Test: Dacia Duster 1.5 dCi EDC Laureate (prvič samodejni menjalnik za Dacio)

Dacia, Testi

Četudi vemo, da se Duster nekoliko odmika od Daciinih nizkocenovnih kalupov, od nizkocenovne znamke, kar Dacia predstavlja za skupino …

Četudi vemo, da se Duster nekoliko odmika od Daciinih nizkocenovnih kalupov, od nizkocenovne znamke, kar Dacia predstavlja za skupino Renault-Nissan, ne moremo pričakovati presežkov. Kljub temu Duster zmore ponuditi nekatere kvalitete, predvsem z vidika uporabnosti – pa do neke mere tudi voznih užitkov.

Dizajn zunanjosti s številnimi “off road look” dodatki je tudi po vseh letih, ki jih ima Duster na grbi povsem korekten, da ne rečemo privlačen. Robustni blatniki, plastični dodatki za zaščito, strešni nosilci so pač elementi, ki si jih na takem vozilu želimo.

V notranjosti vozila je domala vse podrejeno funkcionalnosti. Da vse skupaj ne izgleda noro “old school”, poskrbi relativno osnoven zaslon na dotik, ki pa deluje zelo dobro. Odzivnost je celo boljša kot pri marsikaterem vozilu višjega cenovnega razreda.

Ne mestna vožnja, ne regionalka, ne avtocesta ne predstavljajo posebnega užitka v vožnji, saj Duster lahko blesti predvsem na zahtevnejših terenih. Zmotili so nas predvsem robat zvok motorja (1.5-litrski dCi), tresljaji in slabša odzivnost podvozja pri vijuganju na asfaltni poglagi. Čeprav gre za manjši SUV, Dacia Duster ne daje občutka okornosti in to je za nas na drugi strani zelo pomembna dimenzija užitka pri vožnji.

Bistvo tokrat testiranega vozila je samodejni šeststopenjski menjalnik z dvema sklopkama EDC, ki je prvič postal del kateregakoli izmed Daciinih vozil. Gre za dobro poznan material iz Renaultove ponudbene palete. Je povsem korekten in naredi vožnjo – predvsem v mestih – bolj sproščujočo in umirjeno, kot se za samodejni menjalnik spodobi.

Žal pa menjalnika EDC trenutno še ni v ponudbi s štirikolesnim pogonom, saj pri Dacii za to še niso zaznali dovolj velikega povpraševanja. Politika znamke je pač takšna, da posebni razvoj zanjo ne obstaja. Deli prihajajo zgolj od sestrskih znamk Renault in Nissan.

Dacia Duster s štirikolesnim pogonom blesti. Dejstvo je, da si Dusterja ne omislite zato, da ga boste zapirali v sterilno okolje domače garaže in z njim odhajali na gala večerje.

Iz testa Dusterja s štirikolesnim pogonom: Makadamske ceste, strmi vzponi, globoke luže … Je pač ni stvari, kjer ne boste želeli preizkusiti “off road” zmožnosti svojega Dusterja. In moramo reči, da se je avtomobil na testu odrezal odlično, saj niti za trenutek nismo pomislili, da bi nas lahko pustil v škripcih. “Zaklenemo” diferencial in že imamo relativno visoko zmogljivo “off road” vozilo, ki premaga še tako zahteven teren.

Štirikolesni pogon torej po našem mnenju osmisli Dusterja in škoda je, da pri znamki ne ponudijo njegove opcije skupaj z zelo dobrim samodejnim menjalnikom. Kljub temu bo avtomobil zagotovo našel svoje kupce, saj veliko ljudi Dusterja uporablja tudi za povsem mestne namene.


Če vas zanima nakup Dacie Duster, lahko na portalu Avtoklik hitro in preprosto pridobite konkretne ponudbe slovenskih pooblaščenih trgovcev z vozili Dacia:

Pridobi ponudbe za: Dacia Duster


Ključni podatki: Dacia Duster (1.5 dCi EDC Laureate)

Cena osnovnega modela: 12.990 EUR
Cena testnega vozila: 18.750 EUR
Motor: 1.461 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 80 kW/109 KM
Navor: 250 Nm/1.750 rpm
Menjalnik: 6-stopenjski samodejni
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Končna hitrost: 169 km/h
Pospešek 0-100 km/h: 11,9 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 5,9 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 475/1.636 lFoto: Luka Gregoric

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.