Novo doma: BMW X3 (ponovno na vrh drevesa, ki ga je posadil)

Novo doma, Top

V dveh generacijah je BMW od leta 2003 poslal na ceste že 1.5 milijona modelov X3. Ta si lasti tudi največ zaslug za porast popularnosti luksuznih SUV vozil srednje velikosti. S prenovljenim X3 pa skuša znova prevladati nad tem segmentom. Robusten in terenski videz s športnimi voznimi lastnostmi. Kombinacija ki ni razočarala in deluje tudi […]

V dveh generacijah je BMW od leta 2003 poslal na ceste že 1.5 milijona modelov X3. Ta si lasti tudi največ zaslug za porast popularnosti luksuznih SUV vozil srednje velikosti. S prenovljenim X3 pa skuša znova prevladati nad tem segmentom.

Robusten in terenski videz s športnimi voznimi lastnostmi. Kombinacija ki ni razočarala in deluje tudi na prenovljenem modelu. Prenovljen je bil videz z bolj poudarjenimi »ledvičkami«, ki imajo v sebi pomične lopute za izboljšanje aerodinamike. Zunanjo podobo krasijo še bolj odrezane in ravne linije, čeprav na prvi vtis te niso zelo očitne. Samo vozilo je postavljeno na povsem novo platformo, ki si jo deli s serijama 5 in 7, poudarek pa je na doseganju čim nižjega središča mase. Zunanje mere avtomobila so večje v vse smeri, prav tako pa je večja medosna razdalja. Potrudili so se tudi pri masi, ki je zdaj 55 kilogramov manjša, ter razporejena po avtomobilu tako, da je razporeditev spredaj in zadaj v razmerju 50:50. Zadnje sedeže lahko podrete v razmerju 40:20:40, kar vam prtljažni prostor poveča s 550 na 1600 litrov prostornine.

Vsi potniki so pridobili na prostoru, ki jim je namenjen. Položaj sedenja je razmeroma visok z dobro oporo sedežev. Vidljivost iz avtomobila je dobra, predvsem po zaslugi škatlaste oblike, ki se ne pretvarja da je coupe. Sredi armaturne plošče imate lahko 6.5 ali 10.25-palčna ekrana na dotik z možnostjo kontroliranja z gestami. To je tisto mahanje pred ekranom, ki nekako deluje. Infotainment sistem je napolnjen z vsemi pripomočki, k jih dandanes avtomobili dobijo. DAB radio, Bluetooth, USB, navigacija ter povezljivost z Android in Apple mobilnimi napravami.

Vozilo ima tudi sistem Personal CoPilot, kateri vsebuje asistenčne sisteme, ki pomagajo vozniku in prevzemajo nadzor nad vozilom, če si voznik to želi. Tu govorimo o aktivnem tempomatu in asistentom za ohranjanje vozila na voznem pasu. Marsikaj pa dela tudi brez naše vednosti, kot je naprimer aktivna zaščita proti bočnem trku.

Vse različice motorjev imajo vgrajen 8-stopenjski samodejni menjalnik. Tu vam ne dajo izbire. Imate pa jo pri motorjih, kjer lahko dobite dizelska agregata s 190 ali 265 konjskimi močmi ter dva bencinska s 250 ali 360 konjskimi močmi. Slednji je M40i z vgrajenim trilitrskim šestvaljnim motorjem. Za leto 2019 pa napovedujejo model Ix3, ki bo gnan na električni pogon.

Cene niso ravno za plitke žepe. Najcenejši je štirivaljni dizelski model, in sicer 51.500€. Če si zaželite M40i, pa boste zanj odšteli najmanj 74.600€.