tip: Citroën Racing – 1.6 turbo z neposrednim vbrizgavanjem

Krmiljenje ventilov: dvojna odmična gred v glavi, 4 ventili na valj

Prostornina: 1598 cm3

Moč: 380 KM pri 6000 vrt/min

Navor: 400 Nm pri 4500 vrt/min

PRENOS MOČI

Tip: pogon na prednji kolesi

Menjalnik: sekvenčni 6-stopenjski Sadev, ročno krmiljenje

Diferencial: samoblokirni mehanski

Sklopka: dvojna lamela iz karbonskih vlaken

PREME

Obese: McPherson SPR+ZAD

Amortizerji: Citroën Racing, nastavljivi

Prednje zavore: hlajene kolutne zavore 380 mm, zavorna sedla s 4 bati

Zadnje zavore: hlajene kolutne zavore 300 mm, zavorna sedla z 2 batoma

Volan: hidravlični s servoojačevalnikom

PLATIŠČA IN PNEVMATIKE

Platišča: 10×18’’

Pnevmatike: Yokohama 660×275 

DIMENZIJE, TEŽA IN ZMOGLJIVOSTI

Dolžina / Širina: 4577 / 1950 mm

Medosna razdalja: 2700 mm

Koloteki: 1750 mm (SPR in ZAD)

Posoda za gorivo: 50 litrov

Teža: 1100 kg z voznikom (zakonodajni predpis)

TEHNIČNI PODATKI CITROËN DS3 WRC 

PODVOZJE

Zgradba: školjka ojačana z večtočkovno zvarjenim lokom

Karoserija: jeklo in kompozitni materiali

MOTOR

Tip: Citroën Racing – 1.6 turbo z neposrednim vbrizgavanjem

Krmiljenje ventilov: dvojna odmična gred v glavi, 4 ventili na valj

Prostornina: 1598 cm3

Moč: 300 KM pri 6000 vrt/min

Navor: 350 Nm pri 3250 vrt/min

PRENOS MOČI

Tip: štirikolesni pogon

Menjalnik: sekvenčni 6-stopenjski Sadev, ročno krmiljenje

Diferenciali: samoblokirni mehanski, spredaj in zadaj

Sklopka: kovinsko keramična z dvojno lamelo

PREME

Obese: McPherson SPR+ZAD

Amortizerji: Citroën Racing, nastavljivi v 3 stopnjah

Prednje zavore: hlajene kolutne zavore 355 mm (asfaltna podlaga) in 300 mm (neutrjen teren), zavorna sedla s 4 bati

Zadnje zavore: hlajene kolutne zavore 300 mm, zavorna sedla s 4 bati

Volan: hidravlični s servoojačevalnikom

PLATIŠČA IN PNEVMATIKE

Platišča: 8×18’’ (asfaltna podlaga) in 7×15’’ (neutrjen teren in snežna podlaga)

Pnevmatike: Michelin

DIMENZIJE, TEŽA IN ZMOGLJIVOSTI

Dolžina / Širina: 3948 / 1820 mm

Medosna razdalja: 2461 mm

Koloteki: 1618 mm (SPR in ZAD)

Posoda za gorivo: 75 litrov

Teža: 1200 kg (najmanj) / 1350 kg z opremo (zakonski predpis)